Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Σεισμός στην Τουρκία: Νέα επικοινωνία Μπλίνκεν – Τσαβούσογλου

Σεισμός στην Τουρκία: Νέα επικοινωνία Μπλίνκεν – Τσαβούσογλου

Οι δύο άνδρες συζήτησαν την πρόσθετη βοήθεια την οποίαν μπορούν να παράσχουν οι ΗΠΑ, προς υποστήριξη των τουρκικών προσπαθειών ανακούφισης των σεισμόπληκτων

Νέα επικοινωνία είχε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου προκειμένου να του εκφράσει τη συνεχιζόμενη υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Τουρκία και τον τουρκικό λαό, στον απόηχο των καταστροφικών σεισμών.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν την πρόσθετη βοήθεια την οποίαν μπορούν να παράσχουν οι ΗΠΑ, προς υποστήριξη των τουρκικών προσπαθειών ανακούφισης, και ο Άντονι Μπλίνκεν δεσμεύτηκε να συνεχίσει να κάνει ότι μπορεί, σε συντονισμό με την Τουρκία, προκειμένου να παρασχεθεί κάθε βοήθεια στα θύματα του σεισμού τόσο στην Τουρκία όσο και στη Συρία.

Η υποστήριξη των ΗΠΑ, μέχρι στιγμής, περιλαμβάνει την ανάπτυξη περισσότερων από 150 ατόμων, μελών των δύο πιο άρτια εκπαιδευμένων ομάδων αστικής έρευνας και διάσωσης, σε μια από τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο, καθώς και αποστολές αερομεταφοράς από τα αμερικανικά ελικόπτερα Black Hawk προς υποστήριξη των επιχειρήσεων διάσωσης.

Η βοήθεια

Στο μεταξύ με ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει ότι ότι εντός ωρών, μετά τον πρώτο σεισμό, οι ΗΠΑ, υπό την καθοδήγηση του Πρόεδρου Μπάιντεν κινητοποίησαν γρήγορα ομοσπονδιακές υπηρεσίες και εταίρους για να παράσχουν επειγόντως βοήθεια, σε στενή συνεργασία, με τους Τούρκους συμμάχους και συνεργαζόμενες οργανώσεις στη Συρία.

«Από τη Δευτέρα, προς συμπλήρωση του εξαιρετικού έργου των ομάδων της Πρεσβείας μας και των Προξενείων μας, εκατοντάδες επιπλέον προσωπικό των ΗΠΑ κατέφθασε στην περιοχή προκειμένου να βοηθήσει στη διάσωση ζωών και να βοηθήσει όσους έχουν ανάγκη» αναφέρει η ανακοίνωση και συνεχίζει:

«Σήμερα, ανακοινώσαμε 85 εκατομμύρια δολάρια επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας προς υποστήριξη αυτής της προσπάθειας. Η Ομάδα Βοήθειας και Αντιμετώπισης Καταστροφών της USAID εργάζεται ήδη σκληρά στην Ανατολική Τουρκία. Δύο από τις καλύτερα εκπαιδευμένες ομάδες έρευνας και διάσωσης, διενεργούν επιχειρήσεις προς υποστήριξη των προσπαθειών διάσωσης των Τούρκων στο Adiyaman, μία από τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο. Αυτές οι ομάδες έχουν ειδικό εξοπλισμό για έρευνα και επιχειρήσεις διάσωσης. Μαζί τους, βρίσκονται ειδικοί στη διαχείριση κρίσεων και τον σχετικό αναγκαίο σχεδιασμό, τεχνικοί επικίνδυνων υλικών, μηχανικοί, ειδικοί στο logistic και ιατροί».

Για τη Συρία

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επισημαίνει επίσης ότι «οι υπάρχοντες εταίροι μας, σε Τουρκία και Συρία, παρέχουν κρίσιμη βοήθεια έκτακτης ανάγκης στην οποία συμπεριλαμβάνεται φαγητό, νερό, καταλύματα, ιατρική βοήθεια και προσωπικό προς υποστήριξη των προσπαθειών έρευνας και διάσωσης. Αμερικανικά ελικόπτερα, πραγματοποιούν επιχειρήσεις αερομεταφορών και μεταφοράς προσωπικού διάσωσης σε χώρους όπου χρειάζονται.

Είμαστε ευγνώμονες προς την Κυβέρνηση της Τουρκίας η οποία άνοιξε ξανά τα σύνορα ώστε να μπορέσει η βοήθεια να φτάσει στην Βορειοδυτική Συρία, και χαιρετίζουμε τα σημερινά νέα για το πρώτο κομβόι του ΟΗΕ που έφτασε μέσω του περάσματος του Bab al-Hawa. Καλούμε το καθεστώς Assad να επιτρέψει άμεσα την βοήθεια από όλα τα συνοριακά περάσματα. Να επιτρέψει τη διανομή βοήθειας στις πληγείσες περιοχές και να υπάρξει πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια, σε όλους τους ανθρώπους στην Συρία που την έχουν ανάγκη.

Τόσο στην Τουρκία όσο και στη Συρία, οι ΗΠΑ, θα παραμείνουν δεσμευμένες να κάνουν ότι απαιτείται, για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, προκειμένου να παρέχουν την απαραίτητη βοήθεια σε όσους επλήγησαν από αυτούς τους σεισμούς. Οι ΗΠΑ, θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τον λαό της Τουρκίας και της Συρίας, ενώ χαιρετίζουμε και ενθαρρύνουμε την υποστήριξη από τους διεθνείς εταίρους μας, σε αυτήν την περίοδο μεγάλης ανάγκης».

Στο χθεσινό briefing του State Department, μεταξύ άλλων, έγιναν ερωτήσεις για την Τουρκία.

Σε ερωτήσεις αναφορικά με την τελευταία τηλεφωνική συνομιλία Blinken – Cavusoglou, ο εκπρόσωπος του State Department, απάντησε ότι η δεύτερη τηλεφωνική συνομιλία των δυο ΥΠΕΞ έγινε για να δουν οι ΗΠΑ, τι επιπρόσθετη βοήθεια χρειάζεται η Τουρκία χωρίς όμως να προχωρήσει σε λεπτομέρειες για τι είδους βοήθεια ζήτησε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Όπως σχολίασε, για αυτό το θέμα είναι καλύτερα να απαντήσουν οι Τούρκοι σύμμαχοι, παρόλα αυτά, ανέφερε ότι τις τελευταίες ημέρες μεγάλα μεταγωγικά αεροπλάνα προερχόμενα από τις ΗΠΑ, φορτωμένα με βοήθεια, προσγειώθηκαν στην Τουρκία.

Sports in

«Μονόδρομος» το VAR και στο μπάσκετ – Εφαρμογή στο τελευταίο κρίσιμο δίλεπτο και για όλες τις αποφάσεις

Μια είναι η λύση για να μπει τέλος σε «εμετικές» διαιτησίες, όπως αυτή που είδαμε στο Ολυμπιακός - Μπαρτσελόνα το βράδυ της Τρίτης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024