Η Ουγγαρία εμποδίζει την αποδέσμευση στρατιωτικής βοήθειας ύψους 500 εκατ. ευρώ από την ΕΕ προς την Ουκρανία.

Η Ουγγαρία εμποδίζει την αποδέσμευση χρηματοδότησης συνολικού ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, που προορίζεται για στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, σύμφωνα με πληροφορίες του Euronews.

Τρεις διπλωμάτες από διαφορετικές χώρες της ΕΕ επιβεβαίωσαν στο Euronews ότι η Βουδαπέστη ασκεί μέχρι στιγμής βέτο στην εκταμίευση των χρημάτων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη (EPF).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Έξαλλο το Κίεβο με τις δηλώσεις Όρμπαν - Τι είπε για τη λήξη του πολέμου ο φίλος του Πούτιν

Μία από τις πηγές το χαρακτήρισε ως «παραβίαση μιας συμφωνίας κυρίων» και «απόπειρα υπονόμευσης της ενότητας της ΕΕ».

Οι συζητήσεις στην ομάδα εργασίας συνεχίζονται ακόμη, δήλωσε ένας από τους διπλωμάτες στο Euronews, προσθέτοντας ότι τώρα ελπίζουν να καταλήξουν σε συμφωνία την Δευτέρα.

Απαιτείται ομοφωνία των 27

Καθώς το θέμα αφορά στις εξωτερικές υποθέσεις, απαιτείται ομοφωνία και από τα 27 κράτη μέλη για την αποδέσμευση των κονδυλίων.

Η ΕΕ έχει μέχρι στιγμής εκταμιεύσει 3,1 δισ. ευρώ για στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία μέσω έξι δόσεων του EPF – περισσότερο από το ήμισυ των 5,5 δισ. ευρώ που έχουν διατεθεί στο ταμείο για την περίοδο 2021-2027.

Το EPF δημιουργήθηκε το 2021 και είναι ένα μέσο μέσω του οποίου το μπλοκ παρέχει στις ένοπλες δυνάμεις των εταίρων του εξοπλισμό και υποδομές, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τις συγκρούσεις, να οικοδομήσει την ειρήνη και να ενισχύσει τη διεθνή ασφάλεια.

Οι υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν τον περασμένο μήνα να βάλουν στο ταμείο επιπλέον 2 δισ. ευρώ για το 2023, δεδομένου του ρυθμού με τον οποίο εξαντλείται από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή πλήρους κλίμακας στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου 2022.

Οι φιλορωσικές κινήσεις του Όρμπαν

Η Βουδαπέστη έχει εκπληρώσει μέχρι στιγμής όσα της αναλογούν, βάσει των όρων του μηχανισμού. Ωστόσο, η ακροδεξιά ηγεσία της κεντροευρωπαϊκής χώρας έχει αρνηθεί να παράσχει στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία.

Επιπλέον, η κυβέρνηση Όρμπαν δεν επιτρέπει σε άλλα μέλη της ΕΕ ή του ΝΑΤΟ να περάσουν από το ουγγρικό έδαφος, για να παραδώσουν τον εξοπλισμό στη γειτονική Ουκρανία – παρά το γεγονός ότι ανήκουν και στους δύο Οργανισμούς.

Έχει επίσης επικρίνει τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας – τις οποίες πρέπει επίσης να εγκρίνουν ομόφωνα και οι 27 χώρες – και άσκησε με επιτυχία το δικαίωμα βέτο της για να εξασφαλίσει σημαντικές εξαιρέσεις.

Το εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο, για παράδειγμα, αφορά στο πετρέλαιο που μεταφέρεται από τη θάλασσα και δεν ισχύει για τις παραδόσεις μέσω αγωγών, από τις οποίες εξαρτάται η Βουδαπέστη.

Η Ουγγαρία μπλόκαρε επίσης προσωρινά την έγκριση ενός κρίσιμου πακέτου βοήθειας ύψους 18 δισ. ευρώ για την Ουκρανία τον περασμένο μήνα, αφαιρώντας τελικά το βέτο της μόνο αφού άλλες χώρες συμφώνησαν να μειώσουν το ποσό των κονδυλίων της ΕΕ, που δεσμεύτηκαν βάσει του νέου μηχανισμού κανόνων δικαίου.

Η κυβέρνηση του λαϊκιστή ακροδεξιού πρωθυπουργού, Βίκτορ Όρμπαν, έχει συνάψει νέα συμφωνία με τον ρωσικό γίγαντα φυσικού αερίου Gazprom, παρά τη δέσμευση της ΕΕ να μειώσει την εξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και να στερήσει από το Κρεμλίνο βασικά έσοδα για να διεξάγει τον πόλεμό του.

Προς το παρόν, δεν είναι σαφές ποια είναι η ένσταση της Ουγγαρίας για την αποδέσμευση της έβδομης δόσης του EPF.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr