Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γεραπετρίτης: Συγγνώμη από τις οικογένειες - Η έρευνα θα φτάσει μέχρι τέλους

Γεραπετρίτης: Συγγνώμη από τις οικογένειες – Η έρευνα θα φτάσει μέχρι τέλους

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης ανέλαβε υπουργός Μεταφορών μετά την παραίτηση του Κώστα Αχ. Καραμανλή.

Συγγνώμη από τις οικογένειες των ανθρώπων που σκοτώθηκαν μετά τη φονική σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη ζήτησε ο νέος υπουργός Μεταφορών, Γιώργος Γεραπετρίτης.

«Θέλω να ζητήσω συγγνώμη από τις οικογένειες των θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος κάνοντας μια συνολική αυτοκριτική», είπε, ανάμεσα σε άλλα, ο κ. Γεραπετρίτης που ανέλαβε τη θέση μετά την παραίτηση του Κώστα Αχ. Καραμανλή.

Ο απερχόμενος υπουργός, από τη δική του μεριά, τόνισε ότι «η πατρίδα μας βιώνει μια εθνική τραγωδία και τίποτα δεν έχει σημασία μπροστά στο ότι χάθηκαν άδικα τόσες ανθρώπινες ζωές».

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Όπως όμως διευκρίνισε και ο πρωθυπουργός, όλα θα διερευνηθούν με τον πιο αντικειμενικό και διαφανή τρόπο». Ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι δεν θα κάνει απολογισμό του έργου του, όπως κάνουν οι απερχόμενοι υπουργοί συνήθως. «Το εάν έγιναν πολλά ή λίγα, δεν θα το δούμε τώρα, μια τέτοια ημέρα πένθους», τόνισε.

Έπειτα, εξήρε τον Γιώργο Γεραπετρίτη και του ευχήθηκε καλή δύναμη στα καθήκοντά του, ενώ υπογράμμισε ότι η παρουσία του κ. Γεραπετρίτη δείχνει ότι η έρευνα θα πάει μέχρι τέλους. Τέλος, εξέφρασε ξανά τα συλλυπητήριά του προς τις οικογένειες των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών.

Δείτε την τελετή παράδοσης – παραλαβής

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης ξεκίνησε την τοποθέτησή του, λέγοντας ότι: «βιώνουμε μαύρες ημέρες για τη χώρα». Ο νέος υπουργός μίλησε για την ευθιξία που είχε ο Κώστας Αχ. Καραμανλής να παραιτηθεί μετά το δυστύχημα, «αναλαμβάνοντας την αντικειμενική πολιτική ευθύνη που συντρέχει σε τέτοιες περιπτώσεις».

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Αναλαμβάνω με μία ειδική εντολή από τον πρωθυπουργό, αναλαμβάνω τις αρμοδιότητες με σκοπό τρία συγκεκριμένα πράγματα.

Το πρώτο και πιο θεμελιώδες είναι να διερευνήσουμε τους λόγους για τους οποίους φτάσαμε στο σημείο να θρηνήσουμε την απώλεια ανθρώπινων ψυχών. Η διερεύνηση των αιτίων θα γίνει με τρόπο, ο οποίος θα είναι διαφανής και απολύτως ενδελεχής.

Σήμερα κιόλας θα συσταθεί μια Επιτροπή εμπειρογνωμόνων, η οποία θα μελετήσει τα συστημικά αίτια που οδήγησαν στην τραγωδία.

Η δεύτερη εντολή είναι να εξασφαλίσουμε τις διαδικασίες εκσυχρονισμού των υποδομών, οι οποίες έχουν ήδη δρομολογηθεί, έτσι ώστε να μην υπάρξει κανένα ζήτημα όσον αφορά την ταχύτητα των έργων, τα οποία ήδη έχουν αναληφθεί.

Και τέλος, να υπάρξουν οι άμεσες ενέργειες για την αποκατάσταση της ασφάλειας των σιδηροδρομικών μεταφορών για να υπάρξει και μια εμπέδωση ασφάλειας και στην ψυχολογία των πολιτών».

Ο νέος υπουργός πρόσθεσε ότι δεν αναλαμβάνει την καθημερινή διαχείριση του υπουργείου αφού υπάρχουν οι υφυπουργοί που θα συνεχίσουν να ασκούν το έργο τους.

Ο κ. Γεραπετρίτης χαρακτήρισε ως πολύ βαριά την ευθύνη που αναλαμβάνει μετά την ειδική εντολή του πρωθυπουργού. «Επειδή βρισκόμαστε μπροστά σε μια πραγματική τραγωδία, εγώ θέλω να ζητήσω συγγνώμη από τις οικογένειες των ανθρώπων που χάθηκαν, κάνοντας και μια συνολική αυτοκριτική για το πολιτικό σύστημα και την Πολιτεία. Και θέλω ειλικρινά κοιτώντας στα μάτια τους ανθρώπους αυτούς να πω ότι αυτό το δύσκολο και στενάχωρο έργο θα φτάσει μέχρι τέλους, θα διερευνηθούν όλα και όλα θα τεθούν υπόψιν των Ελλήνων πολιτών», κατέληξε.

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024