Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σεισμός στην Τουρκία: Μπορεί να αλλάξει ο Ερντογάν την στάση του προς την Ελλάδα;

Σεισμός στην Τουρκία: Μπορεί να αλλάξει ο Ερντογάν την στάση του προς την Ελλάδα;

Βουλευτές της Κυβέρνησης και της Αντιπολίτευσης, απαντούν στο αν μπορεί να αλλάξει κάτι σε ότι αφορά στην στάση του Ερντογάν προς την Ελλάδα, μετά τον φονικό σεισμό στην Τουρκία

Η αντιμετώπιση της Τουρκίας προς την Ελλάδα έχει αλλάξει άρδην.

Ακόμη και ο εχθρικά προσκείμενος προς την Ελλάδα, τουρκικός Τύπος αναφέρει σε τίτλο του: «Από την Ελευσίνα στην καρδιά μας».

Επίσης, σήμερα Παρασκευή, ο στενός σύμβουλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν ευχαρίστησε προσωπικά τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την στήριξή του, μετά τον φονικό σεισμό στην Τουρκία.

Κάποιοι αναρωτιούνται αν πλέον έχει «ενεργοποιηθεί» η «διπλωματία των σεισμών». Κάποιοι άλλοι αναρωτιούνται αν ο Ερντογάν θα αλλάξει στάση προς την Ελλάδα. Πόσο πιθανό είναι ένα τέτοιο σενάριο, εν’ όψει μάλιστα και των εκλογών στην γειτονική χώρα;

Τα «ευχαριστώ» των γειτόνων μας

«Ευχαριστώ Ελλάδα» (Teşekkürler Yunanistan) είναι το μήνυμα των Τούρκων χρηστών μέσων κοινωνικής δικτύωσης, που υποδέχονται  την ελληνική παρουσία στις πληγείσες περιοχές και την καθοριστική συμβολή της πρώτης ομάδας διάσωσης επιζώντων κάτω από τα ερείπια.

Παράλληλα ο τακτικός αρθρογράφος της ευρείας κυκλοφορίας, φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Milliyet, Ο. Sendir, χαρακτηρίζει στο άρθρο του, υπό τον τίτλο «Από την Ελευσίνα στην καρδιά μας», ως «πολύ σημαντική» την ανθρωπιστική βοήθεια που έρχεται από την Αθήνα σχολιάζοντας χαρακτηριστικά: «Το ελληνικό αεροπλάνο προσγειώθηκε στις καρδιές μας».

Ενώ οι απλοί πολίτες εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους στα social media λέγοντας με νόημα: «Ήρθαν ένα βράδυ για … να βοηθήσουν», παραφράζοντας τις απειλές Ερντογάν προς την Ελλάδα, όταν έλεγε «Θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ».

«Κύριε πρωθυπουργέ. Σας ευχαριστούμε για όλη την υποστήριξή σας». Αυτό ήταν το σχόλιο του Ιμπρήμ Καλίν, του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας, στο μήνυμα στο Twitter του Κυριάκου Μητσοτάκη για τους τους καταστροφικούς σεισμούς.

Όλα τα παραπάνω φυσικά έχουν αιτία. Η απίστευτη τραγωδία που εξελίσσεται στη γειτονική Τουρκία, κινητοποίησε άμεσα την ελληνική πλευρά, στέλνοντας από την πρώτη στιγμή βοήθεια.

Η ΕΜΑΚ που έφτασε στα σημεία της τραγωδίας, έχει καταφέρει ήδη να ανασύρει ζωντανούς ανθρώπους από τα χαλάσματα σκορπώντας ρίγη συγκίνησης.

Μπορεί να αλλάξει ο Ερντογάν σχετικά με την Ελλάδα;

Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να έχουν διαφορετικές απόψεις. Τουλάχιστον, όπως αποδεικνύεται από τα λεγόμενα των βουλευτών τους.

Μιλώντας σήμερα στο Mega, o βουλευτής της Ν.Δ. Θοδωρής Ρουσόπουλος, σχολίασε αναφορικά με την ανθρωπιστική βοήθεια που έστειλε η Ελλάδα στην Τουρκία: «Είναι πολύ σημαντικό που Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που πήγε. H Ελλάδα είναι παρούσα στη Τουρκία και θα μπορούσε να είναι μία ευκαιρία να αναβιώσουμε αυτό που στο παρελθόν είχαμε ονομάσει διπλωματία των σεισμών». Επιπλέον όπως τόνισε ο βουλευτής, αυτό παίζει ρόλο ανάμεσα στους λαούς.

«Βλέπουμε ότι οι λαοί και από την μία και από την άλλη πλευρά θέλουν την εγγύτητα. Ένας ηγέτης όπως είναι ο Ερντογάν, ο οποίος έχει πλέον υπερβεί κάθε όριο, είναι πάνω από 20 χρόνια στην εξουσία, βλέπει τα πράγματα με κυνισμό», πρόσθεσε.

Κλείνοντας, ο Θοδωρής Ρουσόπουλος ανέφερε: «Μακάρι να μπορούσε να υπάρξει περισσότερη προσέγγιση. Φοβούμαι και λόγω των συνθηκών, εκλογική περίοδος, ο ίδιος δεν θα είναι σε θέση να αλλάξει πάρα πολύ απέναντι στην Ελλάδα».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φύλης σχολίασε σχετικά: «Οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα. Πάνω στη καταστροφή και στην τραγωδία έρχονται πιο κοντά. Η Ελλάδα αυτή την στιγμή στέκεται στο πλευρό της Τουρκίας με όλες τις δυνάμεις. Θα ήθελα να τονίσω όμως ό, τι και να κάνουν οι ηγεσίες εκεί, η Τουρκία πριν και μετά το σεισμό είναι διαφορετική».

Και επεξήγησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ: «Και η ψυχολογία του κόσμου είναι διαφορετική, αλλά και η διεθνής θέση της Τουρκίας είναι διαφορετική. Η οικονομική στήριξη που θα έχει ανάγκη από όλο τον κόσμο διαφοροποιεί τα δεδομένα. Τονίζω ότι θα υπάρχουν δυνατότητες που δεν υπήρχαν πριν, για μία προσέγγιση και μία ουσιαστική αντιμετώπιση μέσα από διάλογο».

Sports in

ΠΑΟΚ – Μαρούσι 77-62: Στα πλέι οφ με σόου του Κέβιν Πόρτερ

Ο ΠΑΟΚ επιβλήθηκε του Αμαρουσίου με 77-62 και πήρε το τελευταίο εισιτήριο για τα πλέι οφ της Basket League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024