Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Περού: Διπλωματική κρίση με το Μεξικό - Ανακαλεί τον πρεσβευτή του

Περού: Διπλωματική κρίση με το Μεξικό – Ανακαλεί τον πρεσβευτή του

Η πρόεδρος του Περού ανακάλεσε τον πρεσβευτή του στο Μεξικό, κατηγορώντας τον πρόεδρό του ότι παραβιάζει την αρχή του διεθνούς δικαίου για τη μη επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις άλλης χώρας.

Η πρόεδρος του Περού Ντίνα Μπολουάρτε (φωτογραφία, επάνω, από Peru Presidency/ via Reuters) ανακοίνωσε χθες Παρασκευή πως ανακαλεί τον πρεσβευτή της χώρας της στο Μεξικό διότι ο μεξικανός ομόλογός της Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ χαρακτηρίζει την κυβέρνησή της αντισυνταγματική.

Επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις

Για την κυρία Μπολουάρτε, οι δηλώσεις που έκανε ο κ. Λόπες Ομπραδόρ νωρίτερα χθες παραβίασαν τη διεθνή αρχή να μη γίνονται επεμβάσεις από οποιαδήποτε χώρα στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Μεξικού δεν απάντησε αμέσως στο αίτημα του πρακτορείου ειδήσεων Reuters να σχολιάσει την αναγγελία της αρχηγού του περουβιανού κράτους.

Η αντιπρόεδρος Ντίνα Μπολουάρτε ορκίστηκε νέα πρόεδρος του Περού την 7η Δεκεμβρίου, λίγες ώρες αφού το Κογκρέσο αποφάσισε να παύσει από τα καθήκοντά του τον προκάτοχό της Πέδρο Καστίγιο, αντιμέτωπο με κατηγορίες για «πραξικόπημα», καθώς προσπάθησε να διαλύσει το κοινοβούλιο.

Ο κ. Καστίγιο συνελήφθη και παραμένει έκτοτε προφυλακισμένος. Οι εξελίξεις πυροδότησαν πολιτική κρίση, με μαζικές κινητοποιήσεις που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους.

Κατά την κυρία Μπολουάρτε, ο μεξικανός ομόλογός της υποστηρίζει την απόπειρα του κ. Καστίγιο να προχωρήσει σε «πραξικόπημα».

«Παραβιάζει» το διεθνές δίκαιο

«Με τις δηλώσεις του, ο κ. Λόπες παραβιάζει την αρχή του διεθνούς δικαίου για τη μη επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις, καθώς και αυτές που αφορούν την υπεράσπιση και την προώθηση της δημοκρατίας», είπε η αρχηγός του κράτους κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού της διαγγέλματος.

Νωρίτερα χθες, ο κ. Λόπες Ομπραδόρ επανέλαβε πως το Μεξικό συνεχίζει να υποστηρίζει τον Πέδρο Καστίγιο και να τον θεωρεί τον νόμιμο πρόεδρο του Περού, αφού παύθηκε «παράνομα» από το αξίωμα.

Αυτή την εβδομάδα ο κ. Λόπες Ομπραδόρ συναντήθηκε στο Μεξικό με τη σύζυγο του κ. Καστίγιο, τη Λίλια Παρέδες.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Η ώρα της στέψης: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός στον… τελικό των τελικών

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον Παναθηναϊκό (13:30) στον 5ο τελικό της Α1 Γυναικών με την σειρά στο 2-2 και την νικήτρια ομάδα να αναδεικνύεται ταυτόχρονα πρωταθλήτρια.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024