Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Λάρισα: Αποκλεισμός αγροτικών προϊόντων από τις αποζημίωσεις

Λάρισα: Αποκλεισμός αγροτικών προϊόντων από τις αποζημίωσεις

«Δεν θα καλλιεργήσουμε φέτος λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής», προειδοποιούν οι αγρότες

Την έντονη αγανάκτησή τους για την υπαναχώρηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε ότι αφορά τη διαφορετική στρεμματική αποζημίωση και αποκλεισμό ποικιλιών μήλου στο πλαίσιο της αναπλήρωσης του χαμένου εισοδήματος, εκφράζουν οι αγροτικοί σύλλογοι του Δήμου Αγιάς και η ΕΟΑΣΝ Λάρισας, προειδοποιώντας ότι πολλοί αγρότες «δεν θα καλλιεργήσουν φέτος λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής και των χαμηλών τιμών που εισπράξαμε».

Για τον λόγο αυτό ζητούν «το ποσό των 300 ευρώ να αφορά όλα τα στρέμματα κι όλες τις ποικιλίες, όπως είχε δεσμευτεί με εξαγγελία ο υπουργός στις 2 Γενάρη, σαν ελάχιστη ανάσα στη ζημιά μας».

Το κάστανο

Σε ό,τι αφορά το κάστανο όπως επισημαίνουν. η τιμή των 150 ευρώ ανά στρέμμα «είναι απαράδεκτη, αφού η απώλεια εισοδήματος είναι πάνω από 80%. Οι παραγωγοί κάστανου φέτος από την μία έλαβαν εξευτελιστικές τιμές για το μικρό ποσοστό προϊόντος που ήταν εμπορεύσιμο, πέταξαν το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής λόγω της ασθένειας της φαιάς σήψης και δέχθηκαν ένα τεράστιο πλήγμα στην ταυτότητα ενός προϊόντος που βρισκόταν ποιοτικά στα κορυφαία ελληνικά εξαγώγιμα προϊόντα».

Δεδομένου ότι το κάστανο αποτελεί μονοκαλλιέργεια στην περιοχές του Δήμου Αγιάς τίθεται πλέον θέμα επιβίωσης των πληττόμμενων αγροτών και των οικογενειών τους αν δεν υπάρξει μία ικανοποιητική αποζημίωση στους παραγωγούς.

Κεράσια και αμύγδαλα

Επίσης, οι αγρότες ζητούν να εισαχθούν τα κεράσια και τα αμύγδαλα στα προϊόντα που θα στηριχθούν, επισημαίνοντας ότι στην Αγιά η κερασοκαλλιεργεια επλήγη από βροχοπτώσεις, χαλαζοπτώσεις αλλά και ασυγκόμιστη παραγωγή λόγω έλλειψης εργατών γης.

Παράλληλα, επιμένουν να ζητούν μείωση του κόστους παραγωγής, αφορολόγητο πετρέλαιο, ρεύμα στα 0,07 λεπτά, ενώ διεκδικούν «κατώτερες εγγυημένες τιμές στα προϊόντα για να σταματήσει το αίσχος των ανοιχτών τιμών, μια διαδικασία με την οποία οι μεγαλέμποροι θησαυρίζουν, εμείς δεν πληρωνόμαστε τον μόχθο μας και η κατανάλωση τα τρώει πανάκριβα».

Οι αγροτικοί σύλλογοι του Δήμου Αγιάς και η ΕΟΑΣΝ Λάρισας, καλούν όλους τους αγρότες σε ευρεία σύσκεψη που θα γίνει την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2023 στην ταβέρνα ΧΑΤΖΑΚΟΣ στην Αγιά προκειμένου να «αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις μας ώστε να δοθεί επιτέλους μια οριστική λύση στα αιτήματά μας μετά από μήνες εμπαιγμού από την κυβέρνηση».

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024