Τετάρτη 08 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Γαλλία: Ευρωπαϊκό δείπνο Μακρόν - Ορμπαν με επιδόρπιο κράτος δικαίου

Γαλλία: Ευρωπαϊκό δείπνο Μακρόν – Ορμπαν με επιδόρπιο κράτος δικαίου

Ο Εμανουέλ Μακρόν θ' αναφερθεί, εκτός των άλλων, σε «θέματα που άπτονται του κράτους δικαίου», στη διάρκεια του δείπνου που θα έχει με τον Βίκτορ Ορμπαν, σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Ελιζέ.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν θα υποδεχθεί τον ομόλογό του της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν, που κινείται αντίθετα στο ρεύμα των ευρωπαίων εταίρων του όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, σε δείπνο εργασίας μεθαύριο Δευτέρα, πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 23ης και 24ης Μαρτίου, ανακοίνωσε χθες Παρασκευή το Ελιζέ (φωτογραφία αρχείου του Reuters/Lisi Niesner, επάνω, με Μακρόν, αριστερά, και Ορμπαν, δεξιά).

Ο «έμμεσος πόλεμος»

Οι δύο ηγέτες αναμένεται «να θίξουν τις εξελισσόμενες συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ειδικά όσον αφορά την υποστήριξη της Ουκρανίας, την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας, ζητήματα ενέργειας και την υποστήριξη στην ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία», ανέφερε η γαλλική προεδρία.

Ο Βίκτορ Ορμπαν, που δεν σταματά να κατακεραυνώνει τον «έμμεσο πόλεμο» της Ευρώπης εναντίον της Ρωσίας, απηύθυνε στα τέλη Φεβρουαρίου νέα έκκληση να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στη σύρραξη που ρημάζει την Ουκρανία εδώ κι έναν χρόνο.

Από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης τον Φεβρουάριο του 2022, η ουγγρική κυβέρνηση, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, έχει επιλέξει να τηρεί αμφίσημη στάση, αποφεύγοντας να επικρίνει τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο κ. Ορμπαν, που είχε στενή σχέση με τον κ. Πούτιν πριν τον πόλεμο, αρνείται να στείλει όπλα στο Κίεβο, ενώ στηλιτεύει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας, παρότι η κυβέρνησή του τις ενέκρινε μαζί με τους εταίρους της.

Το κράτος δικαίου

Ο γάλλος πρόεδρος θ’ αναφερθεί στη συζήτησή του με τον ούγγρο πρωθυπουργό σε «θέματα που άπτονται του κράτους δικαίου», ανέφερε ακόμη το Ελιζέ.

Μετά την επιστροφή του στην εξουσία το 2010, ο ούγγρος δεξιός εθνικιστής ηγέτης σταδιακά αποδυναμώνει τους μηχανισμούς ελέγχου, από τα ΜΜΕ ως τη δικαιοσύνη, κάτι που τον βάζει συχνά στο στόχαστρο επικρίσεων από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η ΕΕ έχει παγώσει μεταξύ άλλων κεφάλαια ύψους 12 δισεκατομμυρίων ευρώ προοριζόμενα για τη Βουδαπέστη, εν αναμονή μεταρρυθμίσεων για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Το Σαν Μαρίνο… τρολάρει την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: «Παίξτε εναντίον μας, σας παρακαλώ» (pic)

Γέλιο προκαλεί πλέον η κατάσταση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ την οποία… γλέντησε και το Σαν Μαρίνο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 08 Μαϊου 2024