Βρετανία: «Φάτε γογγύλια» προτείνει στο λαό υπουργός ως απάντηση στην έλλειψη λαχανικών
Η ενεργειακή κρίση έφερε ελλείψεις λαχανικών στη Βρετανία.
«Μη σκέφτεστε μόνο τα μαρούλια και τις ντομάτες, μπορείτε να φάτε και… γογγύλια», ήταν η πρόταση της Τερίς Κόφι, υπουργού Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων της Βρετανίας, μετά τις ελλείψεις λαχανικών που επικρατούν στην χώρα.
Την Τετάρτη, ο μεγαλύτερος όμιλος σούπερ μάρκετ της Βρετανίας, Tesco, ακολούθησε τους αντιπάλους Asda, Morrisons και Aldi στην επιβολή ορίων στα λαχανικά που μπορούν να αγοράζουν οι καταναλωτές, λόγω της έλλειψής τους.
Οι ελλείψεις έχουν επιδεινωθεί, καθώς το υψηλό ενεργειακό κόστος οδηγεί σε μικρότερη παραγωγή στα θερμοκήπια στην Βρετανία και την Ολλανδία, σε συνδυασμό με προβλήματα στη συγκομιδή στη νότια Ευρώπη και τη βόρεια Αφρική.
Η αρμόδια υπουργός, Τερίς Κόφι, τόνισε ότι οι Βρετανοί θα μπορούσαν να τρώνε περισσότερο εποχιακά λαχανικά, παρότι οι καταναλωτές είχαν συνηθίσει τα σούπερ μάρκετ να διασφαλίζουν διαθεσιμότητα σχεδόν όλων των προϊόντων καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Οι ελλείψεις μπορεί να διαρκέσουν ένα μήνα
«Είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι αγαπάμε τις ιδιαιτερότητες που έχουμε σε αυτή τη χώρα», δήλωσε στο βρετανικό κοινοβούλιο η Κόφι.
«Πολλοί άνθρωποι θα έτρωγαν γογγύλια αυτή τη στιγμή, αντί να σκέφτονται απαραίτητα… μαρούλια και ντομάτες», είπε, αναφερόμενη στο κονδυλώδες λαχανικό που παραδοσιακά διατίθεται στη Βρετανία αυτή την εποχή του χρόνου.
Και πρόσθεσε ότι οι ελλείψεις λαχανικών μπορεί να διαρκέσουν έως και ένα μήνα.
«Έχω οδηγηθεί στο συμπέρασμα, από τους αξιωματούχους μου έπειτα από συζήτηση με τους λιανοπωλητές του κλάδου, ότι η κατάσταση θα διαρκέσει περίπου άλλες δύο έως τέσσερις εβδομάδες. Είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε και να βεβαιωθούμε ότι έχουμε εναλλακτικές επιλογές προμήθειας», ανέφερε.
- Ο Ζάκερμπεργκ «κλέβει» στέλεχος της Amazon
- Η Τεχεράνη καταγγέλλει επίθεση σε μονάδα αφαλάτωσης – Άφησε 10.000 Ιρανούς χωρίς νερό
- Εκρήξεις στο Κίεβο από μεγάλη ρωσική επίθεση
- Δέκα πτώματα βρέθηκαν στο Μεξικό, πέντε εκ των οποίων κρέμονταν μαζί από γέφυρα με ένα μήνυμα
- «Τίτλοι τέλους» από τον Άντι Μπέρναμ στην ψηφιακή ταυτότητα που προωθούσε ο Κιρ Στάρμερ
- Δείτε την απονομή των χάλκινων μεταλλίων στην Αγγλία (vid)
- Το Ισραήλ σκότωσε πενταμελή οικογένεια στη Γάζα – Ένα παιδί έλειπε την ώρα της επίθεσης – Δέκα νεκροί συνολικά
- Αποδοκιμασίες επειδή ο Μπέλιγχαμ έδωσε το πέναλτι στον Σάκα για να κάνει χατ τρικ (vid)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 19.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ken-cheung-taUfUHLylIo-unsplash-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442