Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εύη Χατζηιωάννου: «Στην Εθνική Τράπεζα στηρίζουμε τις γυναίκες, μαθαίνουμε από αυτές και εξελισσόμαστε»

Εύη Χατζηιωάννου: «Στην Εθνική Τράπεζα στηρίζουμε τις γυναίκες, μαθαίνουμε από αυτές και εξελισσόμαστε»

Η Γενική Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού της Εθνικής Τράπεζας εξηγεί στο in τους τρόπους με τους οποίους η ΕΤΕ παραμένει πρωτοπόρος σε θέματα συμπερίληψης και ισότητας

Από το 1911, όταν προσέλαβε την πρώτη γυναίκα εργαζόμενη, η Εθνική Τράπεζα έχει διανύσει πολλά χιλιόμετρα προς την κατεύθυνση της ισότητας των φύλων στο εσωτερικό της. Μια ματιά στους αριθμούς που αναρτά, αλλά και σε σημαντικές διακρίσεις που έχει λάβει, όπως η ένταξή της για έκτη φορά στον Δείκτη Bloomberg Gender Equality, αρκούν για να το αποδείξουν. Η κ. Εύη Χατζηιωάννου, Γενική Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού της Εθνικής Τράπεζας, μίλησε στο in για τις πρακτικές πίσω από την επιτυχία της ΕΤΕ στους τομείς της ισότητας και της συμπερίληψης, τα μέτρα που λαμβάνει η Τράπεζα για τη δημιουργία ενός υποστηρικτικού και υγιούς περιβάλλοντος εργασίας και τη διαχρονική επιμονή της ΕΤΕ στη στήριξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας.

Βλέποντας τα στοιχεία του 2020 που είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα της Εθνικής Τράπεζας, παρατηρούμε εξαιρετικά υψηλά ποσοστά γυναικών εργαζομένων, αλλά και υψηλά ποσοστά γυναικών σε ανώτερες θέσεις. Μέσα από ποιες μεθόδους και πρακτικές διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού επετεύχθη αυτός ο στόχος;

Είμαστε πολύ περήφανοι στην Εθνική Τράπεζα που πράγματι τα ποσοστά των γυναικών εργαζομένων μας είναι πολύ υψηλά. Σε αντίθεση με το στερεότυπο ότι ο τραπεζικός κλάδος είναι ένας ανδροκρατούμενος χώρος, εμείς έχουμε επιτύχει όχι μόνο να καταγράφουμε υψηλό ποσοστό γυναικών εργαζομένων, αλλά να ξεπερνά και αυτό των ανδρών. Συγκεκριμένα:

  • 54% του ανθρώπινου δυναμικού της Τράπεζάς μας είναι γυναίκες.
  • 31% των μελών του διοικητικού συμβουλίου είναι γυναίκες, ενώ 8 γυναίκες βρίσκονται και στην ομάδα διοίκησης.
  • 58% των ανθρώπων σε ανώτερες θέσεις στο δίκτυο καταστημάτων είναι γυναίκες.

Τα νούμερα αυτά δεν είναι τυχαία. Αντιθέτως, η ΕΤΕ έχει μια μεγάλη ιστορία στην προσπάθεια ενσωμάτωσης περισσότερων γυναικών στο εργασιακό της περιβάλλον, έχοντας πάντα την πεποίθηση ότι η ισότιμη ένταξη και ενσωμάτωση αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την επιτυχή δραστηριοποίησή μας. Από το 1911 που προσλήφθηκε η πρώτη γυναίκα μέχρι σήμερα που η ΕΤΕ απασχολεί εργαζόμενους που εκπροσωπούν εννέα διαφορετικές εθνικότητες αλλά και τέσσερις διαφορετικές γενιές, η Τράπεζά μας στέκεται πρωτοπόρος σε θέματα συμπερίληψης και ισότητας στο εργασιακό περιβάλλον.

Στην ΕΤΕ, διαθέτουμε ένα υποστηρικτικό για τις γυναίκες περιβάλλον εργασίας, που βασίζεται σε στοχευμένες δράσεις και μετρήσιμους στόχους που παρακολουθούνται και αξιολογούνται τακτικά. Παράλληλα, ενθαρρύνουμε τη νέα γενιά γυναικών να εισέλθει στον χρηματοπιστωτικό κλάδο και παρέχουμε πολιτικές που υποστηρίζουν την εξισορρόπηση των επαγγελματικών και οικογενειακών υποχρεώσεων. Σημαντικότερο όλων όμως είναι πως παρά τα θετικά μας αποτελέσματα, δεν επαναπαυόμαστε και συνεχίζουμε εντατικά και με νέους τρόπους προς την ίδια κατεύθυνση.

Τι βήματα πραγματοποιεί η Τράπεζα όχι μόνο για την προσέλκυση, αλλά και για την ανάδειξη και ανάπτυξη των γυναικείων ταλέντων;

Σίγουρα η είσοδος και ανάδειξη γυναικών σε διοικητικές θέσεις σε έναν κλάδο παραδοσιακά ανδροκρατούμενο, όπως είναι ο χρηματοπιστωτικός τομέας είναι μια μεγάλη πρόκληση. Οφείλει όμως να αποτελεί προτεραιότητα για όλες τις σύγχρονες επιχειρήσεις και οργανισμούς καθότι η ποικιλομορφία προσδίδει αξία, προσφέρει ανεπτυγμένη και διευρυμένη οπτική, και, βέβαια, σηματοδοτεί ένα σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον. Εμείς στην Εθνική πιστεύουμε ότι η ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στη λειτουργία, δραστηριότητα και λήψη αποφάσεων της Τράπεζας προσδίδει αναπτυξιακή αξία, ορίζει μία σύγχρονη εργασιακή κουλτούρα και σηματοδοτεί την αποτελεσματική ανταπόκρισή μας στις προκλήσεις μίας απαιτητικής και πολυδιάστατης αγοράς. Εστιάζουμε στην εφαρμογή μιας εταιρικής πολιτικής, με ολοκληρωμένες εταιρικές πρακτικές για την εξάλειψη διακρίσεων σε κάθε φάση της εργασιακής απασχόλησης (διαδικασία επιλογής, πρόσληψη και εξέλιξη), αλλά και εκπαίδευση σε θέματα διαφορετικότητας, ισότητας και συμπερίληψης σε κάθε εταιρική βαθμίδα μέσα στην Τράπεζα.

Η Εθνική είναι η πρώτη ελληνική τράπεζα που εντάχθηκε στον Δείκτη Bloomberg Gender Equality. Τι σηματοδοτεί αυτό το γεγονός για το όραμά της σε σχέση με την ισότητα των φύλων και τη συμπερίληψη;

 Με μεγάλη περηφάνια πράγματι η Εθνική Τράπεζα κατάφερε να είναι η πρώτη ελληνική τράπεζα που συμμετέχει για 6η συνεχόμενη φορά στο Δείκτη Ισότητας των Φύλων του Bloomberg μέσα σε 484 εταιρείες που φέτος μπήκαν στον δείκτη. Η διάκριση και η αναγνώριση αυτή, μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε να χτίζουμε πάνω στην γυναικεία ενδυνάμωση. Όπως ανέφερα και πέρσι στις 8 Μαρτίου, η επόμενη γενιά των επικεφαλής στο δίκτυο της Εθνικής Τράπεζας θα είναι γυναίκες. Δεν θέλουμε οι γυναίκες να διστάζουν, δεν θέλουμε να φοβούνται να διεκδικήσουν. Γι’ αυτό διατηρούμε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον και χαιρόμαστε που αναγνωρίζεται.

 Με ποιους τρόπους υποστηρίζει η Εθνική Τράπεζα τη γυναικεία επιχειρηματικότητα;

 Η γυναικεία επιχειρηματικότητα για την Εθνική Τράπεζα βρίσκεται στο επίκεντρο. Μέσα από ημερίδες, προγράμματα, επενδύσεις κ.α. θέλουμε να ενώσουμε τις γυναίκες με τις επιχειρήσεις και να στηρίξουμε τις αποφάσεις τους, ενδυναμώνοντας συνολικά το ρόλο των γυναικών στην επιχειρηματικότητα της χώρας. Έχουν περάσει οι εποχές που μια γυναικεία επιχείρηση βρισκόταν σε μειονεκτική θέση. Αντιθέτως, πλέον η γυναικεία επιχειρηματική δραστηριότητα έχει αποδείξει πως μπορεί να είναι βιώσιμη και επικερδής και εμείς στην Εθνική Τράπεζα το γνωρίζουμε αυτό. Στηρίζουμε τις γυναίκες, μαθαίνουμε από αυτές και εξελισσόμαστε. Όπως για τις εργαζόμενές μας έτσι και για τις πελάτισσές μας, βρισκόμαστε δίπλα τους και τις στηρίζουμε σε όλη τη διαδρομή.

Sports in

Έτοιμος για θρυλικό μπρέικ ο Ολυμπιακός στη Βαρκελώνη

Με στόχο να σπάσει την έδρα της Μπαρτσελόνα με το… καλημέρα ο Ολυμπιακός στο πρώτο παιχνίδι της σειράς με τους Καταλανούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024