Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Διεθνής Διαστημικός Σταθμός: Αποστολή διάσωσης αναβάλλεται λόγω βλάβης και σε δεύτερο σκάφος

Διεθνής Διαστημικός Σταθμός: Αποστολή διάσωσης αναβάλλεται λόγω βλάβης και σε δεύτερο σκάφος

Διαρροή ψυκτικού υγρού εμφανίστηκε σε μια σταθμευμένη κάψουλα Soyuz και ένα σκάφος ανεφοδιασμού Progress.

Τρεις αστροναύτες που εγκλωβίστηκαν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) λόγω βλάβης στη ρωσική κάψουλα που θα τους μετέφερε πίσω στη Γη θα χρειαστεί να περιμένουν μερικές ακόμα εβδομάδες έπειτα από παρόμοια βλάβη σε δεύτερο ρωσικό σκάφος.

Η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos είχε προγραμματίσει έκτακτη πτήση στις 20 Φεβρουαρίου για να μεταφέρει δύο ρώσους κοσμοναύτες και έναν αμερικανό αστροναύτη, οι οποίοι είχαν φτάσε στον ISS με κάψουλα Soyuz που παρουσίασε αργότερα πλήρη απώλεια ψυκτικού υγρού.

Την Δευτέρα, ο επικεφαλής της Roscosmos Γιούρι Μπορίσοφ ανακοίνωσε ότι η έκτακτη πτήση αναβάλλεται, το αργότερο μέχρι τις 10 Μαρτίου, ενώ η υπηρεσία εξετάζει την διαρροή ψυκτικού υγρού από ένα δεύτερο σκάφος, ένα μεταγωγικό Progress MS-21.

Ο Μπορίσοφ παρουσίασε επίσης φωτογραφίες που τραβήχτηκαν με τη βοήθεια του ρομποτικού βραχίονα του σταθμού και δείχνουν μια μικρή τρύπα στο εξωτερικό της κάψουλας Soyuz, η οποία πιθανώς προήλθε από πρόσκρουση μικρομετεωρίτη ή διαστημικού σκουπιδιού.

Μια μικρή τρύπα, γύρω από την οποία διακρίνονται καφέ κηλίδες, εντοπίστηκε στο Soyuz (Reuters)

Και τα δύο προβληματικά σκάφη έχουν απομονωθεί αεροστεγώς από το υπόλοιπο τροχιακό συγκρότημα και το πλήρωμα –τρεις Αμερικανοί, τρεις Ρώσοι και ένας Ιάπωνας- δεν διατρέχει κίνδυνο.

Παρά την επιδείνωση των διμερών σχέσεων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ΗΠΑ και Ρωσία συνεχίζουν τη συνεργασία τους στο πρόγραμμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.

Τα τελευταία χρόνια το τροχιακό συγκρότημα παρουσιάζει σοβαρές φθορές και στις αρχές της επόμενης δεκαετίας αναμένεται να παροπλιστεί και να καταστραφεί με βουτιά στην ατμόσφαιρα.

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024