Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ουκρανία: Πως η Ρωσία πυροβολούσε… τα πόδια της στην αρχή του πολέμου

Ουκρανία: Πως η Ρωσία πυροβολούσε… τα πόδια της στην αρχή του πολέμου

Η Ρωσία κατέρριψε πολλά δικά της αεροπλάνα τις πρώτες ημέρες της εισβολής, γράφουν οι Financial Times.

Η Ρωσία κατέρριψε πολλά δικά της αεροσκάφη τις πρώτες ημέρες της εισβολής στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα την έλλειψη πρόθυμων πιλότων που χρειάζονταν η Μόσχα για να επιτύχει αεροπορική υπεροχή.

Αυτό γράφει το Business Insider, επικαλούμενο άρθρο των Financial Times, που βασίζεται σε δύο δυτικούς και έναν Ουκρανό αξιωματούχο.

«Μπορεί να μην ήταν διψήφιος αριθμός, αλλά είναι περισσότερα από ένα ή δύο», δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα πρώην ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ. «Έγινε αδελφοκτονία».

Ξέμειναν από πιλότους

«Μπορεί να μην είχαν πιλότους με εμπειρία μάχης που ήταν πρόθυμοι να πετάξουν πάνω από την Ουκρανία και να ρισκάρουν τη ζωή τους αυτό το τρελό περιβάλλον», πρόσθεσε ο αξιωματούχος, σύμφωνα με τους FT.

Οι ουκρανικές δυνάμεις στο πεδίο της μάχης είδαν επίσης Ρώσους να καταρρίπτουν ελικόπτερα και τα αεροπλάνα της Μόσχας, σύμφωνα με τον Βαντίμ Σκιμπίτσκι, αναπληρωτή επικεφαλής της ουκρανικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών.

«Συνέβη. Από μονάδες πυροβολικού, από τανκς, και το είδαμε ακόμη και από τις παρακολουθήσεις των συνομιλιών τους», είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος στους Financial Times.

Δεν είναι σαφές σε ποια περιστατικά φίλιων πυρών αναφέρθηκαν οι αξιωματούχοι ή αν έχουν καταγραφεί επισήμως.

Έριχναν τα δικά τους σκάφη

Τον Ιούλιο, ένας Ρώσος πολεμικός ανταποκριτής ανέφερε ότι η πολεμική αεροπορία της Μόσχας κατέστρεψε έναν στόχο στον ουρανό και τον έκανε μια «φλεγόμενη μπάλα».

Αργότερα αποδείχθηκε ότι ήταν το δικό της ρωσικό βομβαρδιστικό Su-34M.

Αλλά δεν είναι μόνο τα αεροσκάφη που χρειάζεται η Ρωσία.

Οι έμπειροι πιλότοι στη διάθεση της Μόσχας ήταν λίγοι, με την αεροπορία της να ξεκινά την εισβολή με «λιγότερους από 100 πλήρως εκπαιδευμένους και εν ενεργεία πιλότους μαχητικών».

Αυτό έγραψε το Royal United Services Institute, βρετανικό think tank, επικαλούμενο εκτιμήσεις του ουκρανικού στρατού.

Χωρίς αεροπορική υπεροχή

Η προαναφερόμενη δεξαμενή σκέψης εξήγησε ότι η Ρωσία άρχισε να δεσμεύει εκπαιδευτές πιλότους σε πολεμικές επιχειρήσεις, εμποδίζοντας την ικανότητά της να εκπαιδεύει οποιονδήποτε άλλο.

Ούτε η Ρωσία ούτε η Ουκρανία μπόρεσαν να επιτύχουν πλήρη αεροπορική υπεροχή – ένας στόχος που αναλυτές και αξιωματούχοι πίστευαν ότι θα επέτρεπε στη Μόσχα να συντρίψει τις δυνάμεις του Κιέβου στα πρώτα στάδια της εισβολής.

Η αποτυχία της Μόσχας να ελέγξει τους ουρανούς έρχεται παρά το γεγονός ότι διαθέτει εκατοντάδες μαχητικά τέταρτης γενιάς και προηγμένα αεροσκάφη όπως το Su-57, το οποίο οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες είπαν τον Ιανουάριο πως δεν είχαν ακόμη σταλεί σε αποστολές στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας.

Sports in

Παναθηναϊκός: Ζαμόρα, ένας άλλος …Νατσούρας

Πώς την πάτησε ο Παναθηναϊκός στο ματς με τον Αρη;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024