Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ξεψυχώντας στα παγωμένα νερά της Μεσογείου - Ακόμα ένα ναυάγιο με νεκρούς πρόσφυγες

Ξεψυχώντας στα παγωμένα νερά της Μεσογείου – Ακόμα ένα ναυάγιο με νεκρούς πρόσφυγες

«H θάλασσα είναι σπαρμένη από ανθρώπους», είναι μία από τις συγκλονιστικές μαρτυρίες για το νέο ναυάγιο

Ακόμα μια τραγωδία με θύματα τρεις πρόσφυγες σημειώθηκε στο Αιγαίο, λίγες μέρες μετά το ναυάγιο με τους πέντε νεκρούς στη Λέρο.

Η Μεσόγειος μετατρέπεται για άλλη μια φορά σε υγρό τάφο, με αθώες ψυχές που αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον στο ευρωπαϊκό έδαφος, να πέφτουν θύματα διακινητών που τους εκθέτουν σε ακραίες καιρικές συνθήκες και τους αναγκάζουν να περνούν παγωμένες θάλασσες.

Τρεις νεκροί πρόσφυγες είναι ο νέος απολογισμός του ναυαγίου ανοιχτά της Λέσβου, όταν η λέμβος στην οποία επέβαιναν, που τους μετέφερε από την Τουρκία, προσέκρουσε σε βράχια.

Σύμφωνα με την ακτοφυλακή ανασύρθηκαν τρεις σοροί ανοιχτά της ανατολικής ακτής του νησιού.

Φαίνεται πως δεν υπήρχε καμία ελπίδα να σωθούν καθώς σε κανέναν από τους ανθρώπους δεν είχε δοθεί σωσίβιο, όπως αναφέρει και το ΑΡ, αν και άγνωστο παραμένει πόσο δυνατό ήταν για εκείνους να επιβιώσουν, μόλις έπεσαν στα παγωμένα νερά, εν μέσω μάλιστα και της κακοκαιρίας Μπάρμπαρα η οποία πλήττει τη χώρα.

Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 27 άτομα, ωστόσο σύμφωνα με μαρτυρίες, επέβαιναν περίπου σαράντα ένα άτομα στη λέμβο.

Από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο του 2021, υπολογίζεται ότι 1.369 μετανάστες πέθαναν ενώ διέσχιζαν τη Μεσόγειο Θάλασσα.

Ωστόσο, ο ακριβής αριθμός των θανάτων που καταγράφηκαν στη Μεσόγειο δεν μπορεί να εξακριβωθεί. Μεταξύ 2014 και 2018, για παράδειγμα, περίπου 12 χιλιάδες άνθρωποι που πνίγηκαν δεν βρέθηκαν ποτέ.

Σε όλο τον κόσμο, υπολογίζεται ότι οκτώ χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθεια να εγκαταλείψουν τη χώρα τους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, πάνω από πέντε χιλιάδες πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθεια να φτάσουν στις ευρωπαϊκές ακτές το 2016. Επομένως, η Μεσόγειος Θάλασσα ήταν η πιο θανατηφόρα οδός μετανάστευσης. Πράγματι, τα τελευταία δύο χρόνια, η Μεσόγειος είχε τον μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων και αγνοουμένων .

«H θάλασσα είναι σπαρμένη από ανθρώπους»

Οι φωτογραφίες του Λιμενικού που δόθηκαν στη δημοσιότητα κόβουν την ανάσα. Ήταν τέτοια η μανία των κυμάτων και τόσο πρόχειρα φτιαγμένη η Λέμβος που διαλύθηκε μόλις έπεσε στα βράχια.

Τόσο εύθραυστη φαίνεται η βάρκα που αναρωτιέται κανείς πως κατάφεραν να φτάσουν στα ελληνικά ύδατα από την Τουρκία.

WA0008 0-V

Σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα stonisi.gr, που επικαλείται αυτόπτη μάρτυρα, λίγο μετά τις 6,30 το πρωί της Τρίτης, η βάρκα έπεσε με δύναμη πάνω στα βράχια κάτω από το στρατιωτικό φυλάκιο της Προβοσκίδας στον Άγιο Γεώργιο της Θερμής. Σκίστηκε και οι άνθρωποι που επέβαιναν έπεσαν στη θάλασσα. «Τα κύματα τους χτυπούσαν πάνω στα βράχια… Απίστευτες εικόνες με ανήμπορους ανθρώπους που κοπανιόντουσαν πάνω στα κοφτερά βράχια» λέει.

Πέθαναν από υποθερμία

Η νέα τραγωδία έρχεται μόλις δύο μέρες μετά το ναυάγιο στη Λέρο όπου έχασαν τη ζωή τους πέντε άτομα, ανάμεσα τους τέσσερα παιδιά.

Ο θάνατος των τεσσάρων παιδιών αποδίδεται σε υποθερμία. Τα παιδιά περισυλλέχθηκαν από το Λιμενικό σε κρίσιμη κατάσταση, κάποια από αυτά χωρίς τις αισθήσεις τους, όμως παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών, κατέληξαν.

Πρόκειται για τρία παιδιά από το Κονγκό ηλικίας ενός, δύο και τεσσάρων ετών και ένα βρέφος μόλις μερικών μηνών από τη Νιγηρία.

Νεκρή από το νερό ανασύρθηκε και μια γυναίκα αφρικανικής καταγωγής.

Το τελευταίο ταξίδι

Η φουσκωτή βάρκα τρύπησε και οι μετανάστες βρέθηκαν στο νερό το πρωί της Κυριακής. Οταν ένας ψαράς εντόπισε τη σορό γυναίκας στη θάλασσα ενημέρωσε τηλεφωνικά την τοπική λιμενική αρχή αναφέροντας πως μπορούσε να διακρίνει κάποια άτομα σκαρφαλωμένα στη βραχώδη ακτή. Περίπου μία ώρα αργότερα αστυνομικοί, άνδρες του Λιμενικού και διασώστες βρήκαν σώα 33 άτομα σε βραχώδη περιοχή του νησιού. Επτά παιδιά μεταφέρθηκαν σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο.

Το ένα απ’ αυτά μάλιστα δίχως σφυγμό, με τους γιατρούς να καταφέρνουν προσωρινά να το επαναφέρουν στη ζωή. Τελικά, τα τέσσερα απ’ αυτά κατέληξαν. Σύμφωνα με πηγές από το Λιμενικό Σώμα ο θάνατός τους οφείλεται σε υποθερμία. Από τις καταθέσεις των διασωθέντων προκύπτει ότι πλην των συνολικά πέντε επιβεβαιωμένων νεκρών αγνοούνται ακόμη τρία άτομα, μία γυναίκα και δύο παιδιά.

«Δουλεμπορικό» κύκλωμα

Τα στελέχη του Λιμενικού επισημαίνουν ότι το δουλεμπορικό κύκλωμα που δραστηριοποιείται στην περιοχή απέναντι από τη Λέρο επιλέγει να «διώχνει» τις βάρκες με τους μετανάστες σε ημέρες και ώρες με σφοδρή κακοκαιρία προσδοκώντας ότι δεν θα υπάρχουν περιπολίες σκαφών του Λιμενικού. Λένε ακόμα ότι στις βάρκες με τους μετανάστες οι διακινητές επιλέγουν να βάζουν πολλά μικρά παιδιά, γυναίκες σε προχωρημένη εγκυμοσύνη ακόμα και άτομα με κινητικά προβλήματα ώστε να καταστήσουν δύσκολη τη διαχείριση των συμβάντων από τις ελληνικές Αρχές, όπως αναφέρει η Καθημερινή.

Απαντώντας πάντως σε σχετικές ερωτήσεις, οι διακινούμενοι αρνήθηκαν ότι πιέστηκαν από τους διακινητές να επιβιβαστούν στη βάρκα, ενώ δήλωσαν ότι δεν διέκριναν τουρκικές ακταιωρούς κατά τη διάρκεια του πλου από την Τουρκία στη Λέρο.

Sports in

«Με ένα όνειρο...» - Μυθική υποδοχή των νικητών, σε έκσταση οι φίλοι του Ολυμπιακού

Στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος βρίσκεται το in μαζί με τους φιλάθλους του Ολυμπιακού που πήγαν να υποδεχθούν την αποστολή που τους έστειλε στον έβδομο ουρανό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024