Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Φοράω τα μαργαριτάρια μου κάθε μέρα» - Συμβουλές αιωνόβιων για μια σπουδαία ζωή

«Φοράω τα μαργαριτάρια μου κάθε μέρα» – Συμβουλές αιωνόβιων για μια σπουδαία ζωή

Ποιο είναι το μυστικό για να φτάσετε σε τριψήφιο αριθμό; Μην μένετε ποτέ κολλημένοι στο παρελθόν, κρατήστε ημερολόγιο και χορέψτε όσο μπορείτε. Μια σειρά ανθτώπων που έχουν καβατζάρει τα εκατό λένε πώς το κατάφεραν.

Έντουαρντ Τομς, 102 ετών

Συνταγματάρχης του βρετανικού στρατού, διπλωμάτης και συγγραφέας- Κεντ, Αγγλία

Να έχετε χαρούμενη διάθεση, έντονη αίσθηση του χιούμορ και την ικανότητα να γελάτε με τον εαυτό σας. Να ερωτευτείτε αμοιβαία τον σύντροφό σας και να παραμείνετε σε αυτή τη σχέση μέχρι «να σας χωρίσει ο θάνατος». Να βιώνετε ικανοποιητική, φυσική, διαρκή σεξουαλική απόλαυση. Να μην βαριέστε ποτέ -έχετε στη διάθεσή σας τόσες πολλές απολαύσεις. Να απολαμβάνετε το μοίρασμα αυτών των απολαύσεων, όταν είναι απαραίτητο, αλλά και τη μοναξιά από καιρό σε καιρό.

Ντόροθι Μάρλεϊ, 102 ετών

Εκτελεστική γραμματέας- Τορόντο, Καναδάς

Προσπαθήστε να περνάτε κάθε μέρα χωρίς να πληγώνετε κανέναν. Νιώστε καλά με τον εαυτό σας. Τις προάλλες έφτιαξα τα μαλλιά μου και όταν με είδα είπα στην κομμώτρια: «Θα μπορούσα να ερωτευτώ ξανά τον εαυτό μου!». Και, τέλος, το να έχετε καλή αίσθηση του χιούμορ δεν βλάπτει.

Γουίνι Πάρκερ, 109 ετών

Τραγουδίστρια, ταμίας και ταξιθέτης- Oxfordshire, Αγγλία

Κρατήστε τον εαυτό σας ευτυχισμένο. Φοράω τα μαργαριτάρια μου κάθε μέρα και μου αρέσει να ντύνομαι. Το τραγούδι με κάνει επίσης ευτυχισμένη – και ένα σάντουιτς με μπέικον κάθε πρωί.

Ιβόν Όλντ, 101 ετών

Δασκάλα- Στάφορντσαϊρ, Αγγλία

Στα χρόνια του πολέμου εργάστηκα ως δασκάλα. Ένας από το προσωπικό μου είπε: «Να θυμάστε, άφθονο γέλιο, αλλά όχι φωνές». Και ξέρετε, είχε δίκιο; Πολύ καλή συμβουλή. Πλέκω κουβέρτες για τα παιδιά στην Αφρική. Δεν είμαι πλέκτρια στο επάγγελμα, αλλά μπορώ να πλέκω, και αν κάτι πρόκειται να βοηθήσει κάποιον, τότε αξίζει να το κάνω.

Αμελί Μεντέλ, 106 ετών

Ηθοποιός και πωλήτρια υψηλής ραπτικής- Λονδίνο, Αγγλία

Η ενδιαφέρουσα ζωή με βοήθησε να γεράσω. Έχω σπουδαίες αναμνήσεις για τις οποίες μπορώ να μιλάω. Αν δεν θέλω να σηκωθώ από το κρεβάτι, αρνούμαι να το κάνω, γιατί μπορώ – είμαι μια ηλικιωμένη κυρία.

Έντουαρντ Γκόρντον, 101 ετών

Ομότιμος καθηγητής ψυχολογίας Πανεπιστήμιο Yale- Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

Το μεγαλύτερο επίτευγμα της ζωής μου ήταν ότι παντρεύτηκα τη σωστή γυναίκα. Την παντρεύτηκα όταν ήμουν 26 ετών και όταν πέθανε ήμουν 95 ετών, οπότε είχαμε 70 χρόνια μαζί. Αυτό είναι ικανοποιητικό, αλλά μερικές φορές σκέφτομαι ότι δεν αρκεί μόνο να γνωρίσεις τους σωστούς ανθρώπους, αλλά πρέπει να τους φερθείς σωστά για να βγάλεις τον καλύτερο εαυτό τους.

Photo: Artyom Kabajev / Unsplash

Ντόρις Μάρτον, 102 ετών

Βετεράνος της Υπηρεσίας Εδάφους και δακτυλογράφος στενογραφίας- Essex, Αγγλία

Είναι σημαντικό να κρατάς το μυαλό σου ενεργό. Παρακολουθώ σειρές με κουίζ, διαβάζω μυθιστορήματα δολοφονιών στο Kindle μου και παίζω Scrabble – κερδίζω περίπου το 50% των περιπτώσεων. Είναι επίσης σημαντικό να έχετε την οικογένειά σας κοντά σας. Έχω τέσσερα παιδιά, εννέα εγγόνια και έξι, που σύντομα θα γίνουν επτά, δισέγγονα, και θυμάμαι ακόμα τα γενέθλια όλων.

Φερνάντο Καβία Εσκουτέρο, 101

Οινοποιός- Μαδρίτη, Ισπανία

Εξακολουθώ να διαβάζω κάθε μέρα. Όταν διαβάζεις, μαθαίνεις νέα πράγματα που ξυπνούν την περιέργεια ή το ένστικτό σου. Και πρέπει να κινείσαι για να μην τεμπελιάζεις σαν ανόητος. Πρέπει επίσης να έχεις υπομονή και να μην αγχώνεσαι. Να είσαι ταπεινός.

Νίκι Φονσέκα, 103 ετών

Βετεράνος της Αεροπορίας Γυναικών και διευθύντρια ξενοδοχείων- Λονδίνο, Αγγλία

Ήμουν πάντα έτοιμη να δεχτώ τις προκλήσεις και έδινα πάντα τον καλύτερο εαυτό μου. Δεν θυμάμαι να μένω στο κρεβάτι αργότερα από τις 6 το πρωί και είμαι πάντα ντυμένη πριν το πρωινό. Το διάβασμα κράτησε το μυαλό μου σε εγρήγορση. Η τοπική βιβλιοθήκη με επισκεπτόταν κάθε δεκαπενθήμερο με οκτώ έως δέκα βιβλία – θεωρούσαν τεράστιο έργο να βρουν αυτά που δεν είχα ήδη διαβάσει.

Χίλντα Χιλ, 101

Ιδιοκτήτρια επιχείρησης- Κόβεντρι, Αγγλία

Προσπαθώ να τρώω λογικά, αν και δεν το έκανα πάντα, και έχω πιει πάρα πολύ στην εποχή μου. Δεν το κάνω αυτό τώρα, φυσικά. Πριν χάσω την όρασή μου, συνήθιζα να παίζω Scrabble για διαγωνισμό. Όταν δεν μπορούσα να βλέπω πια, άρχισα να επινοώ μικρούς γρίφους λέξεων στο μυαλό μου.

Χαρούκο Όοκο, 104 ετών

Βοηθός των Λουθηρανών Πατέρων- Τόκιο, Ιαπωνία

Το μυστικό για τη διατήρηση της σωματικής και ψυχικής υγείας; Η κοινοτική ζωή στο γηροκομείο μου. Παλαιότερα υπήρχε μια καφετέρια που λειτουργούσε από εθελοντές, όπου οι εξωτερικοί επισκέπτες ήταν ευπρόσδεκτοι. Μου άρεσε να σερβίρω εκεί και μου λείπει πολύ. Το έκανα ακόμη και μετά τη συμπλήρωση των 100 ετών το 2019.

Βιρτζίνια Μπαλόν, 101 ετών

Νηπιαγωγός- Λίμα, Περού

Χορέψτε πολύ, αποφύγετε το άγχος και θυμηθείτε ότι όλα τα προβλήματα έχουν λύση.  «Αντίο!». Οι γυναίκες είναι έτοιμες να επιβιώσουν πολύ καλά μόνες τους και το να ζεις ελεύθερα είναι ανεκτίμητο. Είχα δύο διαζύγια και επιβίωσα μια χαρά – είμαι πάνω από 100 ετών. Να είστε ευτυχισμένοι και να διαχειρίζεστε την ελευθερία σας με σύνεση.

Τζόαν Ούργκουχαρτ, 106 ετών

Βετεράνος της Υπηρεσίας Εδάφους, δάσκαλος, λέκτορας και ξενοδόχος- Κομητεία Ντάουν, Βόρεια Ιρλανδία

Τρώω πολλά φρούτα και λαχανικά, μαζί με μερικά πράγματα που δεν θα έπρεπε, όπως εκλέρ σοκολάτας και φραγκοστάφυλα. Αν είναι δυνατόν, ταξιδεύω στο εξωτερικό. Να δω άλλες χώρες και τον τρόπο που ζουν οι άνθρωποι εκεί. Να μάθω μια γλώσσα. Μιλάω γερμανικά και γαλλικά, και έδωσα γερμανικά Α-level στη δεκαετία του ’80 – αλλά δεν θα ήθελα να εξεταστώ τώρα!

Σοκότα Ραντόνικ, 101

Νοικοκυρά- Ζάγκρεμπ, Κροατία

Τι συνέβαλε στη μακροζωία μου; Η φύση, το φαγητό, το ότι τραγουδούσα σε χορωδία μέχρι τα 80 μου και ο χορός. Πρέπει να έχεις πολλή υπομονή και να υπομένεις κάποια πράγματα. Δεν πρέπει να τα παρατάς αμέσως. Για την ευτυχία, η υγεία είναι το πιο σημαντικό – και η αγάπη για τους άλλους ανθρώπους. Ο πλούτος βρίσκεται στην τελευταία θέση.

*Η Sokola Radonic πέθανε στις 28 Νοεμβρίου 2022. Είχε δύο παιδιά, τέσσερα εγγόνια και τρία δισέγγονα

Τζορτζ Γουάτκις, 101

Χειριστής ασυρμάτων της RAF και οδοντίατρος, Vale of Glamorgan, Ουαλία

Ένα ποτηράκι ουίσκι σε κρατάει σε εγρήγορση. Πήγαινε για ύπνο νωρίς. Τραγουδήστε πολύ. Μην χάνεις τίποτα. Αν σου παρουσιαστεί κάποια ευκαιρία – άρπαξέ την. Αξιοποιήστε στο έπακρο κάθε μέρα.

Μπλανς Φρομεντόν, 102 ετών

Νταντά και εργαζόμενη στο λιανικό εμπόριο- Bedfordshire, Αγγλία

Συχνά με ρωτούν το μυστικό μου. Πρέπει να προέρχεται από τα σχολικά μου χρόνια. Ήμουν αρκετά αθλητική, δεν έπινα καθόλου αλκοόλ και έτρωγα υγιεινά – ίσως βοήθησε και ο χορός μου. Σημαντικά πράγματα είναι η αποφασιστικότητα και η επιμονή. Το να είσαι γονιός είναι το πιο σημαντικό. Να είσαι λογικός με τα χρήματα. Αγοράστε πράγματα που χρειάζεστε, όχι που θέλετε. Και πάντα να κοιμάστε καλά.

Photo: Filipp Romanovski / Unsplash

Μάργκαρετ Στρέτον, 100 ετών

Βετεράνος του Γυναικείου Στρατού Ξηράς, στενογράφος δακτυλογράφος, λογίστρια και χρηματοδότρια- Λονδίνο, Αγγλία

Έγινα νεωκόρος και δεν αποσύρθηκα από αυτό μέχρι τα 99 μου. Τα τελευταία δύο χρόνια, φτιάχνω κονσέρβες και μαρμελάδες για μια τοπική φιλανθρωπική οργάνωση. Φέτος έχω ήδη συγκεντρώσει πάνω από 100 λίρες. Το γεγονός ότι έζησα τόσο πολύ όσο έζησα δεν είναι στο χέρι μου – δεν ξέρω γιατί με ευλόγησε αυτή η ηλικία.

Γκι Γουόρεν, 101 ετών

Καλλιτέχνης- Σίδνεϊ, Αυστραλία

Εξακολουθώ να περνάω όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο δουλεύοντας στο στούντιό μου. Θεωρώ ότι είναι απαραίτητο για την ευημερία μου να κοιτάζω κάτι που έχω φτιάξει, να βλέπω τα λάθη και να συνειδητοποιώ πόσο καλύτερα θα μπορούσα να το κάνω την επόμενη φορά. Κρατήστε κάπου πρόχειρα έναν ενημερωμένο και λειτουργικό «ανιχνευτή μαλακίας» – θα τον χρειαστείτε πολλές φορές.

Νταμπιρούλ Ισλάμ Σόντχαρι, 103

Μεταφραστής, κοινοτικός ηγέτης και έρανος- Λονδίνο, Αγγλία

Διοργανώνω εράνους βοηθώντας την ανθρωπότητα, κάτι με κρατάει απασχολημένο και ζωντανό. Το πιο δύσκολο πράγμα για τους ηλικιωμένους είναι να μην έχουν σκοπό στη ζωή τους, αλλά το να βοηθάω τους ανθρώπους με θεραπεύει. Οι νέοι πρέπει να κάνουν κάτι στη ζωή τους, να στέκονται στα πόδια τους και να κάνουν κάτι θετικό, αφήνοντας το δικό τους σημάδι στη ζωή.

Κεν Γκρίφιθς, 100 ετών

Πιλότος της RAF και διευθύνων σύμβουλος- Μπρίστολ, Αγγλία

Την πρώτη μέρα στη δουλειά μου, ο διευθύνων σύμβουλος είπε: «Τι δουλειά θέλεις στην εταιρεία;». Εγώ απάντησα: Είπα: «Ξέρω, αλλά δεν είναι κενή». Είπε: «Δεν είναι κενή; Γιατί;» Και του είπα: «Επειδή είναι η δουλειά σου». Κάθε νέος πρέπει να σκεφτεί πού βρίσκεται το μέλλον του. Πάντα ένιωθα ότι ο Θεός είχε έναν σκοπό για μένα.

Λίντσεϊ Τις, 104 ετών

Ηλεκτρολόγος και παίκτρια του γκολφ- Βόρεια Καρολίνα, ΗΠΑ

Το γκολφ με κρατάει σε εγρήγορση. Τις Δευτέρες, τις Τετάρτες και τις Παρασκευές κάνω περίπου τρεις ώρες γυμναστική – αυτό σίγουρα με έχει βοηθήσει να παραμείνω υγιής. Η συμβουλή μου είναι σκληρή δουλειά με λίγο παιχνίδι. Είχα επίσης μια καλή σύζυγο: Με τάιζε καλά, μου φερόταν καλά – δεν θα μπορούσα να ζητήσω κάτι καλύτερο.

Πίτερ Γουάιτλεϊ, 100 ετών

Διευθυντής εταιρείας- Λονδίνο, Αγγλία

Να διατηρείτε πάντα την ψυχραιμία σας και να γελάτε όποτε μπορείτε. Να έχετε τα μάτια σας ανοιχτά και να παρατηρείτε τι συμβαίνει γύρω σας. Πάντα με ενδιέφεραν οι νέες τεχνολογίες και έτσι παραμένω και σήμερα. Πολλοί άνθρωποι κυνηγούν το χρήμα πέρα από οτιδήποτε άλλο. Το να έχεις αρκετά χρήματα για να μην είσαι βάρος είναι σημαντικό, αλλά πέρα από αυτό δεν είναι πραγματικά σημαντικό.

Τόνι Πράις, 102 ετών

Βετεράνος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και διευθυντής ανταλλακτικών- Βρετανική Κολομβία, Καναδάς

Συνιστώ πάντα στους νέους να κρατούν ημερολόγια. Είναι πολύ σημαντικό, γιατί όταν μεγαλώνεις σκέφτεσαι: «Ω, έπρεπε να το είχα γράψει αυτό». Αλλά τώρα, αν έγραφα για τη ζωή μου, δεν θα ζούσα αρκετά για να γράψω όλα όσα συνέβησαν. Συνιστώ επίσης να μην ξοδεύετε πολύ χρόνο στους υπολογιστές.

Νάνσι Μακ Γκιλ, 100 ετών

Εργαζόμενη στο Συμβούλιο και εθελόντρια φιλίας- Fife, Σκωτία

Δεν έχω ιδέα πώς έφτασα στα 100, νομίζω ότι είναι απλά η δουλειά. Εργάστηκα εθελοντικά μέχρι τα 90 μου, μέχρι που τα πόδια μου σταμάτησαν να λειτουργούν. Η συζήτηση είναι επίσης σημαντική και η παρακολούθηση των ανθρώπων. Όλοι πρέπει να κάνουν κάτι. Εννοώ, δεν μπορείς απλά να κάθεσαι στον πισινό σου όλη μέρα, έτσι δεν είναι;

Άντζελα Ρεντγκρέιβ, 105 ετών

Χορεύτρια και διευθύντρια της Σχολής Χορού του Μπρίστολ- Μπρίστολ, Αγγλία

Η κόρη μου εξακολουθεί να διευθύνει τη Σχολή Χορού, οπότε συζητάμε κάθε βράδυ για το τι συμβαίνει. Τα κορίτσια δίνουν διάφορες εξετάσεις και μου αρέσει να ξέρω πώς τα πήγαν, ποιος πήρε τους καλύτερους βαθμούς. Συνεχίζω να ενδιαφέρομαι για ό,τι συμβαίνει. Και, φυσικά, έχω τις μικρές μου αναπαύσεις το απόγευμα.

Μπερνάρντ Καλμπ, 100 ετών

Δημοσιογράφος, συγγραφέας και λέκτορας- Μέριλαντ, ΗΠΑ

Διαβάζω τις εφημερίδες κάθε πρωί, υπογραμμίζω ό,τι είναι πιο σημαντικό και προσπαθώ να το θυμάμαι. Έχω διατηρήσει αυτές τις συνήθειες από τη ζωή μου ως δημοσιογράφος. Θέλω να είμαι στην αιχμή της επικαιρότητας. Έχεις την ευθύνη να είσαι ενδιαφέρων. Κρατήστε τα μάτια σας ανοιχτά, τα συναισθήματά σας ελεύθερα. Πηδήξτε στο μέλλον!

*Ο Μπερνάρντ πέθανε στις 8 Ιανουαρίου 2023. Είχε τέσσερα παιδιά, τέσσερα θετά παιδιά και εννέα εγγόνια.

Βι Μπενέτ, 100 ετών

Δακτυλογράφος στενογραφίας- Νόρφολκ, Αγγλία

Πηγαίνετε σε όσα περισσότερα ραντεβού μπορείτε και διασκεδάστε πολύ. Πιείτε με μέτρο για να θυμάστε τη βραδιά. Κρατηθείτε από το χέρι, μην θεωρείτε το σύντροφό σας δεδομένο, γελάστε μαζί του. Ταξιδέψτε όσο περισσότερο μπορείτε – δεν χρειάζεται να ταξιδέψετε με αεροπλάνο, υπάρχουν πολλά όμορφα μέρη στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Κριστίνα Σμιθ, 100

Υπάλληλος αρτοποιείου και λιανικού εμπορίου- Perthshire, Σκωτία

Η καλή ζωή και η εμπειρία διαφορετικών πραγμάτων είναι αυτό που με κράτησε υγιή. Είμαι τυχερή που ήμουν πολύ κοινωνική και δραστήρια, όπως το να πηγαίνω στην εκκλησία κάθε Κυριακή, το μπόουλινγκ και το κέρλινγκ. Επειδή ήμουν σωματικά δραστήρια, μπόρεσα να τρώω ό,τι θέλω, κάτι που είναι μια συμβουλή που θα έδινα σε οποιονδήποτε. Μου αρέσει επίσης ένα μικρό ποτήρι μπράντι.

Σίμπιλ Νας, 100 ετών

Υπάλληλος του Συμβουλίου- Gloucestershire, Αγγλία

Η διατήρηση της σωματικής και πνευματικής κατάστασης είναι σημαντική. Ποιος ο λόγος να ζεις αν δεν καταλαβαίνεις τα πράγματα; Να είστε πάντα ευχάριστοι και να μην κρίνετε τους ανθρώπους από την πρώτη μόνο συνάντηση – μην είστε κακοί. Ζήστε μια χαρούμενη ζωή και κάντε ό,τι μπορείτε για τους άλλους. Αν σας δοθεί η ευκαιρία να ταξιδέψετε, εκμεταλλευτείτε την!

Χένρι Ρίτσαρνς, 100 ετών

Ιδιοκτήτης μικρών επιχειρήσεων- Πενσυλβάνια, ΗΠΑ

Λατρεύω την κηπουρική. Δεν το κάνω πια τόσο συχνά, αλλά αυτό ήταν ένα από τα χόμπι μου. Ζωγράφιζα επίσης για πολλά χρόνια. Σε όλη μου τη ζωή φρόντιζα να απασχολούμαι και να μένω απασχολημένος. Τώρα απολαμβάνω την οικογένειά μου. Θερίζω αυτό που έσπειρα με σκληρή δουλειά.

Κόλιν Μπελ, 101 ετών

Πιλότος της RAF, ναυλωμένος επιθεωρητής και δημόσιος ομιλητής- Κεντ, Αγγλία

Η αληθινή απάντηση είναι ότι η μακροζωία είναι θέμα τύχης – θέμα των γονιδίων με τα οποία είστε φτιαγμένοι. Η διασκεδαστική απάντηση, στην περίπτωσή μου, είναι ότι είναι ένας συνδυασμός αλκοόλ, άσκησης και αγάπης για καλές γυναίκες – με την παραμικρή κακιά να μην μπαίνει ανάμεσα.

Μόρτον Μιντς, 101 ετών

Δημοσιογράφος- Ουάσιγκτον, ΗΠΑ

Όλες οι ανάγκες μου – και είναι σχετικά μέτριες – ικανοποιούνται. Μήπως κάποιος άλλος έχει περισσότερες; Περισσότερα χρήματα; Μεγαλύτερο σπίτι; Δεν με νοιάζει καθόλου. Έχω μια αγαπημένη οικογένεια – αυτό είναι πραγματικά πολύ σημαντικό – και δεν θα μπορούσα να έχω έναν πιο ευτυχισμένο γάμο. Η συμβουλή μου θα ήταν να μην σας βασανίζει ο φθόνος.

Ιζαμπέλα Χιμένες Ντομίνκες, 101 ετών

Μοδίστρα και νοικοκυρά- Σεβίλλη, Ισπανία

Έχω αυτοπεποίθηση. Πάντα πίστευα ότι μπορούσα να βελτιωθώ και να λύσω οποιοδήποτε πρόβλημα είχα. Συνήθως τα κατάφερνα. Έζησα σε αγρόκτημα μέχρι τα 40 μου, μετά σε διαμερίσματα της πόλης χωρίς ασανσέρ – είχα πολύ ωραία πόδια. Επίσης, δεν κάπνιζα ποτέ και δεν οδηγούσα στην κίνηση. Μην ακολουθείτε το πλήθος. Η πλήξη θα σας βάλει σε μπελάδες, μείνετε απασχολημένοι.

Αν Κάμπελ, 100 ετών

Νοσηλεύτρια- Κομητεία Ντάουν, Βόρεια Ιρλανδία

Είναι σημαντικό να ενημερώνεστε για το τι συμβαίνει, τι κάνει η κυβέρνηση. Θα ήθελα να αλλάξω κάποια πράγματα, αλλά αυτό δεν εξαρτάται από μένα, υποθέτω. Οι άνθρωποι ρωτούν «ποια είναι η συνταγή για τη μακροζωία σας;». Δεν μπορώ να τους πω. Αλλά νομίζω ότι το να είσαι ευτυχισμένος, ικανοποιημένος και να σε φροντίζει η οικογένειά σου, αυτό βοηθάει.

Πατ Νταρνέλ, 100 ετών

Μηχανικός και εργαζόμενος στο λιανικό εμπόριο μόδας- Hampshire, Αγγλία

Το να φτάσω τα 100 δεν έχει καμία σχέση με μένα, πραγματικά, είναι απλά τα γονίδιά μου – ο πατέρας μου ήταν 101 ετών και είχε μια αδελφή που ήταν 100 ετών. Η νεότερη γενιά έχει ανατραφεί διαφορετικά, έχει συνηθίσει στην αφθονία, ενώ η δική μου γενιά όχι. Αυτό δεν σημαίνει ότι «εγώ είμαι ο καημένος» αλλά ότι είναι καλό να αποδεχόμαστε τα πράγματα όπως είναι.

Photo: Sandie Clarke / Unsplash

Ίντα Τσίτχαμ, 103 ετών

Καμαριέρα, υπεύθυνη σπιτιού και υπεύθυνη τροφοδοσίας- Βιρτζίνια, ΗΠΑ

Το μίσος θα σας καταστρέψει, το μίσος θα καταστρέψει το μυαλό σας. Αν έχετε διαφωνία με τους ανθρώπους, ή αν σας κάνουν κακό, πείτε τη γνώμη σας και συνεχίστε. Κρατήστε το μυαλό σας, γιατί αυτό είναι η ελευθερία σας. Αγαπώ τη ζωή – ξέρω ότι δημιουργήθηκα από τον Θεό για να αγαπώ τη ζωή – οπότε οτιδήποτε συμβαίνει, δεν με νοιάζει πόσο κακό είναι, μπορώ να τα κάνω όλα.

Μάρθα Φερέιρα Χιμένεζ Ντ’ Αρετσάγκα, 100 ετών

Καθηγήτρια αγγλικών και εργαζόμενη στον αγροτικό τομέα- Μοντεβιδέο, Ουρουγουάη

Τα ισπανικά είναι η μητρική μου γλώσσα, ενώ διαβάζω και μιλάω άπταιστα αγγλικά και γαλλικά, γεγονός που με βοηθά να διατηρώ το μυαλό μου λειτουργικό και νεανικό. Σε όλη μου τη ζωή διάβαζα βιβλία και εφημερίδες κάθε πρωί, ιδίως πολιτικές ειδήσεις – και εξακολουθώ να το κάνω. Πιστεύω στον Θεό και είχα πάντα πολύ καλή αίσθηση του χιούμορ.

Φράνσις Κόμπστον, 101 ετών

Αρτοποιός, μανάβης και βοηθός παιδικού σταθμού- Lancaster, Αγγλία

Διατηρώ τη δραστηριότητά μου περπατώντας, κολυμπώντας, κάνοντας πιλάτες και γιόγκα και παίζοντας γκολφ. Οι συμβουλές μου για τη νέα γενιά είναι να παίζουν παιχνίδια, να μένουν κοντά με τους φίλους και την οικογένεια. Και να πλέκουν.

Ρόμπερτ Μάνι, 100 ετών

Δημόσιος υπάλληλος, χειριστής υπολογιστών και αναλυτής συστημάτων- Μίσιγκαν, ΗΠΑ

Δεν είμαι σίγουρος πώς έφτασα στο 100 … ίσως έχει να κάνει με το γεγονός ότι κατάγομαι από μεγάλη οικογένεια. Υπήρχαν 10 αγόρια και έξι κορίτσια, οπότε υπήρχαν πολλοί καβγάδες. Αυτό μας κρατούσε σε εγρήγορση. Μην καπνίζεις – εγώ κάπνιζα, αλλά μην το κάνεις. Βρες μια δουλειά που σου αρέσει. Ηρέμησε.

Ρόσλιν Μένακερ, 103 ετών

Ιδιοκτήτρια μπουτίκ και νοικοκυρά- Σικάγο, ΗΠΑ

Μου αρέσει να κοιτάζω όμορφα ρούχα και να τρώω έξω. Έχω έναν καταπληκτικό φροντιστή. Μου κάνει μανικιούρ και πεντικιούρ και βάφει τα μαλλιά μου. Φοράω όμορφα καπέλα και πηγαίνω καθημερινά βόλτες – τώρα με το αναπηρικό μου καροτσάκι. Τι άλλο είναι σημαντικό; Η ευτυχία, η χαρά, η εκτίμηση. Μια θετική προοπτική. Ευγένεια και γενναιοδωρία. Προσπαθήστε να μην ανησυχείτε. Μην καπνίζετε ή πίνετε – εκτός από ένα περιστασιακό κοκτέιλ.

Μίριαμ Ροντρίγκεζ Περέιγκα, 100 ετών

Συντάκτρια περιοδικού και επίτιμη αρχειοφύλακας- Λονδίνο, Αγγλία

Να είστε πάντα προετοιμασμένοι να είστε ομαδικός παίκτης. Να αρπάζετε τις ευκαιρίες και να μαθαίνετε όσο το δυνατόν περισσότερα στην πορεία. Να απολαμβάνετε αυτό που κάνετε και να δίνετε τον καλύτερό σας εαυτό.

Μάργκαρετ Πάρσονς, 101 ετών

Εργαζόμενη σε εργοστάσιο και βοηθός λογιστή- Hampshire, Αγγλία

Δουλέψτε σκληρά – μη συνταξιοδοτηθείτε μέχρι τα 70 σας. Να είστε ευτυχισμένοι και να έχετε θετική στάση. Να έχετε φίλους όλων των ηλικιών. Συνεχίστε να κάνετε ποδήλατο τουλάχιστον μέχρι τα 80 σας. Αποδεχτείτε όλες τις προσκλήσεις. Βγείτε έξω με το Mazda MX-5 σας – με κατεβασμένη οροφή – τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

Άιρις Άπφελ, 101 ετών

Επιχειρηματίας, σχεδιαστής εσωτερικών χώρων, σχεδιαστής μόδας και μοντέλο- Φλόριντα, ΗΠΑ

Η πρώτη μου μεγάλη δουλειά στη μόδα έγινε όταν ήμουν 84 ετών, οπότε για μένα, όσο κλισέ κι αν είναι, η ηλικία είναι απλώς ένας αριθμός. Πάντα λέω ότι το πάθος για τα έργα μου και το να βάζω την καρδιά και την ψυχή μου σε αυτά με κράτησαν νέα. Γι’ αυτό δεν θα σταματήσω ποτέ να εργάζομαι. Η φιλοσοφία μου είναι να ζω στο τώρα – το χθες έφυγε, δεν ξέρεις αν θα υπάρξει και αύριο, οπότε καλύτερα να απολαύσεις το σήμερα.

Τζέι Νόρις, 102 ετών

Νοσηλεύτρια του Ερυθρού Σταυρού, γκουβερνάντα, πωλήτρια, δασκάλα και συγγραφέας- Warwick, Αγγλία

Επικεντρώνομαι στη διασκέδαση. Έχουμε μόνο μία ζωή, οπότε η απόλαυση είναι ζωτικής σημασίας για να καταφέρουμε.

Σόνια Ντε Λενάρντ, 102 ετών

Σχεδιάστρια μόδας (και εφευρέτρια του παντελονιού κάπρι)- Βερολίνο, Γερμανία

Μην αφήνετε τους γονείς σας, ή οποιονδήποτε άλλον, να σας εμποδίζουν αν έχετε διαφορετικούς στόχους στη ζωή σας από αυτούς που εκείνοι ή οι άλλοι πιστεύουν ότι πρέπει να έχετε. Και αν έχετε επιλέξει τον στόχο σας, κυνηγήστε τον με πάθος. Εργαστείτε όσο μπορείτε και όσο αγαπάτε τη δουλειά σας.

Ρόμπερτ Χέιλι, 102 ετών

Βετεράνος του βρετανικού στρατού, ηλεκτρολόγος και χαλυβουργός- Κάρντιφ, Ουαλία

Στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, ήμουν στη Δουνκέρκη … υπάρχουν κάποια πράγματα στη ζωή που δεν μπορείς να ξεχάσεις και για τα οποία είναι δύσκολο να μιλήσεις, αλλά η θεωρία μου είναι να είσαι ευτυχισμένος, όσο πιο ευτυχισμένος γίνεται. Η ανησυχία αναστατώνει το μυαλό και το σώμα – η συμβουλή μου είναι να μην ανησυχείτε για τίποτα.

*Ο Χέιλι πέθανε στις 20 Δεκεμβρίου 2022. Είχε δύο παιδιά, μια θετή κόρη, έξι εγγόνια και επτά δισέγγονα.

Φίλις Ρόουλαντ, 100 ετών

Κομμώτρια και μηχανικός, Surrey, Αγγλία

Στις αεροπορικές επιδρομές στο East End του Λονδίνου, συνηθίζαμε να λέμε: «Στο διάολο ο Χίτλερ, δεν πρόκειται να αλλάξει αυτό που θέλουμε να κάνουμε». Έτσι ζήσαμε τη ζωή μας όπως θέλαμε και δεχτήκαμε τα πράγματα όπως ήρθαν. Απλά προσπαθούσαμε πάντα να κάνουμε το καλύτερο που μπορούσαμε.

Μάρτζορι Γούλι, 100 ετών

Μπάρμαν και νοικοκυρά- Κόβεντρι, Αγγλία

Ήμουν σερβιτόρα σε μια παμπ που λεγόταν Hare and Hound, όπου γνώρισα τον σύζυγό μου. Η ημέρα του γάμου μου ήταν η καλύτερη ημέρα της ζωής μου. Αν έχετε μια διαφωνία, να τα ξαναβρείτε πριν πάτε για ύπνο. Να είστε πάντα ευγενικοί. Πίνετε πόρτο ή σέρι κάθε μέρα. Να έχετε μια καλή, υγιεινή διατροφή και να είστε ευτυχισμένοι.

Μάικλ Χάθορν, 100 ετών

Βετεράνος της νοτιοαφρικανικής πολεμικής αεροπορίας και γιατρός- Λονδίνο, Αγγλία

Τήρησα όλα τα δόγματα και τις απαγορεύσεις για μια υγιή ζωή – καπνίζω πίπα, αλλά δεν εισπνέω τον καπνό. Αποδίδω τη μακροζωία μου στην καθαρή τύχη: δεν σκοτώθηκα στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν είχα τροχαία ατυχήματα και είμαι τυχερός που έχω το σύστημα υγείας της Αγγλίας να με φροντίζει. Θα σας συμβούλευα να επιμείνετε σε αυτό που σας ενδιαφέρει.

Μορίν Κορνφελντ, 101 ετών

Κοινωνική λειτουργός και ανταγωνιστική κολυμβήτρια- Καλιφόρνια, ΗΠΑ

Συνήθως κολυμπάω περίπου πέντε ημέρες την εβδομάδα. Θα ήταν ωραίο να το έκανα αυτό όταν ήμουν νεότερη, αλλά τότε τα κορίτσια δεν ασχολούνταν πολύ με τις αθλητικές προσπάθειες – ήταν διαφορετική κουλτούρα. Νομίζω ότι δεν ακούμε αρκετά. Οι άνθρωποι δεν είναι πολύ ανεκτικοί – είναι κάπως μυστηριώδεις και ανταγωνιστικοί με απόψεις που δεν είναι οι δικές τους.

Στέλα Αμούρ, 103 ετών

Τροφοδότρια και οικονόμος- Tunapuna-Piarco, Τρινιντάντ και Τομπάγκο

Ό,τι κι αν έρθει, πάρτε το με το μαλακό – μην κάνετε φασαρία. Η συμβουλή μου για τις νεότερες γενιές; Να τιμάτε τη μητέρα και τον πατέρα σας, να εμπιστεύεστε τον Θεό και να μην αγωνίζεστε για τα πλούτη.

Μάιρα Ράβλι, 101 ετών

Λογιστής- Durham, Αγγλία

Προσπαθώ να γελάω αντί να ανησυχώ. Λατρεύω τα πάρτι που με κάνουν να γελάω: όσο περισσότεροι άνθρωποι, τόσο το καλύτερο. Χόρευα μέχρι τα 98 μου – όταν σταμάτησα να χορεύω, σταμάτησε να χορεύει και ο κόσμος. Να είστε καλοί και να σέβεστε, αλλά να διασκεδάζετε. Προσπαθήστε να είστε λογικοί. Να λέτε τη γνώμη σας, αλλά με διακριτικότητα. Ξεκίνα να χορεύεις!

Photo: Eva Gomez / Unsplash

*Με στοιχεία από theguardian.com

Sports in

Ολυμπιακός: Οι 11 του Μεντιλίμπαρ για το παιχνίδι με τον Άρη (pic)

Οι επιλογές του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ για την αναμέτρηση στο Κλεάνθης Βικελίδης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024