Τετάρτη 22 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Κολομβία: Συμφωνία διμερούς κατάπαυσης του πυρός με τις 5 μεγαλύτερες ένοπλες οργανώσεις

Κολομβία: Συμφωνία διμερούς κατάπαυσης του πυρός με τις 5 μεγαλύτερες ένοπλες οργανώσεις

Η κήρυξη διμερούς κατάπαυσης του πυρός είναι «τολμηρή» απόφαση, εκτίμησε ο πρόεδρος Γκουστάβο Πέτρο

Η κυβέρνηση της Κολομβίας ανακοίνωσε πως έκλεισε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός για έξι μήνες με τις πέντε μεγαλύτερες ένοπλες οργανώσεις που δρουν στη χώρα, ανακοίνωσε ο πρόεδρος Γουστάβο Πέτρο — πρόκειται για την οργάνωση ανταρτών ELN, ομάδες διαφωνούντων των FARC και συμμορίες που διακινούν ναρκωτικά, που αποτελούν τη συνέχεια άλλοτε ακροδεξιών παραστρατιωτικών ομάδων.

Τολμηρή απόφαση

«Συμφωνήσαμε να κηρύξουμε διμερή κατάπαυση του πυρός με τον ELN, τη Segunda Marquetalia, το Κεντρικό Γενικό Επιτελείο, τις AGC (σ.σ. Autodefensas Gaitanistas de Colombia, οργάνωση επίσης γνωστή ως Clan del Golfo) και την Autodefensas de la Sierra Nevada, από την 1η Ιανουαρίου ως την 30ή Ιουνίου 2023, η παράταση της οποίας θα εξαρτηθεί από τις προόδους που θα γίνουν στις διαπραγματεύσεις», ανέφερε ο αρχηγός του κράτους μέσω Twitter την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Ο πρόεδρος Γουστάβο Πέτρο, ο πρώτος που ανήκει στις τάξεις της αριστεράς στην ιστορία της Κολομβίας —ανέλαβε την εξουσία τον Αύγουστο—, λέει πως σκοπός του είναι η «πλήρης» ειρήνη σε μια χώρα όπου ο ατελείωτος εμφύλιος των τελευταίων έξι δεκαετών στοίχισε τη ζωή σε σχεδόν μισό εκατομμύριο ανθρώπους.

Η κήρυξη διμερούς κατάπαυσης του πυρός είναι «τολμηρή» απόφαση, εκτίμησε ο κ. Πέτρο. Η συμφωνία των μερών «υποχρεώνει τις ένοπλες οργανώσεις και το κράτος να την τηρήσουν. Θα υπάρχει εθνικός και διεθνής μηχανισμός επαλήθευσης».

Η κυβέρνηση της Κολομβίας ανέφερε σε χωριστή ανακοίνωσή της πως έλαβε επιστολές από κοινωνικές οργανώσεις, την εκκλησία και άλλες συλλογικότητες που της ζητούσαν να βάλει τέλος στη βία.

Τον Δεκέμβριο ο ELN, επισήμως η τελευταία οργάνωση ανταρτών που συνεχίζει τον ένοπλο αγώνα στην Κολομβία, κήρυξε 9ήμερη μονομερή κατάπαυση του πυρός για την περίοδο των εορτών του τέλους του έτους.

Ο πρώτος κύκλος των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων κυβέρνησης-ELN ολοκληρώθηκε νωρίτερα τον περασμένο μήνα.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Οι επόμενες προκρίσεις της Ελλάδας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι

Ο αριθμός των 67 αθλητών για το Παρίσι θα αυξηθεί καθώς οι διαδικασίες πρόκρισης συνεχίζονται σε κάποια αθλήματα και αναμένεται η τελική αποστολή να ξεπεράσει τα 80 άτομα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 22 Μαϊου 2024