Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Slava Polunin: «Η έκφραση χωρίς τις λέξεις είναι η πιο δυνατή»

Slava Polunin: «Η έκφραση χωρίς τις λέξεις είναι η πιο δυνατή»

Με φόντο την Ανταρκτική και την κοινωνία των «κλόουν – πιγκουίνων», όπου καταφεύγει ο αναχωρητής Slava, εξελίσσεται μία ατμοσφαιρική, ονειρική παράσταση, που το γλυκόπικρο χιούμορ της ακουμπάει όλα τα ανθρώπινα συναισθήματα.

Ο μεγαλύτερος εν ζωή μίμος του κόσμου, Slava Polunin, με ένα θίασο κορυφαίων κλόουν, επιστρέφει στο Θέατρο Παλλάς με το φημισμένο «Slava’s SnowShow».

Το «πιο διαδραστικό σόου στον πλανήτη Γη», ένα πρωτοπόρο, φαντασμαγορικό υπερθέαμα με υπέροχες μελωδίες, εξαίσιους φωτισμούς και εκπληκτικά εφέ. Μία θρυλική παράσταση μιμικής, που για 40 χρόνια είναι mustsee στη Νέα Υόρκη, οι θεατές κάθε ηλικίας ενθουσιασμένοι δημιουργούν ασφυκτικά sold out στις διεθνείς περιοδείες και οι κριτικοί το υμνούν ως «το καλύτερο οικογενειακό θέαμα που είδε ποτέ το κοινό».

Πλοία που ταξιδεύουν σε θάλασσες από εκτυφλωτική ομίχλη, γιγάντιοι ιστοί αράχνης τυλίγουν το θέατρο – και με τη βοήθεια του κοινού, ομπρέλες στροβιλίζουν στον αέρα καταβρέχοντας, φυσαλίδες αιωρούνται, κλόουν ίπτανται κυνηγώντας τες, σκούπες σκουπίζουν μόνες τους, παλτά «ζωντανεύουν» και γίνονται άνθρωποι, μπάλες διογκώνονται πετώντας, ένα «Βόρειο Σέλας» εμφανίζεται σε απόσταση αναπνοής, λαμπερά φεγγάρια και αστέρια πλαισιώνουν έναν απέραντο, νοσταλγικό, νυχτερινό, έναστρο ουρανό!

Κάπου εκεί αρχίζουν να πέφτουν οι πρώτες νιφάδες χιονιού, σε λίγο γίνονται χιλιάδες και μετά το «στρώνει» κανονικά!

Λίγο αργότερα ξεσπά η πολική χιονοθύελλα, μ’ έναν πανίσχυρο αέρα να λυσσομανά, σπρώχνοντας τις χιονονιφάδες στην αίθουσα, δημιουργώντας έναν αληθινό πανζουρλισμό.

Σ’ αυτή την «τρελή» και πανέμορφη παράσταση δεν υπάρχει επίσης διάλειμμα, ούτε κάποιο συμβατικό φινάλε. Η δράση δεν σταματάει ποτέ!

Τι είναι το Slava’s snowshow?

Είναι μια παράσταση για μικρούς και μεγάλους, η οποία δεν απευθύνεται μόνο στα παιδιά ή τους νέους, αλλά σε όλες ανεξαρτήτως τις ηλικίες. Μάλιστα στοχεύει περισσότερο στους μεγάλους, γιατί οι ενήλικες χρειάζονται ένα «σπρώξιμο», μία βοήθεια για να νιώσουν και να απολαύσουν την άδολη χαρά που την έχουμε όλοι τόσο πολύ ανάγκη ειδικά στις μέρες μας. Είναι ένα πολύ αστείο και άκρως διαδραστικό θέαμα στο οποίο δεν συμμετέχουν απλά οι θεατές, αλλά εν πολλοίς διαμορφώνουν και τη δράση του. Το χιόνι παίζει πραγματικά πρωταγωνιστικό ρόλο και σίγουρα είναι μια παράσταση. Είναι μια παράσταση την οποία πρέπει κανείς να τη δει ζωντανά, να τη νοιώσει, να τη βιώσει ο ίδιος.

Αν δεν ήσασταν ένας καλλιτέχνης performer, τι άλλο θα θέλατε να ήσασταν;

Όταν ήμουν μικρός ονειρευόμουν να ήμουν βιβλιοθηκάριος ή ξυλοκόπος. Και τα δύο μου όνειρα πραγματοποιήθηκαν γιατί έχω μια τεράστια βιβλιοθήκη και όταν δεν είμαι σε περιοδεία, ζω στο σπίτι μου στη Γαλλία, που βρίσκεται στο δάσος.

Είχατε ποτέ σκεφτεί ότι η παντομίμα θα ήταν η κανονική σας απασχόληση και πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε επαγγελματικά μαζί της;

Στην πραγματικότητα ποτέ δεν το είδα σαν επάγγελμα.  Απλά πάντα αγαπούσα αυτό που κάνω και το επάγγελμα  ήρθε σαν φυσική συνέπεια.  Στην αρχή έκανα μια …εκκεντρική παντομίμα. Ο παρτενέρ μου κι εγώ κάναμε το κοινό να γελάει. Μετά, στη δεκαετία του 80’ ο δικός μου χαρακτήρας μεταμφιέστηκε σε κλόουν και ονομάστηκε Slava και είχε να συζητήσει με το κοινό, όχι μόνο αστεία πράγματα, αλλά και θλιβερά μέσα από την καθημερινότητα.

Το να είσαι κλόουν μέχρι τότε ήταν μόνο ένας χαρακτήρας του τσίρκου, αλλά εγώ ήθελα να του δώσω άλλη υπόσταση. Και αυτό έχει μια άλλη ματιά, έναν άλλο τρόπο που κοιτάζει και τον αντιλαμβάνεται τον κόσμο, έχει τη δυνατότητα να δει πράγματα διαφορετικά από αυτά που βλέπει ένας μέσος άνθρωπος. Είναι μεγάλη χαρά να δημιουργείς πράγματα με την κίνηση και την έκφραση. Όταν ξεκινάς δε μπορείς να σταματήσεις.

Τι θα δει κάποιος τον Απρίλιο στο θέατρο Παλλάς  στο Slava’s Snow Show?

Πιστεύω ότι το πρώτο πράγμα που μπορεί κάποιος να περιμένει είναι ένα ταξίδι στην αθωότητα των παιδικών χρόνων. Μέσα από αυτή την παιδικότητα θα ξανασυναντήσει τα όνειρά του και την αθωότητά του και όλα αυτά σκεπασμένα με μια χιονένια απαλή κουβέρτα.

Ένα ταξίδι στον κόσμο με φανταχτερά χρώματα, αληθινά αισθήματα και σημαντικές μικρές λεπτομέρειες, που όταν τις συνειδητοποιήσεις δεν είναι καθόλου μικρές. Σε κάθε περίπτωση κάθε άνθρωπος θα δει τη δική του ιστορία μέσα από το δικό του κόσμο και αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για μένα. Είναι ένα υπερθέαμα που έχει γυρίσει 3 φορές όλο τον πλανήτη. Έχει αγγίξει τις καρδιές όλων των ανθρώπων ανεξαιρέτως φυλής και γλώσσας. Και αυτή είναι η μεγάλη επιτυχία της παράστασης μας! Είμαι πραγματικά πολύ περήφανος.

Κάποια συμβουλή που μπορείτε να δώσετε σε νεότερους καλλιτέχνες που θέλουν να ακολουθήσουν το δικό σας δρόμο

Ο μέντοράς μου, ο Marcel Marceau, κάποτε μου είπε «πρέπει να μαθαίνεις από τους καλύτερους» και αυτή είναι η μεγαλύτερη συμβουλή που μου έδωσε. Και αν δε μπορείς να δουλεύεις απευθείας με κάποιους ανθρώπους, πρέπει να τους μελετήσεις και να προσπαθείς να πάρεις την κάθε λεπτομέρεια να την αφομοιώσεις και να την κάνεις δική σου.

Μάζεψα όλες τις αναφορές του Marcel Marceau, που σχετίζονταν όχι μόνο με την τέχνη του, αλλά και με τη ζωή του. Και είναι επίσης σημαντικό να μην έχεις μόνο ένα δάσκαλο, αλλά πολλούς και να πάρεις αυτά που σε ενδιαφέρουν και να τα χρησιμοποιήσεις στη δική σου φωνή και στο δικό σου μυαλό και να τα επεξεργαστείς και να γίνεις εσύ ένας σπουδαίος καλλιτέχνης.

Τι κάνει το Snow Show να είναι τόσο επιτυχημένο σε όλο τον κόσμο;

Το γεγονός ότι δεν έχει λόγο το κάνει να είναι ένα show κατανοητό σε όλο τον πλανήτη σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι  μου αρέσει πολύ να ταξιδεύω και ήθελα να το μεταφέρω παντού. Μπορεί να είναι πολύ κουραστικό για μένα πιά, αλλά το SnowShow ταξιδεύει από χώρα σε χώρα συνέχεια.

Το πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι μιλάω για πράγματα που είναι κοινά και σημαντικά για όλους τους ανθρώπους του κόσμου. Απλά καθημερινά πράγματα, όπως είναι η φιλία, η συντροφικότητα, η ζωή και ο θάνατος. Είναι επίσης σημαντικό ότι οι συνεργάτες και εγώ δουλεύουμε με έναν αυθεντικό και άμεσο τρόπο προσπαθώντας να εξελίσσουμε τους χαρακτήρες μας καθημερινά.

Αγαπώ τον κόσμο και νιώθω μεγάλη χαρά και συγκίνηση όταν απευθύνομαι στο κοινό, θέλω να του μεταφέρω και να νιώσουμε μαζί όλα αυτά τα συναισθήματα που η παράσταση μας βγάζει.

Γιατί δε χρησιμοποιείτε κάποια γλώσσα;

Μου αρέσει να σκέφτομαι ότι ζω σε έναν φανταστικό κόσμο και μιλώ μια γλώσσα που δεν υπάρχει. Και αυτός άλλωστε ήταν ο λόγος που με έκανε να ασχοληθώ και με την παντομίμα. Για εμένα η έκφραση χωρίς τις λέξεις είναι πιο δυνατή. Η οπτικοποιημένη γλώσσα είναι πολύ πιο πλούσια, πιο προσωπική και πιο εκφραστική και δίνει στον καλλιτέχνη πολλές διαφορετικές δυνατότητες. Γι’αυτό το λόγο ποτέ δε χρησιμοποιώ τη γλώσσα, άλλωστε κατάφερα να επικοινωνήσω να συνομιλήσω χωρίς γλώσσα με όλους τους λαούς…

Sports in

«Για αυτό ο Μπαρτζώκας δεν χρησιμοποίησε καθόλου τον Μόουζες Ράιτ»

Ποιος είναι ο λόγος που ο Μόουζες Ράιτ δεν έπαιξε καθόλου στο Game 4 με την Μπαρτσελόνα στο ΣΕΦ…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024