Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Aξύριστες μασχάλες: Ένδειξη διαμαρτυρίας απέναντι στα πρότυπα ομορφιάς ή ένα ακόμη trend;

Aξύριστες μασχάλες: Ένδειξη διαμαρτυρίας απέναντι στα πρότυπα ομορφιάς ή ένα ακόμη trend;

Σχεδόν 1 στις 4 γυναίκες κάτω των 25 ετών έχει σταματήσει να ασχολείται με την αποτρίχωση της συγκεκριμένης περιοχής

Τον Αύγουστο του 2022 η γνωστή ηθοποιός Έμα Κόριν πόζαρε για το εξώφυλλο της Vogue με αξύριστες μασχάλες και έγινε το πρώτο non binary άτομο που φωτογραφίζεται για το εξώφυλλο του περιοδικού.

Πριν από αυτήν διάσημες γυναίκες από τα 50s μέχρι σήμερα πόζαραν στον φακό με αξύριστες μασχάλες και έστειλαν το δικό τους μήνυμα για το δικαίωμα τους να κάνουν ό,τι θέλουν με το σώμα τους αδιαφορώντας για τη γνώμη του κόσμου.

Από τη Σοφία Λόρεν στη Τζανέλ Μονά

Η Σοφία Λόρεν το 1955 έσπασε ένα μεγάλο ταμπού όταν φωτογραφήθηκε με την au naturel αξύριστη μασχάλη της σε κοινή θέα.

Το 1978 η Πάττι Σμιθ πόζαρε με τα χέρια της ψηλά για το εξώφυλλο του album της Easter αφήνοντας άφωνους τους Αμερικανούς με την αξύριστη μασχάλη της. Η ίδια αδιαφορώντας για τις τρίχες της συνέχισε να τραγουδά και να απολαμβάνει τις εμφανίσεις της.

Επίσης, η Μαντόνα έχει φωτογραφηθεί αρκετές φορές στην καριέρα της με αξύριστες μασχάλες, με την ίδια να αναφέρει ότι «είναι ελευθερία».

Στις αρχές της δεκαετίας των 00s η Ντρου Μπάριμορ πήγε κόντρα στις αναχρονιστικές αντιλήψεις περί γυναικείας ομορφιάς και σε επίδειξη μόδας στη Νέα Υόρκη εμφανίστηκε χωρίς να έχει ξυριστεί. «Σοκ», «Όλοι μιλούσαν για τις τριχωτές της μασχάλες» έγραφαν την επομένη τα εξώφυλλα των περιοδικών, κάνοντας λόγο για μια «επαναστατική» κίνηση.

Ακόμα ένα παράδειγμα είναι αυτό της Τζανέλ Μονά. Η τραγουδοποιός περπάτησε στο κόκκινο χαλί του MET Gala και πόζαρε με τις αξύριστες μασχάλες της σε κοινή θέα αψηφώντας τους κανόνες ομορφιάς και κάνοντας ό,τι την ευχαριστεί.

Μάιλι Σάιρους, Πάρις Τζάκσον, Τζίτζι Χαντίντ, Τζούλια Ρόμπερτς έχουν δει και αυτές τα ονόματά τους να φιγουράρουν στη σχετική λίστα και ηθελημένα ή μη έχουν σπάσει τα στερεότυπα, τονίζοντας ότι οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να τηρούν τις κοινωνικές προσδοκίες φύλου.

Τι δείχνουν οι έρευνες

Σε σχετική έρευνα που πραγματοποιήθηκε αναφορικά με την επιλογή των γυναικών να μην ξυρίζουν τις μασχάλες και άλλα μέρη του σώματός τους, παρατηρήθηκε ότι η συγκεκριμένη τακτική είναι ολοένα και πιο συνηθισμένη. Συγκεκριμένα, οι γυναίκες που ανήκουν στη γενιά των millenials παρουσιάζουν μία αύξηση στην επιθυμία τους να μην ξυρίζουν τις τρίχες τους.

Σχεδόν 1 στις 4 γυναίκες κάτω των 25 ετών, έπαψε να ασχολείται με την αποτρίχωση της συγκεκριμένης περιοχής. Συγκριτικά με το 2013 και μέσα σε ένα χρονικό διάστημα τριών χρόνων το 95% των γυναικών μεταξύ 16-24 ετών που ξύρισαν ή αποτρίχωσαν τις μασχάλες τους, μειώθηκε αισθητά στο 77%.

«Τα νούμερα αυτά δείχνουν την επιθυμία των γυναικών για μη παρέμβαση στη φύση αλλά και στο γεγονός ότι δεν θέλουν να προκαλέσουν «κακό» στην επιδερμίδα τους. Ταυτόχρονα η νέα αυτή τάση δείχνει την διαφοροποίηση ως προς τα πρότυπα ομορφιάς. Οι γυναίκες φαίνεται πως δεν βρίσκουν και τόσο αποκρουστικό το να εμφανίζονται με τις τρίχες του», σχολίασαν οι ερευνητές.

Ένδειξη διαμαρτυρίας ή trend;

Τα φαρδιά φρύδια, οι ψεύτικες βλεφαρίδες, τα μακριά νύχια ήταν κατά καιρούς στη μόδα, με τις γυναίκες να την ακολουθούν πιστά. Ωστόσο, οι αξύριστες μασχάλες φαίνεται πως δεν είναι απλά άλλο ένα trend αλλά μία μορφή εξοικείωσης και αποδοχής του γυναικείου σώματος και ομορφιάς, έτσι ακριβώς όπως είναι.

Οι διάσημες, που έχουν ποζάρει επιδεικνύοντας τις τριχωτές μασχάλες τους, καταδικάζουν τις προκαταλήψεις εναντίον των γυναικών και με τη στάση τους διαμαρτύρονται απέναντι στα πρότυπα ομορφιάς, «φωνάζοντας» για ένα σώμα χωρίς καμία απολύτως παρέμβαση.

Sports in

Περίπατος και τώρα… Σέλτικς για τους Χιτ (112-91, vid)

Οι Μαϊάμι Χιτ επικράτησαν των Σικάγο Μπουλς με 112-91 και εξασφάλισαν το τελευταίο εισιτήριο για τα play off της Ανατολής, όπου θα αντιμετωπίσουν τους Σέλτικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024