Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ουδετερότητα σώματος: Tι είναι & πώς συμβάλει σε μια πιο θετική εικόνα για μας

Ουδετερότητα σώματος: Tι είναι & πώς συμβάλει σε μια πιο θετική εικόνα για μας

Το να «αγαπάμε διαρκώς το σώμα μας» - ό,τι κι αν συμβαίνει - δεν λειτουργεί πάντα. Για να μην αναφέρουμε ότι αν αποτύχουμε, συχνά μας αφήνει να αισθανόμαστε ακόμα χειρότερα για τον εαυτό μας.

Δεν είναι λοιπόν περίεργο που ορισμένοι άνθρωποι αρχίζουν να απορρίπτουν εντελώς την ιδέα της θετικότητας του σώματος (body positivity) υποστηρίζοντας αντ’ αυτού έναν νέο τρόπο σκέψης, γνωστό ως «ουδετερότητα του σώματος». Μερικοί από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές του κινήματος είναι η Τέιλορ Σουίφτ και η ηθοποιός Τζαμίλα Τζαμίλ.

Η ουδετερότητα του σώματος προβάλλεται μερικές φορές ως «μέση λύση» μεταξύ των πολωτικών μηνυμάτων της αγάπης ή του μίσους για το σώμα σας. Απευθύνεται σε ανθρώπους που έχουν απογοητευτεί από το κίνημα της θετικότητας του σώματος και σε όσους βρίσκουν πολύ δύσκολο να αγαπούν συνεχώς το σώμα τους λες και είναι ρομπότ.

Υπάρχουν κάποιες ανησυχίες ότι η προσέγγιση της ουδετερότητας του σώματος θα μπορούσε τελικά να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην εικόνα του σώματος. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει πώς πολλές από τις ιδέες της μπορούν να βελτιώσουν την ευημερία μας, αν εφαρμοστούν με τον σωστό τρόπο.

Δείτε το βίντεο

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή

Ο όρος «ουδετερότητα του σώματος» εμφανίστηκε για πρώτη φορά γύρω στο 2015. Ωστόσο, απέκτησε δημοσιότητα το 2016, όταν η σύμβουλος Αν Ποϊριέρ άρχισε να διευθύνει εργαστήρια που είχαν ως στόχο να βοηθήσουν τους συμμετέχοντες να κατανοήσουν ότι το να αγαπούν το σώμα τους δεν είναι πάντα ένας ρεαλιστικός στόχος.

Σύμφωνα με την Ποϊριέρ, οι συνεδρίες αυτές προέκυψαν από την κατανόηση του γεγονότος ότι, για ορισμένους ανθρώπους, «είναι κάπως μεγάλο άλμα για να μεταβούμε στη θετικότητα του σώματος από τη δυσαρέσκεια».

Αλλά η ουδετερότητα του σώματος είναι κάτι περισσότερο από μια μέση λύση μεταξύ του να αγαπάς και να μισείς τον εαυτό σου. Και το πώς εφαρμόζεται στην πράξη θα διαφέρει ανάλογα με το κάθε άτομο.

Για κάποιους, ο στόχος της ουδετερότητας του σώματος είναι να αλλάξουν τον τρόπο που σκέφτονται για το σώμα τους – ή μάλλον να ξοδεύουν λιγότερο χρόνο για να το σκέφτονται για αυτό. Αυτός ο τρόπος σκέψης αντλεί από τις έννοιες της ενσυνείδησης, ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να «είναι χαλαροί».

Δείτε το βίντεο

Μόνο το σώμα μας έχουμε, ουσιαστικά

Βασικά, ο στόχος είναι να υπάρχεις μέσα στο σώμα σου χωρίς να κρίνεις ή να έχεις ισχυρές απόψεις για το πώς δείχνεις. Το κίνημα της ουδετερότητας μας ενθαρρύνει να κάνουμε ένα βήμα πίσω από τις συζητήσεις σχετικά με το σώμα και την εμφάνισή μας, γεγονός που με τη σειρά του μας απελευθερώνει να κάνουμε τα πράγματα που μας ευχαριστούν.

Με αυτή την έννοια, η ουδετερότητα του σώματος έχει να κάνει με την αποδοχή. Το κίνημα αναγνωρίζει ότι μπορεί να μην αγαπάμε το σώμα μας κάθε λεπτό της κάθε ημέρας, αλλά τονίζει ότι αυτό δεν είναι κακό. Αντιθέτως, οι υποστηρικτές της ουδετερότητας του σώματος μας ενθαρρύνουν να αποδεχόμαστε το σώμα μας όπως είναι και να μην τιμωρούμε τον εαυτό μας ακόμη και αν δεν είμαστε αυτό που η κοινωνία θεωρεί «τέλειο».

Με έμφαση στη δύναμή μας

Άλλοι στο κίνημα της ουδετερότητας του σώματος θέλουν να αλλάξουν την αξία που αποδίδεται στην ομορφιά και την εμφάνιση στην κοινωνία. Αντί να εστιάζουμε στο πώς μοιάζει το σώμα μας και να εκτιμούμε τον εαυτό μας μόνο για την εμφάνισή μας, η ουδετερότητα του σώματος μας ενθαρρύνει να εστιάζουμε στο τι κάνουμε με το σώμα μας.

Με αυτή την έννοια, η σωματική ουδετερότητα δίνει έμφαση στην εκτίμηση της υγείας μας και στο τι είναι ικανό να κάνει το σώμα σας και όχι στην απλή εκτίμηση του σώματός σας λόγω της εμφάνισής μας.

Θετική εικόνα του σώματος

Δεδομένου του θορύβου γύρω από την ουδετερότητα του σώματος, μπορεί να σας εκπλήξει το γεγονός ότι υπάρχουν πολύ λίγες έρευνες σχετικά με τα οφέλη της ουδετερότητας του σώματος. Αλλά ορισμένοι ερευνητές ανησυχούν ότι, στην πράξη, η ουδετερότητα του σώματος μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε αρνητική εικόνα του σώματος – ειδικά αν οι άνθρωποι καταλήγουν απλώς να «ανέχονται» το σώμα τους.

Ωστόσο, η ουδετερότητα του σώματος μπορεί να μοιράζεται παρόμοιες αρχές με αυτό που οι ερευνητές έχουν ονομάσει «θετική εικόνα του σώματος». Η θετική εικόνα σώματος περιλαμβάνει γενικά τη φροντίδα για το σώμα σας, την άνεση σε αυτό και την αποδοχή τυχόν αντιληπτών ατελειών των μοναδικών φυσικών χαρακτηριστικών. Δίνει επίσης έμφαση στην εκτίμηση του σώματος για το τι είναι ικανό να κάνει – και όχι για το πώς μοιάζει.

Ενώ αυτός ο τρόπος σκέψης μοιάζει πολύ με την ουδετερότητα του σώματος, οι δύο δεν είναι εντελώς το ίδιο. Ένας τρόπος σκέψης είναι ότι η ουδετερότητα του σώματος είναι ένα είδος στάσης στην πορεία προς τη θετική εικόνα του σώματος. Ενώ και οι δύο δίνουν έμφαση στην εκτίμηση του τι κάνει το σώμα μας για εμάς (και όχι στο πώς μοιάζει), η θετική εικόνα του σώματος περιλαμβάνει μια πιο ενεργή φροντίδα, εκτίμηση και σεβασμό για το σώμα μας.

Δείτε το βίντεο

Αγαπάς το σώμα σου; Απόδειξη!

Πλήθος στοιχείων δείχνει ότι η θετική εικόνα του σώματος συνδέεται με μια σειρά από οφέλη. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που εκτιμούν το σώμα τους είναι πιο πιθανό να υιοθετήσουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες και να εμπλακούν σε συμπεριφορές που προάγουν την υγεία, όπως, για παράδειγμα, η αναζήτηση προληπτικής φροντίδας για τον καρκίνο.

Η θετική εικόνα του σώματος συνδέεται επίσης με καλύτερη ψυχολογική ευεξία, συμπεριλαμβανομένων λιγότερων συμπτωμάτων κατάθλιψης, μεγαλύτερης αυτοεκτίμησης, μεγαλύτερης αυτοσυμπόνιας και μεγαλύτερης ικανοποίησης από τη ζωή.

Το αν θα επιλέξετε να στοχεύσετε στην ουδετερότητα του σώματος ή στη θετική εικόνα του σώματος εξαρτάται τελικά από εσάς και πιθανώς θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις εμπειρίες της ζωής σας και τα τρέχοντα συναισθήματά σας για το σώμα σας.

Το σώμα που κατοικώ

Υπάρχουν επίσης πολλές δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε και οι οποίες μπορούν να σας βοηθήσουν να αναπτύξετε μεγαλύτερη εκτίμηση για το σώμα σας. Γνωστές ως δραστηριότητες ενσάρκωσης, αυτές βοηθούν στην προώθηση της αίσθησης ότι ζούμε ή κατοικούμε στο σώμα μας.

Περιλαμβάνουν το αίσθημα σύνδεσης και άνεσης με το σώμα, τη φροντίδα του φυσικού μας εαυτού και την αντίσταση στο να σκεφτόμαστε το σώμα μας ως αντικείμενο. Μερικά παραδείγματα δραστηριοτήτων ενσάρκωσης περιλαμβάνουν το χορό, τη γιόγκα, τη συμμετοχή σε διάφορα είδη αθλημάτων ή ακόμα και μια απλή βόλτα στη φύση.

Οι ενσαρκωτικές δραστηριότητες πιστεύεται ότι οδηγούν στην «ενσάρκωση» – ή στην ολοκλήρωση νου-σώματος – που χαρακτηρίζεται από την αίσθηση ότι βρισκόμαστε μέσα στο σώμα και ότι είμαστε «ένα» με αυτό.

Είμαι το σώμα μου

Η έρευνα δείχνει ότι η συμμετοχή σε δραστηριότητες ενσάρκωσης μπορεί να προάγει την υγιέστερη εικόνα του σώματος. Για παράδειγμα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι, σε σύγκριση με τους μη συμμετέχοντες στη γιόγκα, οι ασκούμενοι στη γιόγκα είχαν πιο θετική εικόνα σώματος και ήταν λιγότερο πιθανό να αντικειμενοποιήσουν το σώμα τους.

Το να αφήσουμε πίσω μας ορισμένους τρόπους σκέψης για το σώμα μας μπορεί να είναι δύσκολο, ειδικά όταν μας υπενθυμίζουν συνεχώς ότι η εμφάνισή μας έχει σημασία πάνω απ’ όλα. Η αλλαγή της νοοτροπίας σας θα πάρει χρόνο και είναι φυσιολογικό να σκοντάψετε στην πορεία. Αλλά αν είστε κάποιος που διαπίστωσε ότι η θετικότητα του σώματος δεν βοήθησε στην αλλαγή του τρόπου που σκέφτεστε για τον εαυτό σας, ίσως αξίζει να δοκιμάσετε έναν νέο τρόπο σκέψης.

*Με στοιχεία από theconversation.com

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 77-71: Ο Σλούκας «σφράγισε» το πλεονέκτημα έδρας

Με τον Σλούκα να σκοράρει στο φινάλε, ο Παναθηναϊκός επιβλήθηκε του Ολυμπιακού με 77-71 και σφράγισε το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ της Basket League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024