Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μπορεί το κρύο να «παγώσει» τους πνεύμονες;

Μπορεί το κρύο να «παγώσει» τους πνεύμονες;

Πώς λειτουργεί ο ανθρώπινος οργανισμός, πώς προσαρμόζεται στις καιρικές συνθήκες αλλά και ποια μέτρα προστασίας πρέπει να λαμβάνουμε στις χαμηλές θερμοκρασίες, σύμφωνα με τον εντατικολόγο - πνευμονολόγο της «Mayo Clinic» Aryan Shiari

Καθώς οι θερμοκρασίες παραμένουν χαμηλές σχεδόν στο σύνολο της χώρας, μία απορία που εκφράζουν αρκετοί είναι εάν μπορεί το κρύο να «παγώσει» τους πνεύμονες, όταν κάθε φορά που βγαίνουν έξω από το σπίτι εισπνέουν κρύο αέρα.

O εντατικολόγος – πνευμονολόγος της παγκοσμίου φήμης «Mayo Clinic» Aryan Shiari ανέλυσε πρόσφατα σε επιστημονικό του άρθρο πώς λειτουργεί ο ανθρώπινος οργανισμός, πώς προσαρμόζεται στις καιρικές συνθήκες αλλά και ποια μέτρα προστασίας οφείλουμε να λαμβάνουμε για να διατηρήσουμε τη υγεία μας.

Ετσι και όπως ο ίδιος εξηγεί, ο οργανισμός κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να διατηρήσει τη θερμοκρασία του στους περίπου 37 βαθμούς Κελσίου, συνεπώς οι πνεύμονες είναι εγκλωβισμένοι και εν μέρει προστατευμένοι εντός της θωρακικής κοιλότητας. «Αν δεν κινδυνεύει ολόκληρο το σώμα σας, το πάγωμα των πνευμόνων σας δεν θα πρέπει να αποτελεί κίνδυνο», υπογραμμίζει.

Αλλωστε, το σώμα είναι καλά σχεδιασμένο για να προσαρμόζεται στον κρύο αέρα. «Υπάρχουν πολλοί μηχανισμοί που επιτρέπουν τη θέρμανση και την ύγρανση του αέρα πριν εισέλθει στους πνεύμονές, όπου συμβαίνει μια ανταλλαγή αερίων. Ο κρύος αέρας είναι γενικά πιο ξηρός και το σώμα εργάζεται για να τον υγράνει. Ομως κατά τη διαδικασία αυτή μπορεί να προκληθεί ερεθισμός στους αεραγωγούς, με αποτέλεσμα να εκδηλωθεί βρογχόσπασμος».

Τι είναι αυτό; Οι αεραγωγοί στενεύουν και σφίγγουν, με αποτέλεσμα να προκαλείται αίσθημα δύσπνοιας. Γι’ αυτό και είναι καλό κάθε φορά που βγαίνει κανείς από το σπίτι του όταν οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές, να τυλίγει γύρω από τη μύτη του και το στόμα του ένα κασκόλ.

Πώς επηρεάζει η εισπνοή κρύου αέρα τα άτομα με χρόνια πνευμονοπάθεια;

Ο υπερβολικά κρύος αέρας μπορεί να είναι επικίνδυνος για οποιονδήποτε, αλλά το κρύο μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα για όσους πάσχουν από χρόνιες πνευμονικές παθήσεις, όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), προσθέτει ο ειδικός της «Mayo Clinic». Για παράδειγμα σε ασθενείς που πάσχουν από πνευμονικό εμφύσημα «ο κρύος αέρας μπορεί να προκαλέσει σπασμούς στη βρογχική δίοδο, καθιστώντας την αναπνοή πιο δύσκολη».

Τα άτομα με αναπνευστικές παθήσεις, είτε έχουν διαγνωστεί με άσθμα, ΧΑΠ ή άλλες πνευμονικές παθήσεις, είναι πιθανόν να βιώσουν επιδείνωση των συμπτωμάτων τους στην «καρδιά» του χειμώνα. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα, έχοντας προμηθευτεί εκ των προτέρων την απαραίτητη αγωγή τους (π.χ. εισπνεόμενα φάρμακα) ώστε εάν προκύψει έντονη κακοκαιρία να έχουν απόθεμα.

Επιπρόσθετα και σύμφωνα με τον dr. Shiari εξίσου σημαντικό είναι να διαθέτουν μία γεννήτρια σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης για να εξασφαλίσουν τη λειτουργία του ιατρικού εξοπλισμού τους (όπως αναπνευστήρες, μηχανές CPAP και συμπυκνωτές οξυγόνου).

Υπενθυμίζεται πως και η Ενωση Πνευμονολόγων Ελλάδας κάλεσε ήδη από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας – όταν δηλαδή, η κακοκαιρία Barbara εισέβαλε στη χώρα μας – τους πολίτες να παραμένουν σε εσωτερικούς θερμαινόμενους χώρους και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις με έκθεση στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Αναφορικά δε, με τους ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα οι ειδικοί της Ενωσης επισήμαναν πως «θα πρέπει να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον γιατρό τους, καθώς η έκθεση στο ψύχος δύναται να προκαλέσει επιδείνωση των συμπτωμάτων ή παροξυσμό της νόσου».

Οδηγίες που δίνουν «ανάσα» εν μέσω ψύχους

Για εκείνους πάλι που πρέπει να βγουν έξω από το σπίτι, ο ειδικός της «Mayo Clinic» τούς συμβουλεύει να ακολουθήσουν τις ακόλουθες συμβουλές που αφορούν την ορθή αναπνοή και την προστασία των πνευμόνων:

Εισπνεύστε από τη μύτη σας και εκπνεύστε από το στόμα σας: Η μύτη κάνει καλύτερη δουλειά στο να υγραίνει και να ζεσταίνει τον αέρα από ότι το στόμα.

Φορέστε μία μάσκα του σκι ή κασκόλ και τυλιχτείτε γύρω από τη μύτη και το στόμα σας: Με τον τρόπο αυτό μπορείτε να παγιδέψετε μέρος της θερμότητας και της υγρασίας από την αναπνοή σας.

Αποφύγετε την άσκηση έξω: Οταν αναπνέει κανείς βαριά κατά τη διάρκεια της άσκησης σε κρύο καιρό είναι πιθανόν να επιδεινωθούν τα συμπτώματα άσθματος, ΧΑΠ ή χρόνιων πνευμονικών παθήσεων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ

Sports in

Εξελίξεις με Ιωαννίδη – Τι γίνεται με Σεβίλλη και Γουέστ Χαμ

Νέο δημοσίευμα για τον Φώτη Ιωαννίδη, το οποίο αναφέρεται στη Σεβίλλη, τη Γουέστ Χαμ και τον μεγάλο ανταγωνισμό για τον επιθετικό του Παναθηναϊκού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024