
Ιράν: Οργή ακτιβιστών για την πρέσβειρα της Ελβετίας στο Ιράν που εμφανίστηκε με τσαντόρ
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ελβετίας απέρριψε τις επικρίσεις
Έντονες επικρίσεις δέχεται η πρέσβης της Ελβετίας στο Ιράν, Ναντίν Ολιβιέρι Λοτσάνο μετά την εμφάνισή της με μαύρο τσαντόρ σε έναν ιερό μουσουλμανικό τόπο.
Η Ελβετίδα πρέσβης κατηγορείται πως με αυτόν τον τρόπο «πρόδωσε» το κίνημα διαμαρτυρίας που έχει ξεσπάσει στη χώρα, μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί, για την υποχρέωση των γυναικών να φορούν μαντίλα όταν βρίσκονται σε δημόσιο χώρο.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ελβετίας απέρριψε τις επικρίσεις, επισημαίνοντας ότι η πρέσβης Ναντίν Ολιβιέρι Λοτσάνο φορούσε την κατάλληλη ενδυμασία, όπως προβλέπεται από το πρωτόκολλο, για την επίσκεψη σε ιερούς τόπους.
Νωρίτερα, ιρανικά μέσα ενημέρωσης έδωσαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες της Λοτσάνο, καλυμμένης από την κορυφή μέχρι τα νύχια από ένα μαύρο τσαντόρ, δίπλα σε ιερωμένους που φορούσαν τουρμπάνια, κατά την επίσκεψή της στην ιερή πόλη Κομ.
Οι επικρίσεις
«Η Ελβετίδα πρέσβης (…) φοράει τσαντόρ και πάει στο τέμενος με τους μουλάδες», σχολίασε η Βελγίδα βουλευτής Ντάρια Σαφάι, η οποία έπαιξε σημαντικό ρόλο στην οργάνωση κινητοποιήσεων στην Ευρώπη, σε ένδειξη υποστήριξης των διαδηλωτών στο Ιράν.
Οι ιρανικές αρχές υποστηρίζουν ότι εκατοντάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και δεκάδες μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, σκοτώθηκαν στις διαδηλώσεις αυτές. Χιλιάδες άλλοι, μεταξύ των οποίων καλλιτέχνες, δικηγόροι και δημοσιογράφοι, έχουν συλληφθεί.
«Ενώ εκατομμύρια Ιρανές μάχονται για τα δικαιώματα των γυναικών γνωρίζοντας ότι χιλιάδες από αυτές σκοτώθηκαν για αυτό, εκείνη φοράει χιτζάμπ και διαφημίζει τους καταπιεστές. Είναι αηδιαστικό!» πρόσθεσε η Σαφάι σε ανάρτησή της στο Twitter.
«Η πρέσβης της Ελβετίας με συντηρητική, θρησκευτική αμφίεση που την καλύπτει πλήρως, ενώ οι θαρραλέες Ιρανές διακινδυνεύουν τα πάντα για την ελευθερία. Είναι ακριβώς αυτό που δεν έπρεπε να κάνει», σχολίασε η ηθοποιός και ακτιβίστρια Ναζανίν Μπονιαντί.
Ο Μασίχ Αλινετζάντ, ένας αντιφρονών που ζει στις ΗΠΑ, εκτίμησε ότι οι ενδυματολογικές επιλογές της Λοτσάνο συνιστούν «προδοσία» απέναντι στις Ιρανές.
- Λαλιώτου: Η ΕΛΑΣ θα εντάξει τους εκπαιδευτικούς στο ειδικό μισθολόγιο, με ουσιαστικές αυξήσεις
- Ντιναμό Κιέβου-ΠΑΟΚ 2-3: Οι Θεσσαλονικείς έβαλαν… υπογραφή πρόκρισης στην Πολωνία
- ΙΝΑΤ: Το Ινστιτούτο Τσίπρα «σβήνει» το «success story» της κυβέρνησης για το Ταμείο Ανάκαμψης
- Θρίλερ στη Σύρο: Ποια είναι η 42χρονη που τη μαχαίρωσαν και πέθανε – «Πήγε να μας ληστέψει» λέει ζευγάρι που έχει προσαχθεί
- Ντιναμό Κιέβου – ΠΑΟΚ: Ο Σανταμαρία με εκπληκτικό σουτ κάνει το 3-1 για τον «δικέφαλο»! (vid)
- «Μαύρο» ρεκόρ στις γυναικοκτονίες στη Βραζιλία το 2025 με 4 νεκρές την ημέρα



