Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Βρετανία: Συνομιλίες κυβέρνησης και συνδικάτων των εκπαιδευτικών για την αναστολή των απεργιών

Βρετανία: Συνομιλίες κυβέρνησης και συνδικάτων των εκπαιδευτικών για την αναστολή των απεργιών

Σε διαπραγματεύσεις μπαίνει η κυβέρνηση της Βρετανίας με τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών για την αναστολή των απεργιών.

Η κυβέρνηση της Βρετανίας και τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών διεξάγουν σήμερα «εντατικές συνομιλίες» με στόχο την αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων, μία ημέρα μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξε το Λονδίνο με κάποιους από τους υγειονομικούς του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS).

Με τον πληθωρισμό να ξεπερνά το 10%, η Βρετανία είναι αντιμέτωπη τους τελευταίους μήνες με πολλές απεργιακές κινητοποιήσεις σε διάφορους κλάδους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. Σε κοινή τους ανακοίνωση η κυβέρνηση και τα συνδικάτα επεσήμαναν ότι διεξάγουν από σήμερα «εντατικές συνομιλίες» για τους μισθούς των εκπαιδευτικών, τις συνθήκες εργασίας και τη μείωση του φόρτου εργασίας τους.

Η πρόταση για τα συνδικάτα των υγειονομικών

«Προκειμένου να ξεκινήσουν οι συνομιλίες και, ελπίζουμε, να έχουν θετική κατάληξη, το συνδικάτο NEU ανακοίνωσε μια περίοδο ηρεμίας δύο εβδομάδων, στη διάρκεια της οποίας δεν θα υπάρξουν νέες απεργίες», ανέφερε η ανακοίνωση, η οποία διευκρίνισε ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν το Σαββατοκύριακο.

Χθες Τετάρτη η βρετανική κυβέρνηση κατέθεσε πρόταση σε συνδικάτα των υγειονομικών, η οποία προβλέπει αυξήσεις μισθών σε ορισμένους κλάδους εργαζομένων στο NHS στην Αγγλία. Πολλά συνδικάτα στηρίζουν την πρόταση αυτή, όμως πρέπει να τεθεί σε ψηφοφορία στα μέλη τους προκειμένου να εγκριθεί οριστικά.

Οι εργαζόμενοι τους οποίους αφορά θα λάβουν επιπλέον αύξηση 2% στους μισθούς τους για το τρέχον οικονομικό έτος (Απρίλιος 2022- Απρίλιος 2023), η οποία θα προστεθεί στο 4% που είχε ήδη αποφασιστεί.

Σε απεργία οι νοσοκομειακοί γιατροί

Επιπλέον θα λάβουν εφάπαξ ποσό, το οποίο θα εξαρτάται από τα χρόνια προϋπηρεσίας τους, αλλά δεν θα είναι μικρότερο από 1.250 λίρες (1.425 ευρώ). Τέλος το επόμενο οικονομικό έτος θα λάβουν αύξηση 5%. Οι νοσηλευτές έχουν κατέβει σε απεργία επανειλημμένα από τον Δεκέμβριο, για πρώτη φορά εδώ και 100 χρόνια.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί που πραγματοποίησαν κινητοποιήσεις εκ νέου αυτή την εβδομάδα και δεν συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις δεν περιλαμβάνονται στην πρόταση, όμως η κυβέρνηση ελπίζει να καταλήξει σε αντίστοιχη συμφωνία και με αυτούς. «Η ίδια πρόταση είναι στο τραπέζι, πιστεύω ότι είναι το σωστό για αυτούς είναι να τη δεχθούν, ελπίζω ότι θα το πράξουν», δήλωσε σήμερα στο τηλεοπτικό δίκτυο GB News ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης Ντόμινικ Ράαμπ.

Την Τετάρτη εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι – εκπαιδευτικοί, οδηγοί του μετρό, γιατροί, δημόσιοι υπάλληλοι—πραγματοποίησαν απεργία την ώρα που ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ παρουσίαζε τον προϋπολογισμό στο κοινοβούλιο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Sports in

Κοβάσεβιτς: «Κανονικά στην Τουρκία η ρεβάνς με τη Φενέρ, δεν ανησυχούμε για την ασφάλεια»

Όσα είπε ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς για τη ρεβάνς με τη Φενέρμπαχτσε και την ασφάλεια στην Τουρκία

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024