Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Θεσσαλονίκη – Ελευσίνα: Η καλλιτεχνική σύμπραξη των δύο πόλεων

Θεσσαλονίκη – Ελευσίνα: Η καλλιτεχνική σύμπραξη των δύο πόλεων

Στο πλαίσιο του 25ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, πραγματοποίηθηκε την Κυριακή 5 Μαρτίου, στο Πράσινο Δωμάτιο του Ολύμπιον η συζήτηση - ανακοίνωση.

Μια νέα συνεργασία ανακοινώθηκε την Κυριακή 5 Μαρτίου, στο Πράσινο Δωμάτιο του Ολύμπιον. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ορέστης Ανδρεαδάκης υποδέχθηκε τον καλλιτεχνικό διευθυντή της διοργάνωσης 2023 Ελευσίς, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, Μιχαήλ Μαρμαρινό, αλλά και τον σκηνοθέτη Σύλλα Τζουμέρκα, οι οποίοι μίλησαν για το νέο καλλιτεχνικό project.

Οι δράσεις χωρίζονται σε τρεις άξονες: Ένα live festival cinema, που διερευνά τόσο την έννοια και την εικόνα της εργατικής τάξης στην Ευρώπη σήμερα, το ντοκιμαντέρ «Οι Ελευσίνιοι», σε σκηνοθεσία και έρευνα Φίλιππου Κουτσαφτή ενώ τον Νοέμβριο του 2023 θα εγκαινιαστεί ένα Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, ως τελετή λήξης του προγράμματος της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Η απόσταση ανάμεσα στη Θεσσαλονίκη και την Ελευσίνα είναι μια σύντομη διαδρομή πολιτισμού

Την εκδήλωση προλόγισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Ορέστης Ανδρεαδάκης

«Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και η 2023 Ελευσίς ετοιμάζουν μαζί κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες δράσεις. Η συνεργασία του Φεστιβάλ με την Ελευσίνα εδράζεται και σε όλα αυτά που συνδέουν τις δύο πόλεις μεταξύ τους. Η Θεσσαλονίκη έχει υπάρξει Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Είναι, επίσης, λιμάνι, όπως και η Ελευσίνα. Και είναι και ένας τόπος μετανάστευσης, όπως και η Ελευσίνα. Η απόσταση ανάμεσα στη Θεσσαλονίκη και την Ελευσίνα είναι μια σύντομη διαδρομή πολιτισμού», τόνισε.

Ένα φεστιβάλ ταινιών ντοκιμαντέρ

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Μιχαήλ Μαρμαρινός, ο οποίος είπε:

«Ο τρόπος ψυχαγωγίας της εργατικής τάξης που ζούσε στην Ελευσίνα ήταν το σινεμά. Σε αυτήν τη μικροσκοπική πόλη, των 25.000 ανθρώπων, τη μικρότερη πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης που έχει υπάρξει ποτέ, υπήρχαν παλιά 14 κινηματογραφικές αίθουσες. Όταν προτάθηκε ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα δεν υπήρχε πλέον ούτε μία. Τώρα, στο πλαίσιο του προγράμματος 2023 Ελευσίς, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης ένα εμβληματικό σινεμά της περιοχής, με ονομασία Ελευσίς, το οποίο ανήκει στην πόλη, θα ανοίξει ξανά τις πύλες του και σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα φιλοξενήσει ένα φεστιβάλ ταινιών ντοκιμαντέρ».

Ειδική αναφορά έκανε ο Μ. Μαρμαρινός και στον Φίλιππο Κουτσαφτή, σκηνοθέτη του εμβληματικού ντοκιμαντέρ Η Αγέλαστος Πέτρα, του 2000, το οποίο γυρίστηκε στην Ελευσίνα.

«Μάλλον γνωρίζετε, κι αν δε γνωρίζετε πρέπει να το μάθετε, ότι το ντοκιμαντέρ Αγέλαστος Πέτρα του Φίλιππου Κουτσαφτή, ο οποίος βρίσκεται σήμερα ανάμεσά μας, δημιουργήθηκε στην Ελευσίνα. Ο ίδιος συνέλεγε υλικό από την πόλη για δέκα χρόνια για τη δημιουργία αυτού του ντοκιμαντέρ.

Η νέα ταινία του Φ. Κουτσαφτή

Και η νέα ταινία του, με τίτλο Οι Ελευσίνιοι, αποτελεί, αν μπορούμε να πούμε, τη συνέχεια της Αγέλαστου πέτρας και θα αποτελέσει μέρος της επίσημης τελετής λήξης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, στο πλαίσιο της λειτουργίας του νέου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ με τίτλο Cine – Eleusis: In Situ realities που θα πραγματοποιηθεί σε στενή συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Χωρίς την καίριας σημασίας συνεισφορά και συνεργασία του Φεστιβάλ, κάτι τέτοιο, αυτής της κλίμακας και αυτής της ποιότητας, δε θα μπορούσε να συμβεί», επισήμανε. Οι Ελευσίνιοι θα προβληθούν στις 21 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο του νέου αυτού φεστιβάλ ντοκιμαντέρ.

Το ντοκιμαντέρ Αγέλαστος Πέτρα προβλήθηκε στο 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης σε καθολικά προσβάσιμη προβολή.

Πανηγύρι: Live Cinema – Εργατική τάξη – Σειρήνες

«Το πρόγραμμα χωρίζεται σε τρεις πυλώνες. Ο πρώτος πυλώνας περιλαμβάνει όλες τις εκδηλώσεις που σχετίζονται με το σινεμά. Το πρώτο που έρχεται, χρονικά μιλώντας, είναι το επονομαζόμενο Πανηγύρι. Είναι παραγωγή της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, έργο live cinema του Σύλλα Τζουμέρκα, που πραγματοποιείται με την πολύτιμη συνεργασία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης», εξήγησε.

Πρόκειται για ένα τριήμερο φεστιβάλ, το οποίο θα διεξαχθεί στην Ελευσίνα τον προσεχή Απρίλιο, πραγματοποιείται με τη συνεπιμέλεια των Λορέντσο Εσποζίτο και Μαρίας Χατζηχριστοδούλου aka Maria X και ενσωματώνει πληθώρα μοναδικών εκδηλώσεων και δρωμένων.

Ο Σύλλας  Τζουμέρκας είπε:

«Είναι ένα πολύ περίεργο και ιδιαίτερο φεστιβάλ, το οποίο θα διεξαχθεί από τις 21 έως τις 23 Απριλίου. Θα έχει στο επίκεντρό του το πανηγύρι του Αγίου Γεωργίου. Σε κοντινή απόσταση υπάρχει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο της Ελευσίνας. Θα υπάρχει ένα pop-up σινεμά που θα δημιουργηθεί σε ένα κλαμπ που είναι ακριβώς δίπλα στα ερείπια της πόλης. Με το φεστιβάλ που θα κάνουμε, η πόλη θα γεμίσει για τρεις ημέρες με σινεμά, νέα media και δημόσιο διάλογο.

6ώρος μαραθώνιος δημόσιου λόγου

Την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί ένας εξάωρος μαραθώνιος δημόσιου λόγου με σημαντικές προσωπικότητες, όπως η καλλιτεχνική διευθύντρια του Κάρλοβι Βάρι, Karel Och, η Donatella Della Ratta, τον Matt Adams της Blast Theory και πολλούς άλλους ομιλητές, που θα μιλήσουν στο κοινό για τριάντα λεπτά έκαστος για σχέση μεταξύ του σινεμά και της εργατικής τάξης, αλλά και τις διαφορετικές χρήσεις των real-time τεχνικών. Όταν μιλάμε για real-time τεχνικές εννοούμε τις στιγμές εκείνες στο σινεμά όπου ο πραγματικός χρόνος και ο σινεματικός χρόνος συμπίπτουν με έναν τρόπο ηλεκτρικό, είτε μιλάμε για ντοκιμαντέρ, μονοπλάνα, ταινίες πορνό ή οτιδήποτε άλλο.

Επίσης, θα υπάρχουν ταυτόχρονα και στρογγυλά τραπέζια, ανοιχτά για το κοινό. Επιπλέον, για τρεις μέρες και τρεις νύχτες διοργανώνεται στον pop-up κινηματογράφο ένας κινηματογραφικός μαραθώνιος, με μια πολύ ιδιαίτερη και εκλεκτική συλλογή από ταινίες, στις οποίες έχουν χρησιμοποιηθεί real time τεχνικές, video art και new media. Στον χώρο, μάλιστα, του κινηματογράφου θα μπορεί, αν θέλει κάποιος, να κοιμηθεί.

Θα γυρίσουμε δύο real-time ταινίες

Την ίδια στιγμή, στο συνδικαλιστικό κέντρο, το εκπληκτικό γκρουπ ZU-UK θα κάνει δύο διαδραστικές VR περφόρμανς ανοιχτές στο κοινό, με υλικό από διάσημες δουλειές τους που έχουν παρουσιαστεί στην Αγγλία και σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου. Επιπλέον, εγώ και η Elke Margarete Lehrenkrauss, την οποία κάποιοι γνωρίζετε από το εκπληκτικό ντοκιμαντέρ με τίτλο Lovemobil, θα ζήσουμε την πιο τρελή περιπέτεια. Θα γυρίσουμε δύο real-time ταινίες στη διάρκεια του φεστιβάλ.

Έπειτα, θα κάνουμε τη διαδικασία του post production μπροστά στο κοινό και την Κυριακή θα προβάλλουμε τις ταινίες, σε αυτήν την πιο ακατέργαστη μορφή τους, στον pop-up κινηματογράφο. Θα είναι μια πολύ ανοιχτή κινηματογραφική εμπειρία. Ο κόσμος θα έχει τη δυνατότητα να είναι παρών, σε μια διαδικασία που γίνεται κατά κανόνα κεκλεισμένων των θυρών. Τέλος, θα υπάρχει φυσικά και το πανηγύρι, όπου ο κόσμος θα χορέψει και θα πιει, όπως κάνει σε ένα παραδοσιακό πανηγύρι.

Νέο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Cine – Eleusis: In Situ realities

Στη συνέχεια, ο Ορ. Ανδρεαδάκης ανέφερε πως το νέο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ CineEleusis: In Situ realities θα πραγματοποιηθεί από τις 17 έως 22 Νοεμβρίου και τόνισε πως ελπίζει να γίνει θεσμός.

«Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτές τις ημερομηνίες είναι η λήξη της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και την ίδια ώρα η αρχή ενός πρότζεκτ για το μέλλον, το οποίο θα αποτελέσει κληρονομιά για την Ελευσίνα και όχι μόνο. Αυτό δεν θα μπορούσε να συμβεί ποτέ χωρίς τη συνεργασία του Φεστιβάλ» κατέληξε.

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024