Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σεισμός Τουρκία: Διασώστες βγάζουν από τα χαλάσματα βρέφος και τη μητέρα του 81 ώρες μετά

Σεισμός Τουρκία: Διασώστες βγάζουν από τα χαλάσματα βρέφος και τη μητέρα του 81 ώρες μετά

Τα σωστικά συνέργεια έχουν αντίπαλο τον χρόνο, τους συνεχείς ισχυρούς μετασεισμούς και τις καιρικές συνθήκες.

Ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό σε Τουρκία και Συρία αυξάνεται δραματικά ώρα με την ώρα καθώς πλέον έχει ξεπεράσει τις 19.000 με τους διασώστες να δίνουν μάχη με το χρόνο για να ανασύρουν ζωντανούς από τα συντρίμμια.

Τα σωστικά συνέργεια που έχουν επίσης αντίπαλο τους συνεχείς ισχυρούς μετασεισμούς που δυσχεραίνουν το έργο τους αλλά και τις καιρικές συνθήκες με το τσουχτερό κρύο να δυσκολεύει τις προσπάθειες διάσωσης.

Πλέον με τρία 24ωρα να έχουν περάσει από τη στιγμή που ο Εγκέλαδος χτύπησε τις δύο χώρες οι ελπίδες να εντοπιστεί κάποιος επιζώντας στα χαλάσματα.

Όμως οι διασώστες συνεχίζουν να δίνουν με αυταπάρνηση μάχες ώστε να εντοπίσουν επιζώντες στα ερείπια ακόμα και 80 ώρες καταφέρνουν «θαύματα» και δώρα ζωής.

Συγκεκριμένα οι ομάδες που επιχειρούν στην επαρχία Καχραμανμάρας στην Τουρκία κατάφεραν την Πέμπτη να βγάλουν ζωντανούς από τα χαλάσματα τον μόλις ενός έτους Ραχάφ και την 30χρονη μητέρα του, Ελά Χαμόκο, με καταγωγή από τη Συρία, οι οποίοι είχαν καταφέρει να επιβιώσουν στα ερείπια για 81 ώρες!

Αυτή είναι μία ακόμα διάσωση που αναπτερώνει τις ελπίδες ότι υπάρχουν ακόμα ζωντανοί πολίτες ακόμα και μικρά παιδιά που επιβιώνουν στα συντρίμμια.

Όπως το μωράκι που διασώθηκε ενώ βρισκόταν 55 ώρες στα συντρίμμια και το θήλαζε η μητέρα του για να το κρατήσει ζωντανό, αλλά και το μωράκι 20 ημερών διασώθηκε μετά από 60 ώρες και κρατούσε μία τούφα από τα μαλλιά της μητέρας του.

Πόσον καιρό μπορεί να επιβιώσει κάποιος κάτω από τα χαλάσματα

Ανάλυση του το Associated Press δίνει απάντηση για το πόσον καιρό μπορεί να επιβιώσει κάποιος κάτω από τα χαλάσματα.

Όπως αναφέρει οι εγκλωβισμένοι μπορούν να επιβιώσουν έως και μια βδομάδα, αλλά αυτό εξαρτάται από τους τραυματισμούς τους, τον τρόπο εγκλωβισμού τους και τις καιρικές συνθήκες.

Οι περισσότερες διασώσεις γίνονται τις πρώτες 24 ώρες μετά από μια καταστροφή. Μετά από αυτό, οι πιθανότητες επιβίωσης μειώνονται καθώς περνάει κάθε μέρα, λένε οι ειδικοί. Πολλά θύματα τραυματίζονται σοβαρά ή θάβονται κάτω από περισσότερα συντρίμμια που δημιουργούνται από τους μετασεισμούς.

Η πρόσβαση σε νερό και αέρα είναι καθοριστικοί παράγοντες, μαζί με τον καιρό. Οι χειμερινές συνθήκες στη Συρία και την Τουρκία έχουν εμποδίσει τις προσπάθειες διάσωσης και οι θερμοκρασίες έχουν πέσει πολύ κάτω από το μηδέν.

«Συνήθως, είναι σπάνιο να βρεθούν επιζώντες μετά την πέμπτη έως την έβδομη ημέρα, και οι περισσότερες ομάδες έρευνας και διάσωσης θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να σταματήσουν μέχρι τότε», είπε ο Δρ Jarone Lee, ειδικός για την ιατρική σε έκτακτα περιστατικά και τις καταστροφές, στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης.

«Αλλά, υπάρχουν πολλές ιστορίες ανθρώπων που επέζησαν μετά το ορόσημο των επτά ημερών. Δυστυχώς, αυτές είναι συνήθως σπάνιες και ασυνήθιστες περιπτώσεις», συμπλήρωσε.

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024