Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Βόρεια Κορέα: «Κίνδυνος ραδιενεργού διαρροής» από τις πυρηνικές δοκιμές

Βόρεια Κορέα: «Κίνδυνος ραδιενεργού διαρροής» από τις πυρηνικές δοκιμές

Ισότοπα από τις υπόγειες πυρηνικές δοκιμές θα μπορούσαν να καταλήξουν στον υδροφόρο ορίζοντα.

Δεκάδες χιλιάδες Βορειοκορεάτες κινδυνεύουν να εκτεθούν σε ραδιενεργά ισότοπα που διαρρέουν στον υδροφόρο ορίζοντα από την υπόγεια εγκατάσταση πυρηνικών δοκιμών της Πιονγκγιάνκ, προειδοποιεί οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα με έδρα τη Σεούλ.

Η έκθεση της οργάνωσης Transitional Justice Working Group έρχεται να προστεθεί στις προειδοποιήσεις άλλων ειδικών για τις έξι υπόγειες πυρηνικές δοκιμές που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα στην ορεινή επαρχία του Βόρειου Χαμγκιόνγκ από το 2006 έως το 2017.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, ραδιενεργά υλικά ενδέχεται να έχουν εξαπλωθεί σε οκτώ πόλεις και επαρχίες κοντά στην περιοχή των δοκιμών, όπου ζουν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Βορειοκορεάτες.

Η οργάνωση προειδοποιεί μάλιστα ότι η Νότια Κορέα, η Κίνα και η Ιαπωνία ίσως κινδυνεύουν από την παράνομη εισαγωγή γεωργικών προϊόντων και αλιευμάτων από τη Βόρεια Κορέα.

Η Transitional Justice Working Group συνεργάστηκε για την έκθεση με πυρηνικούς φυσικούς, γιατρούς και βορειοκορεάτες που αυτομόλησαν. Εξέτασε δημόσια διαθέσιμες πληροφορίες της κυβέρνησης και εκθέσεις του ΟΗΕ, αναφέρει το Reuters.

Δορυφορική εικόνα της τοποθεσίας των υπόγειων δοκιμών στην επαρχία του Βόρειου Χαμγκιόνγκ (Digital Globes via Reuters)

«Η έκθεση είναι σημαντική επειδή δείχνει ότι οι πυρηνικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας θα μπορούσαν να απειλήσουν το δικαίωμα στη ζωή και την υγεία όχι μόνο για τον βορειοκορεατικό λαό αλλά και τους λαούς της Νότιας Κορέας και άλλων γειτονικών χωρών» δήλωσε ο Χιούμπερτ Γιανγκ-χουαν Λι, επικεφαλής της οργάνωσης και μέλος της συντακτικής ομάδας.

Το 2015, η νοτιοκορεατική αρχή ασφάλειας τροφίμων ανίχνευσε εννέα φορές τα κανονικά επίπεδα ραδιενεργού καισίου σε μανιτάρια που πωλούνταν ως κινεζικό προϊόν αλλά προέρχονταν στην πραγματικότητα από τη Νότια Κορέα.

Η Κίνα και η Ιαπωνία ενίσχυσαν τις μετρήσεις ακτινοβολίας και εξέφρασαν ανησυχία για ενδεχόμενη έκθεση του πληθυσμού τους, χωρίς όμως να αναφερθούν συγκεκριμένα στον κίνδυνο μολυσμένων τροφίμων.

Η Βόρεια Κορέα, η οποία αρνείται ότι υπάρχει κίνδυνος, είχε κατασχέσει τις συσκευές Γκάιγκερ από δημοσιογράφους που επισκέφθηκαν τη χώρα το 2018 για να καλύψουν την ανατίναξη ορισμένων τούνελ της υπόγειας εγκατάστασης, όταν η κυβέρνηση της Πιονγκγιάνγκ δεσμεύτηκε να σταματήσει τις δοκιμές,

Μέχρι το 2018 η Νότια Κορέα μετρούσε τα επίπεδα ραδιενέργειας στους Βορειοκορεάτες που αυτομολούσαν στον νότο. Από τα 40 άτομα που εξετάστηκαν, τουλάχιστον εννέα εμφάνιζαν αυξημένα επίπεδα, σύμφωνα με το υπουργείο Ενοποίησης που ασχολείται με διμερή θέματα.

Σύμφωνα με τη Σεούλ και την Ουάσιγκτον, η Βόρεια Κορέα ίσως ετοιμάζεται τώρα για έβδομη πυρηνική δοκιμή.

Sports in

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ αποκλειστικά στο in: «Μπορούμε να περάσουμε την Άστον Βίλα»

Στην συνέντευξή του στο in o «Μέντι» - όπως θέλει να τον αποκαλούν- δηλώνει ότι η ομάδα κατεβαίνει για να κερδίσει όλους τους αγώνες, ακόμη και την Άστον Βίλα. Μιλά για τα πέναλτι που δεν βλέπει, τον Τζολάκη, για τα παιδικά του χρόνια, το αγαπημένο του σύστημα και το VAR.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024