Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σπίρτζης: Τι απαντά για το δυστύχημα στα Τέμπη και τις ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ

Σπίρτζης: Τι απαντά για το δυστύχημα στα Τέμπη και τις ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ

«Αν έχουμε μερίδιο ευθύνης, ποτέ δεν αρνηθήκαμε να το πάρουμε», είπε ο πρώην υπουργός Μεταφορών, επί ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης

«Δεν έχω κανέναν λόγο να κρυφτώ», είπε ο πρώην υπουργός Μεταφορών, επί ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης στην πρώτη του συνέντευξη μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη με τους 57 νεκρούς.

Ο Χρήστος Σπίρτζης αποποιούμενος κάθε ευθύνη δική του αλλά και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με παραλείψεις στο σύστημα ασφαλείας των σιδηροδρόμων, κάλεσε τον πρωθυπουργό να ζητήσει από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο να ερευνήσει όλες τις συμβάσεις επί ΣΥΡΙΖΑ.

Αν έχουμε ευθύνες, ποτέ δεν αρνηθήκαμε να τις πάρουμε. Το όλοι φταίνε, δεν ισχύει. Πιστεύω ότι δεν φταίμε. Εγώ πιστεύω ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν φταίει. Ούτε εγώ προσωπικά», είπε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας στο ΣΚΑΙ, ο κ. Σπίρτζης απάντησε στο ερώτημα :«Όλες αυτές τις ημέρες ρωτάει ο κόσμος που είναι ο Σπίρτζης. Με ζήτησε κανείς και κρύφτηκα; Έχω λόγο να κρυφτώ;

Όταν βλέπεις να σπαράζουν οικογένειες, δεν είναι δυνατόν να βγω στα παράθυρα να τσακωθώ με τον Γεωργιάδη. Σεβάστηκα την μνήμη τους και για αυτό δεν βγήκα, είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος τόνισε πως «όταν έμαθα ότι ενδέχεται να γίνει κάτι στο τραμ, σταμάτησα τις εργασίες στο Τραμ».

«Το παλιό σύστημα τηλεδιοίκησης στη Λάρισα υπήρχε, υπήρχε και το δευτεροβάθμιο στην Καρόλου», τόνισε ο Χρήστος Σπίρτζης, για να προσθέσει: «Επί ΣΥΡΙΖΑ ο ΟΣΕ είχε 1200 άτομα προσωπικό. Επί ΣΥΡΙΖΑ στη Λάρισα ήταν 25 σταθμάρχες και τώρα είναι 10, ένας εκ των οποίων ο μοιραίος σταθμάρχης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χρήστος Σπίρτζης.

«Αυτό το δυστύχημα δεν θα έπρεπε να γίνει», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Χρήστος Σπίρτζης για την τραγωδία στα Τέμπη.

«Εναι τραγικό να λέμε ότι σε διπλή σιδηροδρομική γραμμή έγινε σύγκρουση. Πότε στην Ελλάδα έχει γίνει αυτό;

Μάλιστα, ο Χρήστος Σπίρτζης ανέφερε: «Η σύμβαση του 2014 είναι η σηματοδότηση, είναι προαπαιτούμενο», τονίζοντας: «Μην με τρελαίνετε!».

 «Το 2016 κατάλαβα ότι η σύμβαση 717 του ΟΣΕ ήταν άθλια, δεν έκανα νέα. Έκανα συμπληρωματική. Τα τρένα λειτουργούσαν με το παλιό σύστημα. Υπήρχε ασφάλεια», τόνισε ο κ. Σπίρτζης.

«Ποιος έκανε τη σύμβαση; Ο κ. Χατζηδάκης έκανε το 2007 για μια ανύπαρκτη σιδηροδρομική γραμμή και η κυβέρνηση Σαμαρά», υποστήριξε ο Χρήστος Σπίρτζης. Μάλιστα, τόνισε ότι «η Alstom δεν υπέγραφε τις μελέτες».

Μέχρι το 2018 είχαμε μονή και δεν είχε γίνει σύγκρουση. Είχαν γίνει άλλα δυστυχήματα αλλά είναι δυνατόν σε διπλή να γίνει μετωπική», είπε και πρόσθεσε ότι το σύστημα αποδομήθηκε και κατέρρευσε μέσα στα τέσσερα χρόνια, διότι συνεχίστηκε μια άλλη λογική στη στελέχωση του ΟΣΕ.

Είχαν GPS

Ο κ. Σπίρτζης είπε μεταξύ άλλων για το σύστημα τηλεδιοίκησης: «Το παλιό σύστημα τηλεδιοίκησης υπήρχε. Αυτό είναι βελτίωση της ασφάλειας γιατί υπήρχαν σταθμάρχες, κλειδούχοι και δευτεροβάθμιο που σταμάτησε το 2019 στην Καρόλου».

Και τόνισε: «Το 2020 χωρίστηκε η Καρόλου σε ΤΡΑΙΝΟΣΕ και Hellenic Train. Και να κάνω και μια αποκάλυψη σε αυτό: Αυτό που λένε όλα τα παιδιά ότι βλέπουμε που έρχεται το delivery, αυτό στα τρένα υπήρχε και υπάρχει. Ανά πάσα στιγμή μπορούσαμε να δούμε που είναι το τρένο, σε όλο το δίκτυο. Τηλεδιοίκηση δεν υπήρχε, αλλά υπάρχει gps σε κάθε τρένο, υπάρχει εφαρμογή της Vodafone, όταν λειτουργούσαν μαζί ΟΣΕ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ επικοινωνούσαν οι μεν του ΟΣΕ με τους σταθμάρχες και οι δε με τους μηχανοδηγούς. Δεν έβλεπαν σε ποια γραμμή, αλλά χάραζαν. Τώρα ο ΟΣΕ, δεν το έβλεπε».

Οργισμένη απάντηση της κυβέρνησης

Αμεση ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης στις δηλώσεις Σπίρτζη. Με ανακοίνωση του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου τονίζονται τα εξής:

Η Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή ανέλαβε ξεκάθαρα την ευθύνη που της αναλογεί για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπων. Ο κ. Σπίρτζης, επί 4,5 χρόνια υπουργός Μεταφορών των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίστηκε σήμερα για να τοποθετηθεί, δέκα ημέρες μετά το τραγικό δυστύχημα. Η τοποθέτησή του, η οποία συνιστά θλιβερό μνημείο κυνισμού, σύγχυσης και ψεμάτων, συνοψίζεται στο εξής: «Δεν φταίμε σε τίποτα εμείς». Είναι η κυνική γραμμή όλων των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Ευθύνες φέρουν οι προηγούμενοι και οι επόμενοι, όχι αυτοί. Φαρισαϊκά ισχυρίζονται πως οι παθογένειες και οι νοοτροπίες που γέννησαν την τραγωδία των Τεμπών δεν τους αφορούν.
Ο κ. Σπίρτζης και η κυβέρνηση που υπηρέτησε δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν τα απαραίτητα έργα υποδομής και εκσυγχρονισμού των σιδηροδρόμων, ώστε να αναβαθμιστεί η ασφάλεια. Η υλοποίηση της περιβόητης συμβασης για το διάστημα 2017-2019 είχε σταματήσει ολοκληρωτικά. Πρέπει να έχει περίσσευμα θράσους για να ισχυρίζεται πως ο σιδηρόδρομος λειτουργούσε «ρολόι» επί ΣΥΡΙΖΑ και τον διέλυσε η Κυβέρνηση της ΝΔ.
Την ώρα αυτή, η κομματική αντιπαράθεση είναι άχαρη και εντελώς αχρείαστη. Δεν είναι αυτό που απαιτεί η περίσταση και η κοινωνία. Ένα πράγμα όμως είναι η στάση ευθύνης και η αναζήτηση της αλήθειας και ένα άλλο τα ψέματα και ο φαρισαϊσμός. Για αυτό καλούμε τον κ. Σπίρτζη να παραστεί στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, σε κατ´ αντιπαράσταση συζήτηση με τον υπουργό Επικράτειας, αρμόδιο για θέματα Μεταφορών, κ. Γεραπετρίτη, προκειμένου να αποτυπωθεί με έγγραφα και στοιχεία η πραγματική κατάσταση. Καμιά συγκάλυψη. Οι πολίτες απαιτούν ανάδειξη και ανάληψη ευθυνών κι όχι ψέματα και υπεκφυγές.

Sports in

Απίστευτες «μπηχτές» του Μπράουν για τον Παναθηναϊκό: «Είναι δειλοί, ασχολούνται μόνο με τους διαιτητές…»

Ο Λορέντζο Μπράουν δεν κρατήθηκε και άφησε αιχμές για τον Παναθηναϊκό και όσα συνέβησαν τις τελευταίες μέρες.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024