Τετάρτη 08 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Μαύρη Θάλασσα: Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας

Μαύρη Θάλασσα: Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας

Για πρώτη φορά μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία οι ΗΠΑ και η Ρωσία βρίσκονται αντιμέτωπες δημιουργώντας ένα ψυχροπολεμικό κλίμα.

Σε τροχιά κλιμάκωσης βρίσκονται ΗΠΑ και Ρωσία από την Τρίτη (14/03), όταν ένα μη  επανδρωμένο όχημα αμερικανικών συμφερόντων κατέπεσε εξαιτίας ενός ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους που το κατέρριψε στην Μαύρη Θάλασσα. Αυτή είναι η πρώτη φορά που οι δύο υπερδυνάμεις έρχονται σε σύγκρουση μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Όπως ήταν εύλογο, τόσο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, όσο και το αμερικανικό έδωσαν διαφορετικές ερμηνείες επί του θέματος. Το Πεντάγωνο ανέφερε ότι ένα ρωσικό μαχητικό έκοψε την προπέλα ενός από τα drones και το έκανε να συντριβεί στη Μαύρη Θάλασσα.

Από την άλλη, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως το UAV συνετρίβη στη Μαύρη Θάλασσα, κοντά στη χερσόνησο της Κριμαίας, εξαιτίας απότομου ελιγμού και ότι ουδέποτε χτυπήθηκε από ρωσικό μαχητικό. Ακόμη, ο πρεσβευτής του στις Ηνωμένες Πολιτείες είπε ότι η χώρα του θεωρεί το περιστατικό με ένα αμερικανικό drone MQ-9 και ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος Su-27 ως «πρόκληση».

Το χρονικό της σύγκρουσης

Όλα ξεκίνησαν όταν το μη επανδρωμένο αμερικανικό αεροσκάφος Reaper και τα δύο ρωσικά αεροσκάφη Su- 27 πετούσαν πάνω από διεθνή ύδατα και πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα. Τότε ένα από τα ρωσικά μαχητικά πέταξε μπροστά από το Reaper και άρχισε να ρίχνει καύσιμα πολλές φορές.

Κατόπιν τούτου, ένα από τα ρωσικά μαχητικά χτύπησε την προπέλα του αμερικανικού drone, ωθώντας τις αμςεικανικές δυνάμεις να κατεβάσουν το MQ-9 στα διεθνή ύδατα. Μάλιστα, οι αμερικανοί ανέφεραν την Τρίτη πως το ρωσικό αεροσκάφος πέταξε «στην περιοχή» του drone για 30 έως 40 λεπτά, πριν συγκρουστεί λίγο μετά τις 7 το πρωί, ώρα Κεντρικής Ευρώπης.

«Στην πραγματικότητα, αυτή η μη ασφαλής και αντιεπαγγελματική ενέργεια των Ρώσων παραλίγο να προκαλέσει τη συντριβή και των δύο αεροσκαφών», όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Πώς συνδέεται το περιστατικό με την AUKUS

Πολλοί αναλυτές αναφέρουν πως το περιστατικό δεν είναι ούτε τυχαίο, ούτε αθώο, αλλά το αντίθετο. Το «κλειδί» βρίσκεται στην χρονική συγκυρία. Ο λόγος είναι ότι η Αυστραλία ετοιμάζεται να προβάλει την ισχύ της από τα νέα πυροκίνητα υποβρύχια που αποκτά μέσω του Τριμερούς Αγγλοσαξωνικού συμφώνου (AUKUS), στον Ινδο- Ειρηνικό.

Εκτιμάται δε πως η ενέργεια αυτή μπορεί να αυξήσει τις εντάσεις της Ρωσίας με τις ΗΠΑ. Μάλιστα, για την Ουάσιγκτον οι ενέργειες αυτές είναι «απερίσκεπτες, περιβαλλοντικά αβλαβείς και αντιεπαγγελματικές», βρίσκοντας η Μόσχα αντιμέτωπη και την κοινή γνώμη των ΗΠΑ.

Τι ανέφερε η πολεμική αεροπορία

«Δύο ρωσικά μαχητικά Su-27 πραγματοποίησαν μία επικίνδυνη και αντιεπαγγελματική αναχαίτιση ενός αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους MQ-9 της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ που διεξήγαγε επιχείρηση αναγνώρισης και παρακολούθησης σε διεθνή εναέριο χώρο πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα σήμερα.

Περίπου στις 7:03, ένα ρωσικό μαχητικό Su-27 χτύπησε τον έλικα του MQ-9, αναγκάζοντας τις δυνάμεις των ΗΠΑ να κατεβάσουν το MQ-9 σε διεθνή ύδατα. Πολλές φορές πριν τη σύγκρουση, τα Su-27 πέταξαν καύσιμα αλλά και μπροστά από το MQ-9 με έναν απερίσκεπτο, περιβαλλοντικά διαταραγμένο και αντιεπαγγελματικό τρόπο. Αυτό το περιστατικό δείχνει την έλλειψη γνώσης και επιπρόσθετα είναι επικίνδυνο και αντιεπαγγελματικό», αναφέρει η ανακοίνωση της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.

«Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος μας MQ-9 πραγματοποιούσε επιχειρήσεις ρουτίνας σε διεθνή εναέριο χώρο όταν αναχαιτίστηκε και χτυπήθηκε από ένα ρωσικό αεροσκάφος κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να χαθεί εντελώς το MQ-9», ανέφερε ο στρατηγός Τζέιμς Χέκερ, διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στην Ευρώπη και στην Αφρική.

«Στην πραγματικότητα αυτή η επικίνδυνη και αντιεπαγγελματική ενέργεια των Ρώσων παραλίγο να προκαλέσει σύγκρουση δύο αεροσκαφών», είπε ακόμα. «Οι ΗΠΑ και σύμμαχοί τους θα συνεχίσουν να επιχειρούν σε διεθνή εναέριο χώρο και καλούμε τους Ρώσους να ενεργούν επαγγελματικά και με ασφάλεια», είπε ακόμα ο Χέκερ.

Χαμηλοί τόνοι από τους Ρώσους

Από την πλεύρα του, ο Ρώσος πρεσβευτής επέδειξε στάση άρνησης, μία στάση που υιοθέτησε από την πρώτη στιγμή και το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών.  Σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΕΞ, «το μη επανδρωμένο αεροσκάφος πέταξε με τους αναμεταδότες του μακριά, παραβιάζοντας τα όρια του προσωρινού καθεστώτος εναέριου χώρου που καθορίστηκε για την ειδική στρατιωτική επιχείρηση, κοινοποιήθηκε σε όλους τους χρήστες του διεθνούς εναέριου χώρου και δημοσιεύτηκε σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα», όπως ανέφερε το ρωσικό υπουργείο.

Ο Ρώσος Πρεσβευτής στις ΗΠΑ, Ανατόλι Αντόνοφ δήλωσε ότι η Ρωσία δεν επιθυμεί «αντιπαράθεση» μεταξύ της χώρας του και των ΗΠΑ, μετά την κλήση του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με φόντο την κατάρριψη του drone. «Προτιμούμε να μην δημιουργήσουμε μια κατάσταση όπου μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ακούσιες συγκρούσεις ή ακούσια επεισόδια μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αντόνοφ.

Ακόμη, ο Αντόνοφ που έτυχε να βρίσκεται στο Λευκό Οίκο εκείνες τις ώρες, είπε πως η Βοηθός Υπουργός Κάρεν Ντόνφριντ του μετέφερε τις ανησυχίες των ΗΠΑ για το περιστατικό και ότι οι δυο τους «ανταλλάξαμε τις παρατηρήσεις μας για αυτό το θέμα επειδή έχουμε κάποιες διαφορές». «Μου φαίνεται ότι ήταν μια εποικοδομητική συζήτηση για αυτό το θέμα. Άκουσα τις παρατηρήσεις της, ελπίζω ότι κατάλαβε αυτό που ανέφερα», δήλωσε ο Αντόνοφ στο ειδησεογραφικό δίκτυο CNN. Κυρίως, όμως ο Ρώσος Πρεσβευτής υποστήριξε πως η Ρωσία «είχε ενημερώσει για αυτόν τον χώρο που προσδιορίστηκε ως ζώνη για ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όταν ρωτήθηκε πως θα έπρεπε να αντιδράσουν οι ΗΠΑ εάν ένα ρωσικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος πλησίαζε στη Νέα Υόρκη ή το Σαν Φρανσίσκο.

Κρεσέντο κατηγοριών από τις ΗΠΑ

Ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Μόσχα μετέφερε ισχυρό μήνυμα στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών και Αμερικανοί αξιωματούχοι ενημέρωσαν τους συμμάχους και τους εταίρους τους για το περιστατικό και την κατάρριψη αμερικανικού drone, δήλωσε ο Πράις στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής ενημέρωσης.

Η «υψηλού επιπέδου εμπλοκή», σημειώνει το CNN, με τον πρέσβη Ανατόλι Αντόνοφ αναμένεται να πραγματοποιηθεί αργότερα το απόγευμα της Τρίτης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο πρέσβης «θα ακούσει απευθείας από ανώτερους αξιωματούχους τις έντονες αντιρρήσεις μας γι’ αυτό που ήταν σαφώς μια ανασφαλής και αντιεπαγγελματική αναχαίτιση εκ μέρους ενός ρωσικού αεροσκάφους», τόνισε ο Νεντ Πράις. Στη Μόσχα, η πρέσβειρα των ΗΠΑ, Λιν Τρέισι, «μετέφερε ένα ισχυρό μήνυμα στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών» σχετικά με το περιστατικό, προσέθεσε.

Sports in

Οι βολές ήταν 35-10 για τον Παναθηναϊκό στο game 5 και 123-78 στη σειρά!

Έσπασε όλα τα ρεκόρ σε κερδισμένες βολές ο Παναθηναϊκός- Έφτασε απόχε στις 35 είχε στη σειρά σχεδόν 26 ανά παιχνίδι!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 08 Μαϊου 2024