Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
SpaceX: Κρίσιμη στατική δοκιμή για τον ισχυρότερο πύραυλο όλων των εποχών

SpaceX: Κρίσιμη στατική δοκιμή για τον ισχυρότερο πύραυλο όλων των εποχών

Ο πύραυλος Super Heavy θα εκτοξεύει το σκάφος Starship μέχρι τη Σελήνη και τον Άρη.

Σε ένα κρίσιμο ορόσημο πριν από την παρθενική πτήση τις επόμενες εβδομάδες, η SpaceX του Έλον Μασκ πραγματοποίησε στατικό τεστ πυροδότησης του πυραύλου Super Heavy, του ισχυρότερου πυραύλου του κόσμου, σχεδιασμένου για αποστολές στη Σελήνη και τελικά τον Άρη.

Οι 31 από τους 33 κινητήρες του τεράστιου πυραύλου πυροδοτήθηκαν για δέκα δευτερόλεπτα στις εγκαταστάσεις της SpaceX στη Μπόκα Τσίκα του Τέξας, έγραψε στο Twitter ο επικεφαλής της εταιρείας Έλον Μασκ.

«Η ομάδα μας έκλεισε έναν κινητήρα λίγο πριν από την έναρξη και ένας άλλος σταμάτησε μόνος του, οπότε πυροδοτήθηκαν συνολικά 31 κινητήρες» ανέφερε. «Και πάλι όμως είχαμε αρκετούς κινητήρες για να φτάσουμε σε τροχιά».

Πορτοκαλί φλόγες και σύννεφα ατμού τινάχθηκαν κάτω από τον πύραυλο που έχει ύψος 20ώροφου κτηρίου, στερεωμένου με μπουλόνια σε μια εξέδρα δίπλα στον πύργο εκτόξευσης.

Όταν το σκάφος Starship τοποθετηθεί στην κορυφή του πυραύλου, η όλη κατασκευή θα έχει ύψος 120 μέτρα.

Θα παίξει κεντρικό ρόλο στο σχέδιο της NASA για αποστολές πληρωμάτων στη Σελήνη αυτή τη δεκαετία.

Παραμένει άγνωστο αν η SpaceX προγραμματίζει νέα στατική δοκιμή πριν προχωρήσει στην πρώτη εκτόξευση χωρίς πλήρωμα, η οποία σύμφωνα με την πρόεδρο της SpaceX Γκουίν Σότγουελ σχεδιάζεται «σε περίπου ένα μήνα».

«Έχετε στο νου σας ότι η πρώτη αποστολή είναι απλώς μια δοκιμή. Ο πραγματικός στόχος είναι να μην εκραγεί στην εξέδρα εκτόξευσης. Αυτό θα ήταν επιτυχία».

Σύμφωνα με σχολιαστές της ομάδας NASA Spaceflight που μετέδιδε ζωντανά τη δοκιμή, η πυροδότηση της Πέμπτης καταρρίπτει το ρεκόρ της μεγαλύτερης ώσης που έχει δώσει ποτέ μεμονωμένος πύραυλος, περίπου 7,7 χιλιάδες τόνους, συγκριτικά με 4,8 χιλιάδες τόνους για τον ρωσικό πύραυλο N1 και 3,6 χιλιάδες τόνους για το κεντρικό τμήμα του πυραύλου SLS που αναπτύσσει η NASA.

Όταν ο Super Heavy πυροδοτήσει και τους 33 κινητήρες του ταυτόχρονα, η ωστική ισχύς θα ξεπεράσει το ρεκόρ του Saturn V του προγράμματος Apollo και θα γίνει ο ισχυρότερος πύραυλος όλων των εποχών.

Για την ανάπτυξη του Starship και του Super Heavy η SpaceX έχει λάβει χρηματοδότηση 3 δισ. δολαρίων από τη NASA, η οποία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει το σκάφος για τη μεγάλη επιστροφή στη Σελήνη κάποια στιγμή μετά το 2025.

Οι αστροναύτες θα αναχωρήσουν από τη Γη με τον πύραυλο SLS της NASA, στη συνέχεια όμως θα μετακινηθούν στο Starship για να κατέβουν μέχρι την επιφάνεια της Σελήνης.

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 60-50: Ισοφάρισε σε 2-2 και ο τίτλος θα κριθεί σε πέμπτο παιχνίδι

Ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε την σειρά με τον Ολυμπιακό (60-50), στους τελικούς της Α1 Μπάσκετ Γυναικών και πλέον όλα θα κριθούν στο 5ο ματς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024