Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σεισμός στην Τουρκία: Επέστρεψαν οι ήρωες της ελληνικής ΕΜΑΚ - Το in στο «Ελ. Βενιζέλος»

Σεισμός στην Τουρκία: Επέστρεψαν οι ήρωες της ελληνικής ΕΜΑΚ – Το in στο «Ελ. Βενιζέλος»

Στην Ελλάδα υποδέχτηκαν τους άνδρες της ΕΜΑΚ ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, αλλά και ο αρχηγός της πυροσβεστικής, Γεώργιος Πουρναράς

Επιστρέφουν από την Τουρκία μετά από σχεδόν πέντε ημέρες οι ήρωες της ελληνικής ΕΜΑΚ, οι οποίοι με θάρρος συνέβαλαν στις έρευνες απεγκλωβισμού των ανθρώπων που είχαν θαφτεί κάτω από τα συντρίμμια των κτιρίων που ισοπέδωσε ο φονικός σεισμός των 7,8 Ρίχτερ.

Οι άνδρες της ΕΜΑΚ με την αυτοθυσία που επέδειξαν συγκίνησαν τόσο τους Τούρκους, όσο και τους Έλληνες, ενώ έγιναν θέμα και στα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας.

Το in βρίσκεται στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος και σας μεταφέρει όλα όσα συμβαίνουν. 

Συγκεκριμένα, στο αεροδρόμιο βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος, Γεώργιος Πουρναράς, ο προϊστάμενος κλάδου επιχειρήσεων του αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος, υποστράτηγος Αθανάσιος Μπαλάφας, καθώς και ο διευθυντής Ιατρικών Υπηρεσιών του ΕΚΑΒ, Δημήτρης Πύρρος.

Νωρίτερα,  επέστρεψε στην Ελλάδα και το αεροσκάφος C-130, που μετέφερε τον εξοπλισμό και τα οχήματα.

Δείτε εικόνες & βίντεο από το Ελ. Βενιζέλος

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, από την πλευρά του, τόνισε ότι οι άνθρωποι της ομάδας της ΕΜΑΚ «μας έχουν κάνει περήφανους και μας συγκίνησαν με την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά που έδειξαν».

Τους ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μας που μας έκαναν υπερήφανους παντού, είπε ο υπουργός.

«Είναι μία συγκινητική στιγμή, για όλους μας. Έχουν γυρίσει όλοι ασφαλείς. Ήταν ένα μεγάλο στοίχημα. Από το πρώτο βράδυ που επιχείρησαν απέδειξαν τον επαγγελματισμό τους και την αυτοθυσία τους» τόνισε ο κ. Στυλιανίδης.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός του σώματος, Γεώργιος Πουρναράς, υπενθύμισε τα λόγια του Νίκου Καζαντζάκη ότι «όποιος νιώθει πόνο είναι ζωντανός».

Για τα μέλη της ομάδας είπε ότι πρώτα είναι άνθρωποι και μετά επαγγελματίες και πρόσθεσε: «Τους ευχαριστώ και εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου για όσα έκαναν» στην Τουρκία.

Από την πλευρά του, ο κ. Λέκκας υπογράμμισε ότι το ρήγμα που ενεργοποίησε τον φονικό σεισμό στην Τουρκία απέχει 5000 χλμ. από το ρήγμα της Κωνσταντινούπολης.

«Συνεπώς κάθε συσχετισμός του ρήγματος που ενεργοποιήθηκε και του ελληνικού χώρου, είναι άσχετος» είπε ο κ. Λέκκας.

Παράλληλα, είπε πως «με βάση μια ταχεία αυτοψία που κάναμε σε όλη την πληγείσα περιοχή, η οποία έχει διαστάσεις της τάξεως των 600 χλμ. επί 40 χλμ. διαπιστώσαμε ότι οι κατασκευές οι οποίες κατέρρευσαν ανέρχονται περίπου σε 200.000 και σύμφωνα με υπολογισμούς τα θύματα θα ξεπεράσουν τις 50.000 και ο πληθυσμός που έχει πληγεί ανέρχεται σε 2,5 εκατομμύρια».

«Δεν κάναμε τίποτα παραπάνω από αυτό που κάνουμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε στην πατρίδας μας. Το μόνο που άλλαξε ήταν ο βαθμός δυσκολίας» ισχυρίστηκαν από την πλευρά τους ο επικεφαλής της ΕΜΑΚ και του ΕΚΑΒ.

Ποιοι μετείχαν στην αποστολή

Στην αποστολή συμμετείχαν συνολικά 36 διασώστες της 1ης και 2ης ΕΜΑΚ, (21 από την 1η ΕΜΑΚ και 15 από την 2η ΕΜΑΚ), δύο αξιωματικοί -μηχανικοί του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτηρίων που έχουν καταρρεύσει, 8 γιατροί και διασώστες του ΕΚΑΒ, τρία διασωστικά σκυλιά και τρία ειδικά διασωστικά οχήματα, καθώς και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής, Ευθύμιος Λέκκας.

Η συγκλονιστική μάχη τους στα χαλάσματα

Η ελληνική αποστολή διάσωσης ήταν από τις πρώτες ομάδες που επιχείρησε στην Τουρκία μετά τους ισχυρούς σεισμούς και κατάφερε να σώσει πέντε ανθρώπους.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, ο διασωστικός κύκλος της αποστολής ολοκληρώθηκε και κατόπιν εισήγησης του επικεφαλής της προς το συντονιστικό κέντρο που έχει στηθεί στην περιοχή δόθηκε το πράσινο φως για αποχώρηση των διασωστών της ΕΜΑΚ από το σημείο.

Οι ήρωες της ΕΜΑΚ όλες αυτές τις ημέρες έδωσαν με αυταπάρνηση μάχη κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες για να σώσουν ζωές στα χαλάσματα. Στην τελευταία τους αποστολή στην Αντιόχεια προσπαθούσαν επί ώρες να εντοπίσουν την 24χρονη αθλήτρια και το αγοράκι που θάφτηκαν στα ερείπια πολυκατοικίας, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Αναχώρησαν από τα Άδανα της Τουρκίας με δύο πτήσεις, μία πολιτική και μία με αεροσκάφος C-130. Με την πολιτική πτήση αναχώρησε το προσωπικό της αποστολής ενώ με το στρατιωτικό αεροσκάφος μεταφέρθηκε ο εξοπλισμός και τα οχήματα.

«Ευτυχώς που υπάρχετε»

Νωρίτερα, συγκινητική ήταν η συνάντηση Τούρκων αξιωματικών με τις δυνάμεις της ΕΜΑΚ. Την Κυριακή, λίγο πριν την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και του Τούρκου ομολόγου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε σημεία που κατέρρευσαν κτίρια, οι δύο πλευρές συναντήθηκαν.

Ένας Τούρκος στρατηγός της στρατοχωροφυλακής ευχαρίστησε τις ελληνικές δυνάμεις για τη βοήθεια που προσέφεραν από την πρώτη στιγμή λέγοντας: «Να ξέρουν οι Έλληνες φίλοι μας ότι οι Τούρκοι, τα αδέρφια τους, αν -θεός φυλάξοι- συμβεί κάτι, θα είμαστε οι πρώτοι που θα σπεύσουμε. Μόνο με αλληλοϋποστήριξη μπορεί να αντιμετωπιστούν τέτοιες καταστροφές. Ο σεισμός επηρέασε 10 πόλεις. Ευτυχώς που υπάρχετε» είπε.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024