Τρίτη 07 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Γερμανία: Ήξερε η αστυνομία ότι ο μακελάρης οπλοφορούσε και είχε ψυχολογικά προβλήματα

Γερμανία: Ήξερε η αστυνομία ότι ο μακελάρης οπλοφορούσε και είχε ψυχολογικά προβλήματα

Η αστυνομία του Αμβούργου ενημερώθηκε δύο μήνες πριν το μακελειό για τον ένοπλο, αλλά δεν πήρε το όπλο του.

Οι αρχές του Αμβούργου είχαν λάβει πριν από δύο μήνες μια πληροφορία για τον ένοπλο που σκότωσε επτά άτομα, συμπεριλαμβανομένου ενός αγέννητου μωρού, σε εκκλησία Μαρτύρων του Ιεχωβά, αλλά ο δράστης του μακελειού της Πέμπης στην βόρεια Γερμανία – που αυτοκτόνησε πριν συλληφθεί – είχε πείσει τους αξιωματούχους να μην του πάρουν το όπλο.

Μια ανώνυμη επιστολή ελήφθη από την αρχή ελέγχου των όπλων τον Ιανουάριο, η οποία εξέφραζε ανησυχίες για έναν άνδρα, που κατονομάζεται από τη γερμανική αστυνομία ως Philipp F, 35 ετών, τονίζοντας ότι φαινόταν θυμωμένος με τους πρώην συναδέλφους του στην εκκλησία, αλλά οι αστυνομικοί δεν βρήκαν λόγο ανησυχίας όταν τον επισκέφθηκαν τον περασμένο μήνα, γράφει η βρετανική εφημερίδα The Guardian.

Ο άνδρας, ο οποίος αναγνωρίστηκε από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ως Philipp Fusz, ελεύθερος επαγγελματίας, σύμβουλος επιχειρήσεων, συνέχισε να πυροβολεί ακόμα και νεκρούς τέσσερις άνδρες και δύο γυναίκες ηλικίας 33 έως 60 ετών, όλοι Γερμανοί υπήκοοι, καθώς και ένα αγέννητο κοριτσάκι, η μητέρα του οποίου επέζησε, κατά τη διάρκεια ενός αμόκ που ξεκίνησε στις 9 το βράδυ της Πέμπτης.

Οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν, οι τέσσερις σοβαρά, δημιουργώντας φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί. Έξι από αυτούς είναι Γερμανοί πολίτες, ένας είναι από την Ουγκάντα και ο άλλος από την Ουκρανία. Πρόκειται για τους πρώτους μαζικούς πυροβολισμούς στο Αμβούργο.

«Είχε ιδιαίτερο θυμό εναντίον θρησκευτικών μελών ή Μαρτύρων του Ιεχωβά»

Ο δράστης ο οποίος είχε εγκαταλείψει την εκκλησία των Μαρτύρων του Ιεχωβά πριν από 18 μήνες, αυτοκτόνησε με το όπλο του αφού μέλη μιας μονάδας ειδικών δυνάμεων εισέβαλαν στην αίθουσα και τον καταδίωξαν στον πρώτο όροφο του τριώροφου κτιρίου κοντά στο κέντρο της πόλης.

«Πρόκειται για πρώην μέλος των Μαρτύρων του Ιεχωβά, ο οποίος εγκατέλειψε οικειοθελώς την κοινότητα πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, αλλά προφανώς όχι με καλούς όρους», δήλωσε ο Τόμας Ραντσουβάιτ, επικεφαλής της κρατικής ασφάλειας του Αμβούργου.

Τίθενται ερωτήματα σχετικά με το γιατί δεν τον σταμάτησαν. Ο ύποπτος είχε άδεια οπλοφορίας ως σκοπευτής από τον Δεκέμβριο του 2022 και είχε στη νόμιμη κατοχή του ένα Heckler & Koch P30.

Όμως τον Ιανουάριο, ελήφθη μια ανώνυμη επιστολή που υποδηλώνει ότι μπορεί να πάσχει από μη διαγνωσμένη ψυχολογική ασθένεια και ότι είχε δηλώσει «ιδιαίτερο θυμό εναντίον θρησκευτικών μελών ή εναντίον των Μαρτύρων του Ιεχωβά και του πρώην εργοδότη του».

Του είπαν απλά να… φυλάει το όπλο στο χρηματοκιβώτιο

Κατά τη διάρκεια μιας αιφνιδιαστικής επίσκεψης στις 7 Φεβρουαρίου στο διαμέρισμά του στο δυτικό Αμβούργο, ο Fusz φέρεται να ήταν συνεργάσιμος και να έπεισε τους αστυνομικούς ότι δεν υπήρχε λόγος ανησυχίας.

Του δόθηκε απλώς μια προφορική προειδοποίηση, επειδή δεν φύλαγε το όπλο του στο χρηματοκιβώτιό του.

Ο αρχηγός της αστυνομίας, Ραλφ Μάρτιν Μάιερ, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι ο ύποπτος δεν είχε ποινικό μητρώο και δεν υπήρχε κανένας νομικός λόγος να του αφαιρεθεί το όπλο.

Μια ιστοσελίδα, που φαίνεται να είναι η προσωπική ιστοσελίδα του δράστη, αναφέρει ότι γεννήθηκε στη βαυαρική πόλη Μέμινγκεν και μεγάλωσε στο Κέμπτεν, κοντά στα αυστριακά σύνορα, σε ένα «αυστηρά ευαγγελικό σπίτι».

Έγραψε βιβλίο, «ισάξιο με τη Βίβλο και το Κοράνι»

Σπούδασε σε τεχνική σχολή, πριν από μια μαθητεία σε μια «κορυφαία ιδιωτική τράπεζα». Μεταξύ των ακαδημαϊκών επιτευγμάτων του, απαριθμεί σπουδές στη διοίκηση επιχειρήσεων, ένα BA και ένα μεταπτυχιακό στις θετικές επιστήμες.

«Στην ιδιωτική του ζωή, ο Philipp Fusz θέλει να είναι δραστήριος και πολυπολιτισμικός, κατά προτίμηση σε ένα ηλιόλουστο περιβάλλον κοντά στο νερό. Ο Philipp Fusz δηλώνει Ευρωπαίος και αισθάνεται άνετα σε μια οικουμενική νοοτροπία».

Η ελάχιστη αμοιβή του για συμβουλευτικές υπηρεσίες είναι 250 ευρώ, αλλά είχε βρει επίσης χρόνο να εκδώσει τον Ιανουάριο ένα βιβλίο, με τον τίτλο «Η αλήθεια για τον Θεό, τον Ιησού Χριστό και τον Σατανά».

Περιγραφόταν στο Amazon, πιθανότατα από τον συγγραφέα, ως «ένα βιβλίο που θα αλλάξει την άποψή σας για τον κόσμο και θα αποτελέσει ένα νέο πρότυπο βιβλίο δίπλα στη Βίβλο και το Κοράνι, ένα βιβλίο που θα ισχύει και σε 100 χρόνια!».

Sports in

Κρίσταλ Πάλας – Μάντσεστερ Γιουάιτεντ 4-0: Συντριβή για την ομάδα του Τεν Χαγκ

Η Κρίσταλ Πάλας διέλυσε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 4-0.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 07 Μαϊου 2024