Η Ελλάδα ήταν πάντως στις χώρες που η τιμή στην πίτσα σημείωσε αύξηση κατώτερη από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πίτσας που έχει καθιερωθεί η 9η Φεβρουαρίου, η Eurostat έδωσε στη δημοσιότητα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για το πόσο αυξήθηκαν οι τιμές τις πίτσας και της τάρτας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης τον Δεκέμβριο του 2022.

Με βάση τα στοιχεία αυτά, η τιμή της πίτσας και της τάρτας που αγοράστηκαν από κατάστημα στην ΕΕ ήταν, κατά μέσο όρο, 16% υψηλότερη σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2021, όπου η τιμή για τα δύο αυτά δημοφιλή εδέσματα, κατά μέσο όρο, μόλις 2% υψηλότερη σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2020.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πίτσα με λίγες θερμίδες - Η συνταγή που πρέπει να δοκιμάσετε

«Πρωταθλήτρια» στην ακρίβεια η Ουγγαρία

Μεταξύ των χωρών της ΕΕ, η υψηλότερη αύξηση στην τιμή της πίτσας και της τάρτας καταγράφηκε στην Ουγγαρία με +46% τον Δεκέμβριο του 2022 σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2021.

Στη δεύτερη θέση ακολούθησε η Λιθουανία με αύξηση στις τιμές κατά 39% και η Βουλγαρία με αύξηση κατά +37%.
Όσον αφορά στις μικρότερες αυξήσεις, αυτές καταγράφηκαν στο Λουξεμβούργο (+7%), την Ιταλία (+10%) και τη Γαλλία (+13%).

Στην Ελλάδα η πίτσα κατέγραψε αύξηση κατά 15,2% με τη χώρα μας να καταλαμβάνει την 20η θέση σε σύνολο τριάντα χωρών της σχετικής λίστας της Eurostat.

Ο συνολικός πληθωρισμός στην ευρωζώνη αυξήθηκε τον Δεκέμβριο κατά 9,2% σε ετήσια βάση, με μια αύξηση 13,8% στο φαγητό, το ποτό και τα προϊόντα καπνού, ανακοίνωσε η Eurostat τον περασμένο μήνα.

Η Eurostat κατηγοριοποιεί «τα προϊόντα της πίτσας και του κις (τάρτα)» στις ποικιλίες που πωλούνται στα καταστήματα, έχουν ως βάση το αλεύρι και παρασκευάζονται με κρέας, ψάρι, θαλασσινά, τυρί, λαχανικά ή φρούτα.

Πηγή: ΟΤ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr