Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ουκρανία: Πρόταση να αλλάξει το όνομα της Ρωσίας σε «Μοσχοβία»

Ουκρανία: Πρόταση να αλλάξει το όνομα της Ρωσίας σε «Μοσχοβία»

Η Μόσχα κάνει λόγο για μια ακόμα απόδειξη της προσπάθειας δημιουργίας «αντι-Ρωσίας» από την Ουκρανία.

Η Ουκρανία εξετάζει τη μετονομασία της Ρωσίας σε μία κίνηση την οποία η Μόσχα χαρακτηρίζει «πρόκληση».

Οι Ουκρανοί θα ήθελαν να μετονομάσουν τη Ρωσία – και ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ενδιαφέρεται για την όλη ιδέα.

Συγκεκριμένα διαδικτυακό αίτημα προτρέπει την ουκρανική κυβέρνηση να αλλάξει επίσημα το όνομα της Ρωσίας σε «Μοσχοβία», ένας όρος που προέρχεται από τον 13ο αιώνα και αναφέρεται σε μεγάλες εκτάσεις της σημερινής βορειοδυτικής Ρωσίας.

Σχέδιο πρόκληση

Η κίνηση αυτή, γράφει το Politico, αποτελεί μέρος μιας ουκρανικής προσπάθειας να μειωθεί αυτό που οι Ρώσοι χαρακτηρίζουν ως «ιστορική καταγωγή» τους. Ανώτεροι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν ήδη καταγγείλει το σχέδιο και το έχουν επικρίνει ως πρόκληση.

ΠΗΓΗ: WikiCommons

Η πρόσφατη διαμάχη έχει τις ρίζες της σε μια ιστορική διαφωνία για το αν η Ρωσία ή η Ουκρανία μπορεί να διεκδικήσει να είναι ο νόμιμος διάδοχος του κράτους Ρως του Κιέβου – του πρώτου κράτους των Ανατολικών Σλάβων, το οποίο προσηλυτίστηκε στον χριστιανισμό.

Ο Ζελένσκι απάντησε στο προαναφερθέν αίτημα λέγοντας ότι το θέμα χρειάζεται προσεκτική ιστορική και πολιτιστική εξέταση σε σχέση με τις πιθανές διεθνείς νομικές συνέπειες – αλλά δεν το απέκλεισε.

«Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, απηύθυνα στον πρωθυπουργό της Ουκρανίας αίτημα για την ολοκληρωμένη επεξεργασία του, ιδίως με τη συμμετοχή [των] επιστημονικών ιδρυμάτων, και την ενημέρωση εμού και του συντάκτη της αναφοράς για τα αποτελέσματα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ζελένσκι.

Δικαιολογημένο αίτημα

Η Βελάρια Σακκβορόστοβα, συντάκτρια του αιτήματος, δήλωσε ότι η αλλαγή του ονόματος είναι δικαιολογημένη, καθώς θα καταστρέψει τις ψευδείς αφηγήσεις της Ρωσίας σχετικά με την κοινή καταγωγή με την Ουκρανία, καθώς και την καταπάτησή της στην ιστορία των Ρως του Κιέβου.

«Για τους ξένους, τα ονόματα «Ρως» (όπως σημειωνόταν οι Ρως του Κιέβου στους αρχαίους χάρτες) και «Ρωσία», «Russie» και «Russland» φαίνονται σχεδόν πανομοιότυπα, σαν να πρόκειται για το όνομα ενός κράτους που έχει υποστεί ορισμένες αλλαγές με την πάροδο του χρόνου και […] μεταφράσεις σε διάφορες γλώσσες», έγραψε η ίδια στο αίτημα προς τον Ζελένσκι.

«Αυτό οδηγεί σε σύγχυση σε διεθνές επίπεδο. Γράφονται βιβλία μυθοπλασίας, γυρίζονται ταινίες όπου η Ρωσία παρουσιάζεται ως Ρως, κάτι που είναι απαράδεκτο», πρόσθεσε η ίδια.

Η μετονομασία της χώρας θα έπληττε την καρδιά της πολιτιστικής παράδοσης της Ρωσίας και το όραμα της ιστορίας της, συμπλήρωσε.

Η ιστορία

Ο Μέγας Πέτρος μετονόμασε το Βασίλειο της Μόσχας ή «Μοσχοβία» σε Ρωσική Αυτοκρατορία το 1721. Με τη νίκη του κατά τη διάρκεια του πολέμου επί της Σουηδίας, ο Πέτρος προσάρτησε τεράστια τμήματα του σημερινού ουκρανικού εδάφους και μετέφερε ιστορικά αντικείμενα στη Ρωσία από το Κίεβο.

Αλλά ορισμένοι σημερινοί Ρώσοι ιστορικοί το αρνούνται αυτό, λέγοντας ότι ο τσάρος Ιβάν Γκρόζνι (γνωστός και ως Ιβάν ο Τρομερός) μετονόμασε το Βασίλειο της Μόσχας σε Βασίλειο των Ρως τον 16ο αιώνα.

Είτε το προαναφερθέν αίτημα πάρει το πράσινο φως είτε όχι, το Κρεμλίνο εξοργίστηκε από την ουκρανική κίνηση.

«Πρόκειται για μια ακόμα απόδειξη της προσπάθειας δημιουργίας «αντι-Ρωσίας» από την Ουκρανία», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Sports in

Σελίν Ντιόν: Η εντυπωσιακή τόπλες φωτογράφιση της για τη Vogue

Η διάσημη τραγουδίστρια παραμένει αισιόδοξη, παρά τα σοβαρά προβλήματα με τηυ υγεία της.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024