Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ελ Σαλβαδόρ: «Πόλεμος κατά των συμμοριών» - Η κατάσταση εξαίρεσης παρατείνεται για 11η φορά

Ελ Σαλβαδόρ: «Πόλεμος κατά των συμμοριών» – Η κατάσταση εξαίρεσης παρατείνεται για 11η φορά

Η παράταση, που ενέκριναν 67 μέλη του Κογκρέσου του Ελ Σαλβαδόρ από τα 84, είναι η 11η κατά σειρά από τον Μάρτιο του 2022.

Το κοινοβούλιο του Ελ Σαλβαδόρ παρέτεινε χθες Τρίτη για άλλον έναν μήνα την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως ζήτησε ο πρόεδρος Ναγίμπ Μπουκέλε, ο «πόλεμος» του οποίου εναντίον των συμμοριών, ή «μάρας», έχει οδηγήσει σε πάνω από 64.000 συλλήψεις και προφυλακίσεις.

Η παράταση, που ενέκριναν 67 μέλη του Κογκρέσου από τα 84, είναι η 11η κατά σειρά από τον Μάρτιο του 2022.

«Η χώρα ήδη άλλαξε», «δεν θα κάνουμε βήμα πίσω» και η βελτίωση της κατάστασης οφείλεται στα «αποτελέσματα που επιτύχαμε στους δρόμους», σχολίασε ο πρόεδρος της σαλβαδοριανής εθνικής αντιπροσωπείας Ερνέστο Κάστρο. «Θα απαλλαγούμε απ’ όλα τα μέλη συμμοριών», διαβεβαίωσε.

Πάνω από 64 χιλιάδες συλλήψεις

Σύμφωνα με τους επίσημους αριθμούς, ο «πόλεμος» κατά των συμμοριών έχει οδηγήσει σε 64.111 συλλήψεις.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης και Ασφάλειας Γουστάβο Βιγιατόρο πάντως έκανε γνωστό πως από το σύνολο των συλληφθέντων και προφυλακισθέντων αφότου επιβλήθηκε η κατάσταση εξαίρεσης, 3.745 άνθρωποι «αποφυλακίστηκαν», καθώς δεν τους βάραινε καμιά κατηγορία.

Η κατάσταση εξαίρεσης, που επικρίνεται έντονα από οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επιτρέπει ιδίως συλλήψεις χωρίς εντάλματα. Επιβλήθηκε αρχικά στα τέλη του Μαρτίου του 2022, έπειτα από κύμα 87 φόνων που αποδόθηκε σε «μαρέρος», μέλη των συμμοριών που κατατρομοκρατούν τους πολίτες του Σαλβαδόρ και γειτονικών χωρών της κεντρικής Αμερικής.

Πρόσφατα η κυβέρνηση εγκαινίασε φυλακή γιγαντιαίων διαστάσεων στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, σε απομονωμένη αγροτική περιοχή κοντά στην Τεκολούκα, 74 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας Σαν Σαλβαδόρ, όπου θα φυλακιστούν 40.000 μέλη των συμμοριών.

Ο πρόεδρος Μπουκέλε τόνισε χθες Τρίτη μέσω Twitter πως αφότου ανέλαβε την εξουσία, το 2019, έχουν πλέον συμπληρωθεί «300 ημέρες χωρίς καμιά δολοφονία».

Η κυβέρνησή του αποδίδει το επίτευγμα αυτό στην «αποτελεσματικότητα» του σχεδίου του σε ό,τι αφορά την ασφάλεια και την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επέβαλε.

Sports in

Ολυμπιακός: Οι 11 του Μεντιλίμπαρ για το παιχνίδι με τον Άρη (pic)

Οι επιλογές του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ για την αναμέτρηση στο Κλεάνθης Βικελίδης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024