Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Εύα Καϊλή: Λείπουν λεφτά; - Το ένταλμα σύλληψης της ευρωβουλευτή αναφέρεται σε «πολλά εκατομμύρια ευρώ» από το Qatargate

Εύα Καϊλή: Λείπουν λεφτά; – Το ένταλμα σύλληψης της ευρωβουλευτή αναφέρεται σε «πολλά εκατομμύρια ευρώ» από το Qatargate

Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για τη δράση της Εύας Καϊλή και το Qatargate.

Στην κατοχή του Politico περιήλθε το ένταλμα σύλληψης της Εύας Καϊλή, με το γνωστό Μέσο να απευθύνει ένα κομβικό ερώτημα σε ρεπορτάζ του: Λείπουν λεφτά; Η ερώτηση προκύπτει από το γεγονός ότι στο ένταλμα γίνεται λόγος για πολλά εκατομμύρια ευρώ λόγω της εμπλοκής στο Qatargate.

Στο ρεπορτάζ υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο, η βελγική Αστυνομία ανακάλυψε περίπου 1,5 εκατομμύριο ευρώ σε μια επιχείρηση που αποκάλυψε ένα φερόμενο κύκλωμα δωροδοκίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Παγόβουνο γεμάτο λεφτά»

Αυτό, όμως, πρέπει να ήταν απλώς η κορυφή ενός «παγόβουνου» γεμάτου λεφτά. Σύμφωνα με το ένταλμα σύλληψης για την Καϊλή, πρώην αντιπρόεδρο του Κοινοβουλίου και την πιο υψηλόβαθμη αξιωματούχο που εμπλέκεται στο σκάνδαλο, «αρκετά εκατομμύρια ευρώ» βρέθηκαν στα χέρια των κύριων υπόπτων στο Qatargate.

Τα «σημαντικά χρηματικά ποσά», προσθέτει το ένταλμα, το οποίο περιήλθε στην κατοχή του Politico, «καταβλήθηκαν κρυφά, σε μετρητά από το Μαρόκο και το Κατάρ».

Η λεπτομέρεια αυτή είναι ένα μόνο από τα πολλά εντυπωσιακά στοιχεία στο έγγραφο, τμήματα του οποίου έχουν ήδη δημοσιευτεί στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, σημειώνει το Politico.

Το ένταλμα αναφέρει, επίσης, ότι η Καϊλή έκανε τηλεφωνήματα στον φερόμενο ως αρχηγό του κυκλώματος, τον Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, καθώς και σε δύο άλλους μη κατονομαζόμενους ευρωβουλευτές, μετά τη σύλληψη του συντρόφου της, Φραντσέσκο Τζόρτζι, το πρωί της 9ης Δεκεμβρίου.

Το έγγραφο περιγράφει σε γενικές γραμμές ένα δίκτυο με έδρα τις Βρυξέλλες που εργάζεται για λογαριασμό του υπουργού Εργασίας του Κατάρ, ο οποίος είναι ο Αλί Μπιν Σαμίχ Αλ Μάρι από το 2021. Σύμφωνα με το ένταλμα, το Κατάρ διηύθυνε επί τόπου τη δράση του κυκλώματος του μέσω του Παντσέρι, πρώην ευρωβουλευτή, ο οποίος επίσης συνελήφθη και ομολόγησε ότι δωροδοκούσε ευρωβουλευτές μετά από συμφωνία με τις Αρχές.

Ποιος έλεγχε τον Παντσέρι – Ενδιάμεσος κρίκος με Καϊλή ο Τζόρτζι

«Ο υπουργός Εργασίας», αναφέρει το ένταλμα, «φαίνεται να είναι ο ελεγκτής των δραστηριοτήτων του Παντσέρι». Αυτός που συμμετείχε επίσης ήταν ο βοηθός του Παντσέρι, Φραντσέσκο Τζόρτζι.

Το ένταλμα παρουσιάζει τον Τζόρτζι ως τον ενδιάμεσο κρίκο που συνέδεε τον Παντσέρι με την Καϊλή.

«Η έρευνα δείχνει ότι οι εντολές δόθηκαν από τον Παντσέρι στον σύζυγο της κατηγορούμενης», προσθέτει, αναφερόμενος στην Καϊλή.

Σύμφωνα με το ένταλμα, ο Παντσέρι απευθυνόταν στον Τζόρτζι όταν ήθελε να κατευθύνει τη συμπεριφορά της Ελληνίδας ευρωβουλευτή. Στο ένταλμα επισημαίνεται ένα περιστατικό όταν ο Παντσέρι ήταν απογοητευμένος με την Καϊλή που μιλούσε με μια μυστηριώδη φιγούρα – «την Ολλανδέζα».

«Ο Παντσέρι επικρίνει το γεγονός ότι η Καϊλή μίλησε στην Ολλανδέζα», αναφέρεται στο ένταλμα, σημειώνοντας ότι ο φερόμενος ως αρχηγός του κυκλώματος πίστευε ότι είχε «υπερβεί τα όρια». Ο Παντσέρι μετέφερε την ενόχλησή του στον Τζόρτζι: «Θα ήταν καλή ιδέα να της πεις να σταματήσει», είπε ο πρώην ευρωβουλευτής στον σύντροφο της Καϊλή, σύμφωνα με το έγγραφο.

Το Politico δεν μπόρεσε να εξακριβώσει την ταυτότητα της «Ολλανδέζας».

Το «δεύτερο διαμέρισμα» της Καϊλή

Το ένταλμα αναφέρει επίσης ότι ο Τζόρτζι βοηθούσε ανεπίσημα την Καϊλή να αποπληρώσει ένα «δεύτερο διαμέρισμα» που είχε αγοραστεί στο όνομά της, κάτι που θεωρήθηκε ως απόδειξη ότι γνώριζε το εισόδημα του συντρόφου της από το Qatargate.

Τζόρτζι και Καϊλή αρνούνται αμφότεροι οποιαδήποτε παράβαση, όπως και το Κατάρ. Ο δικηγόρος της Καϊλή, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τη γνησιότητα του εντάλματος. Ο δικηγόρος του Τζόρτζι αρνήθηκε να σχολιάσει και η κυβέρνηση του Κατάρ δεν απάντησε σε αίτημα του Politico για σχολιασμό.

Η Καϊλή κρατείται για περισσότερους από δύο μήνες με την κατηγορία της διαφθοράς, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση μετά από εκτεταμένη έρευνα σχετικά με το αν ξένες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Κατάρ και του Μαρόκου, επηρέασαν παράνομα το έργο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής συνελήφθη με την κατηγορία ότι είναι «ο κύριος οργανωτής ή συνδιοργανωτής δημόσιας διαφθοράς, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες», σύμφωνα με το ένταλμα που εκδόθηκε στις 9 Δεκεμβρίου.

Λίγο μετά τις πρώτες συλλήψεις στο πλαίσιο της έρευνας για το Qatargate, οι βελγικές Αρχές ανακοίνωσαν ότι είχαν ανακτήσει περίπου 1,5 εκατ. ευρώ σε μετρητά από τους βασικούς υπόπτους.

Από αυτά 150.000 ευρώ βρέθηκαν στο διαμέρισμα της Καϊλή και άλλα 150.000 ευρώ βρέθηκαν σε μια βαλίτσα που μετέφερε ο πατέρας της στο ξενοδοχείο Sofitel των Βρυξελλών. Το ένταλμα σύλληψης αναφέρεται επίσης σε περίπου 700.000 ευρώ που βρέθηκαν στο σπίτι του Παντσέρι.

Το συνολικό ποσό υπολείπεται κατά πολύ

Ωστόσο, το συνολικό ποσό υπολείπεται κατά πολύ των «αρκετών εκατομμυρίων» που αναφέρονται στο ένταλμα, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι ύποπτοι έλαβαν πρόσθετες πληρωμές που δεν έχουν ακόμη ανακτηθεί. Ερωτηθείς σχετικά με την ασυμφωνία, εκπρόσωπος της βελγικής εισαγγελίας δήλωσε ότι οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη εκτιμήσει την πλήρη έκταση όλων των πληρωμών αυτών που εμπλέκονται στο Qatargate.

Σύμφωνα με το ένταλμα σύλληψης, η Καϊλή είπε ότι είχε δώσει εντολή στον πατέρα της, Αλέξανδρο Καϊλή, να πάρει τα χρήματα από το σπίτι της στις Βρυξέλλες.

«Η κατηγορούμενη αναγνωρίζει ότι έδωσε εντολή στον πατέρα της να κρύψει τα χρήματα. Δηλώνει ότι γνώριζε τις δραστηριότητες του συζύγου της και του Παντσέρι και ότι βαλίτσες με χρήματα είχαν περάσει από το διαμέρισμά της στο παρελθόν», αναφέρεται στο ένταλμα.

Ο κ. Δημητρακόπουλος, δικηγόρος της Καϊλή, δήλωσε αργότερα ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν τον ισχυρισμό ότι η Καϊλή διέταξε τον πατέρα της να κρύψει τα χρήματα.

«Μόλις συνειδητοποίησε την ύπαρξη των χρημάτων και ένιωσε ότι επρόκειτο για ένα τοξικό τέρας, το οποίο έπρεπε να απομακρύνει αμέσως από το διαμέρισμα που μοιραζόταν με τον σύντροφό της, ζήτησε από τον πατέρα της να μεταφέρει τη βαλίτσα σε κεντρικό ξενοδοχείο των Βρυξελλών, όπου τα χρήματα θα τα παραλάμβανε ο πραγματικός ιδιοκτήτης τους», ανέφερε σε δήλωσή του στα τέλη Ιανουαρίου.

Το ένταλμα παρουσιάζει μια διαφορετική εκτίμηση: «Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής».

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024