Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Κρήτη: Πτώση της στάθμης στην Ανατολική Μεσόγειο αποκάλυψε τον βυθό

Κρήτη: Πτώση της στάθμης στην Ανατολική Μεσόγειο αποκάλυψε τον βυθό

Το παροδικό φαινόμενο παρατηρήθηκε και στον Λίβανο, την Ιταλία και την Κύπρο.

Οι παραλίες της Κρήτης ξαφνικά πλάτυναν κατά μερικά μέτρα λόγω πτώσης της στάθμης της θάλασσας που παρατηρήθηκε και σε άλλες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου.

Επιστήμονες του Ινστιτούτου Τεχνολογίας και Έρευνας στο Ηράκλειο απέδωσαν το φαινόμενο στον συνδυασμό της άμπωτης με παροδική αύξηση της ατμοσφαιρικής πίεσης, η οποία ουσιαστικά έσπρωξε το νερό προς τα κάτω.

Η υποχώρηση της στάθμης που παρατηρείται από τις 16 Φεβρουαρίου έφτασε το μισό μέτρο και έγινε ιδιαίτερα αισθητή στο ενετικό λιμάνι του Ηρακλείου, όπου αποκαλύφθηκε μια μικρή αμμουδιά λίγα μέτρα από τον Κούλε, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Δημοσιεύματα ανέφεραν ότι το ίδιο φαινόμενο παρατηρήθηκε έντονο στις ακτές του Λιβάνου, της Μάλτας και της Ν. Ιταλίας, ενώ στενός συνεργάτης μας από την Κύπρο, μας πληροφόρησε ότι το φαινόμενο σε μεγάλη ένταση, παρατηρήθηκε και στο λιμάνι της κατεχόμενης Κερύνειας» δήλωσε στο πρακτορείο ο Νίκος Καμπάνης, διευθυντής του Εργαστηρίου Παράκτιας και Θαλάσσιας έρευνας του ΙΤΕ.

«Η επιφάνεια της θάλασσας τη περίοδο αυτή κυμάνθηκε στα 30 έως 50 cm κάτω από τη μέση στάθμη στη περιοχή γύρω από το λιμάνι του Ηρακλείου» ανέφερε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το εργαστήριο παρακολούθησε το φαινόμενο με το επιχειρησιακό σύστημα θαλάσσιας πρόγνωσης CoastalCrete, το οποίο προσφέρει χωρική ανάλυση ενός χιλιομέτρων, σημαντικά καλύτερη από την ανάλυση των 5 km που προσφέρει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα παρατήρησης της Γης Copernicus.

«Το μετεωρολογικό μοντέλο του CoastalCrete έδειξε ένα παρατεταμένο υψηλό βαρομετρικό στην περιοχή τις τελευταίες μέρες. Αυτή η διακύμανση της βαρομετρικής πίεσης, η οποία υπήρξε πολύ αυξημένη αυτήν την περίοδο πάνω από τη περιοχή, είναι ο λόγος της υποχώρησης των υδάτων που παρατηρήθηκε μιας και παράλληλα ο άνεμος ήταν πολύ χαμηλός και παροδικός» εξήγησε ο κ. Καμπάνης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κατά προσέγγιση, είπε, μια αύξηση της ατμοσφαιρικής πίεση κατά 1hPa οδηγεί σε πτώση της στάθμης κατά 1 εκατοστό, εφόσον διαρκέσει για ικανό χρονικό διάστημα.

Πολύ μικρότερη ήταν η συμβολή της άμπωτης,  «μιας και βρισκόμαστε αρκετά μακριά από την εαρινή ισημερία που αυτή παίρνει τα μέγιστά της».

Στην ακτή της Παχειάς Άμμου στον νομό Λασιθείου, η υποχώρηση της στάθμης κατά περίπου 35 εκατοστά διεύρυνε την παραλία κατά πέντε μέτρα.

Το φαινόμενο προβλέπεται να υποχωρήσει τις επόμενες ημέρες, ανέφερε ο κ. Καμπάνης.

Το σύστημα CoastalCrete αναβαθμίζεται με την εγκατάσταση ρευματογράφων και κυματογράφων στην είσοδο του λιμανιού του Ηρακλείου, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος H2020 ILIAD για τη δημιουργία ψηφιακού μοντέλου της θάλασσας.

Sports in

Ξεκάθαρο μήνυμα του Μεντιλίμπαρ στους παίκτες: «Δεν θέλω ούτε λέξη για τελικό»

Ο προπονητής του Ολυμπιακού μίλησε στους παίκτες του, θέλοντας να βάλει τέλος στους πανηγυρισμούς, ενόψει της δύσκολης ρεβάνς με την Βίλα στο Καραϊσκάκη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024