Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τελικά όντως η ΑΕΚ είναι διαφορετική: Μια ζωή δικαστήρια, ενστάσεις και επαναλήψεις…

Τελικά όντως η ΑΕΚ είναι διαφορετική: Μια ζωή δικαστήρια, ενστάσεις και επαναλήψεις…

Με αφορμή όσα συνέβησαν στο Περιστέρι και τη νέα ανακοίνωση της ΑΕΚ που καταρρίπτει το σλόγκαν που… λάνσαρε τόσα χρόνια to10.gr ανατρέχει σε όλες τις περιπτώσεις, όπου οι κιτρινόμαυροι κατέθεσαν ενστάσεις και κέρδισαν ματς και τίτλους σε δικαστήρια…

Στο Περιστέρι το απόγευμα της Κυριακής έλαβε χώρα ο απόλυτος εξευτελισμός του ελληνικού ποδοσφαίρου, όταν ο διαιτητής Μανούχος μετά από ένσταση της ΑΕΚ βγήκε με… μεζούρα να μετρήσει τα δοκάρια του γηπέδου.

Οι άνθρωποι της Ένωσης εντόπισαν ότι το ένα τέρμα ήταν κατά ελάχιστα εκατοστά κοντύτερο και κατέθεσαν ένσταση αντικανονικότητας του γηπέδου.

Ο ρέφερι του ματς έδωσε περιθώριο στους ανθρώπους του Ατρόμητου περίπου μισή ώρα για να διορθώσουν το πρόβλημα και εν συνεχεία όταν βγήκε για να επανεξετάσει τις εστίες αποφάσισε την οριστική αναβολή της αναμέτρησης, αφού βρέθηκε ένα σημείο που μετρήθηκε και ήταν 2 εκατοστά μικρότερο.

Η αναμέτρηση δεν έγινε ποτέ και το ματς θα κριθεί στα δικαστήρια μετά από την ένσταση της Ένωση που διεκδικεί τους τρεις βαθμούς. Από πλευράς ΑΕΚ μοιάζουν διατεθειμένοι να «τινάξουν» το πρωτάθλημα στον… αέρα για τους τρεις βαθμούς στο Περιστέρι, ενώ καταρρέει και το «είσαι διαφορετικό να είσαι ΑΕΚ» που διατυμπανίζεται εδώ και δεκαετίες, όπως ουσιαστικά αναφέρει και η ίδια η Ένωση στη σημερινή ανακοίνωση της.

Εξάλλου, όπως θα διαβάσετε παρακάτω η Ένωση έχει παράδοση στις ενστάσεις, όπου για δεκάδες λόγους ζητούσε επαναλήψεις αγώνων και τιμωρίες αντιπάλων ομάδων και παικτών. Η ίδια η ΑΕΚ έχει καταρρίψει τον μύθο της εδώ και δεκαετίες. Οι κιτρινόμαυροι κατέθεταν ενστάσεις ακόμη και για τους πιο απίθανους λόγους, ενώ έχουν πάρει και τίτλους που έχουν κριθεί σε δικαστήρια…

Αναλυτικά όλες οι περιπτώσεις που η ΑΕΚ έχει καταθέσει ενστάσεις:

Σεζόν 1963-64
Η ΑΕΚ κερδίζει το Κύπελλο χωρίς αγώνα. Κι αυτό γιατί ο ημιτελικός Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 1-1 διακόπηκε λόγω επεισοδίων καθώς είχαν την αίσθηση ότι οι «αιώνιοι» είχαν συνεννοηθεί για ισοπαλία προκειμένου να γίνει επαναληπτικός και να εισπράξουν περισσότερα χρήματα από τα εισιτήρια. Στο Κύπελλο Κυπελλούχων της επόμενης περιόδου μετείχε η νικήτρια του άλλου ημιτελικού ΑΕΚ, την οποία αργότερα η ΕΠΟ αναγνώρισε και ως κάτοχο του τίτλου…

Σεζόν 1965-66

Η ΑΕΚ κατακτά το Κύπελλο άνευ αγώνα, αφού δεν κατέβηκε να αγωνιστεί ο Ολυμπιακός, εξαιτίας του παρασκηνίου που παίχθηκε στην ΕΠΟ. Στον ημιτελικό ο Ολυμπιακός συνέτριψε τα Τρίκαλα 5-0 και πέρασε στον τελικό, τη στιγμή που ο άλλος ημιτελικός Καβάλα – ΑΕΚ δεν διεξήχθη μια μέρα νωρίτερα, όπως ήταν προγραμματισμένος.

Κι αυτό γιατί ξαφνικά η ΑΕΚ αρνήθηκε να πάει να παίξει στην Καβάλα και πρόβαλε ως επιχείρημα ότι «οι διατάξεις του κανονισμού που προέβλεπαν ότι ο ημιτελικός γίνεται στη Βόρεια Ελλάδα, αν προκριθεί ομάδα της Βορείου Ελλάδος, θα ίσχυαν από την επόμενη σεζόν»! Τι κι αν έγινε κλήρωση, τι κι αν η Καβάλα ήταν έτοιμη για τον ημιτελικό.

Η ΕΠΟ καθυστερούσε τον ορισμό του ημιτελικού σε άλλη ημερομηνία, αντί να τιμωρήσει την «Ένωση», και τελικά ο Ολυμπιακός (είχε ήδη κατακτήσει το πρωτάθλημα) με ανακοίνωσή του τόνισε πως αν ο ημιτελικός δεν γίνει μέχρι τις 3 Ιουλίου, δεν θα κατέβει να αγωνιστεί και θα στείλει τους παίκτες του για τις καλοκαιρινές διακοπές. Με τα πολλά, η ΕΠΟ όρισε τον ημιτελικό στις 6 Ιουλίου στη… Θεσσαλονίκη και όχι στην Καβάλα! Και βέβαια η Καβάλα αρνήθηκε να αγωνιστεί. Έτσι η ΑΕΚ προκρίθηκε άνευ αγώνα στον τελικό και πήρε το τρόπαιο ξανά άνευ αγώνα, αφού οι «ερυθρόλευκοι» ήταν ήδη διακοπές…

Σεζόν 1978-79
Η ΑΕΚ κάνει ένσταση για επανάληψη του αγώνα της με τον Ολυμπιακό.

Σεζόν 1978-79
Η ΑΕΚ κάνει ένσταση για αλλοίωση αποτελέσματος στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό και παράλληλα ζήτησε να ξαναγίνει το ματς.

Σεζόν 1978-79
Η ΑΕΚ πήρε το πρωτάθλημά, επειδή δεν κατέβηκε στο μπαράζ ο Ολυμπιακός με τον οποίο ισοβάθμησε. Οι «ερυθρόλευκοι» δεν κατέβηκαν να αγωνιστούν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σφαγιαστική διαιτησία την τελευταία αγωνιστική στο Ηράκλειο (3-3 με τον ΟΦΗ) που τους στέρησε τον τίτλο…

Σεζόν 1979-80
Νέα ένσταση της ΑΕΚ εις βάρος της Παναχαϊκής, επειδή η πατρινή ομάδα δεν είχε πληρώσει πρόστιμο 100.000 δρχ. που της είχε επιβληθεί σε προηγούμενο αγώνα της!

Σεζόν 1980-81
Ένσταση κατά του διαιτητή Κυφωνίδη για κακή διαιτησία στον αγώνα με τον Παναθηναϊκό και αγωγή εις βάρος του για διαφυγόντα κέρδη. Ζήτησε παράλληλα και την επανάληψη του αγώνα.

Οκτώβριος 1981
Ένσταση κατά του Παναθηναϊκού (ύστερα από εκείνη του Ολυμπιακού που είχε αποκαλύψει το σκάνδαλο) και του Χουάν Ραμόν Ρότσα για την υπόθεση «Μπουμπλή».

Σεπτέμβριος 1982
Η ΑΕΚ κατέθεσε ένσταση και ζήτησε την επανάληψη του αγώνα της με τον Εθνικό «λόγω κακής διαιτησίας του Φιλιππίδη».

Φεβρουάριος 1983
Ένσταση κατά του Ηρακλή για αντικανονική συμμετοχή των παικτών του «Γηραιού», Καραΐσκου και Σβέτκοφ.

Μάρτιος 1983
Ένσταση με την οποία ζήτησε την επανάληψη του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό.

Φεβρουάριος 1984
Ένσταση για κακή διαιτησία στον αγώνα της με τον Πανιώνιο.

Απρίλιος 1984
Ένσταση για κακή διαιτησία του Λουκίδη σε αγώνα Κυπέλλου με τη Λάρισα.

Νοέμβριος 1984
Εκδικάστηκαν μαζί δύο ενστάσεις της ΑΕΚ για δύο σερί παιχνίδια της! Η πρώτη κατά του διαιτητή Κανταρτζή για κακή διαιτησία στον αγώνα με τον ΠΑΟΚ και η δεύτερη κατά του διαιτητή Αναστασόπουλου για κακή διαιτησία στο ματς με τον Ηρακλή.

Ιανουάριος 1986
Νέα ένσταση κατά του διαιτητή Βουτσαρά αυτήν τη φορά, για κακή διαιτησία σε ντέρμπι με τον ΠΑΟ.

Φεβρουάριος 1986
Ένσταση για αντικανονικό ορισμό του διαιτητή Ναούμ στον αγώνα της με την Καλαμαριά.

Απρίλιος 1986
Ζητάει επανάληψη του αγώνα με τον Εθνικό για κακή διαιτησία του Μιχαηλίδη.

Απρίλιος 1989
Με ένστασή της ζητά να πάρει το ματς στα χαρτιά για αντικανονική συμμετοχή του Μουλάμπα Κανιέμπαστον στον αγώνα με τη Λάρισα (3-3).

Μάρτιος 1990
Η ΑΕΚ ζητά να κατακυρωθεί υπέρ του το παιχνίδι με τον Ηρακλή που δεν είχε διεξαχθεί, υποστηρίζοντας ότι αυτό δεν έγινε με υπαιτιότητα του «Γηραιού».

Μάιος 1990
Ένσταση για κακή διαιτησία του Ζακεστίδη στον αγώνα με τον Παναθηναϊκό.

Οκτώβριος 1993
Η ΑΕΚ πάλι επί εποχής Μελισσανίδη υποδέχεται τον Ολυμπιακό, ο οποίος προηγείται στο σκορ, αλλά χάνει τον Μπατίστα που αποβλήθηκε. Οι γηπεδούχοι ισοφάρισαν με τον Μητρόπουλο κι ενώ το ματς πάει για την ισοπαλία, στο 84’ ξαφνικά τα φώτα πέφτουν. Η ΑΕΚ ζητά να εφαρμοστεί ο κανονισμός και το ματς επαναλήφθηκε, με νίκη του Ολυμπιακού με 2-1.

Φεβρουάριος 1995
Η ΑΕΚ ζήτησε την επανάληψη του αγώνα με τον ΠΑΟΚ.

Ιανουάριος 2001
Ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε την ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, στον πρώτο αγώνα της φάσης των «16» του Κυπέλλου Ελλάδας, ένα παιχνίδι το οποίο δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Το ματς ήταν στο 1-1, από την ΑΕΚ είχαν αποβληθεί Νικολαΐδης και Ζήκος και μετά την ισοφάριση του Ολυμπιακού οι παίκτες της ΑΕΚ πήραν εντολή να πέφτουν κάτω για να διακοπεί το ματς. Αμέσως μετά τη διακοπή, οι παίκτες της «Ένωσης» όρμησαν στον διαιτητή Δημητρόπουλο και παρότι ουσιαστικά από υπαιτιότητα της ΑΕΚ δεν τελείωσε το ματς εκείνη ζήτησε την επανάληψη του αγώνα…

Μάρτιος 2001
Η ΑΕΚ ζήτησε τον μηδενισμό της Παναχαϊκής και να της κατακυρωθεί το παιχνίδι για αντικανονική συμμετοχή του Ζοέλ Επαλέ, ο οποίος δέχθηκε 2η κίτρινη κάρτα, αλλά έμεινε λόγω κακής συνεννόησης για ένα λεπτό στον αγωνιστικό χώρο.

Φεβρουάριος 2008
Ο Ολυμπιακός χάνει στο Καυτανζόγλειο από την Καλαμαριά με 1-0, αλλά κάνει ένσταση για αντικανονική συμμετοχή του Αυστριακού Ρόμαν Βάλνερ και σύμφωνα με τον κανονισμό (είχε αγωνιστεί στην ίδια σεζόν σε τρεις ομάδες, κάτι που απαγορευόταν). Δικαιώθηκε και πήρε το ματς, μαζί και τον τίτλο που διεκδικούσε η ΑΕΚ, η οποία κατέθεσε ένσταση.

Μάιος 2011
Απορρίφθηκε η ένσταση που είχε καταθέσει η ΑΕΚ κατά του κύρους του αγώνα της 5ης αγωνιστικής των πλέι οφ με τον Ολυμπιακό Βόλου. Η «Ένωση» ηττήθηκε 1-0 και διεκδίκησε το ματς στα χαρτιά, λόγω της παρουσίας του Αχιλλέα Μπέου στα αποδυτήρια ενώ ήταν τιμωρημένος.

Σεζόν 2013
Είναι η σεζόν του υποβιβασμού, αλλά παρ’ όλα αυτά η διοίκηση της ΑΕΚ πρόλαβε να κάνει ένσταση στον αγώνα με τον Πανθρακικό.

Σεζόν 2016-17
Στον τελικό Κυπέλλου της ντροπής, ορδές οπαδών ΠΑΟΚ και ΑΕΚ «σκοτώνονται» και μαχαιρώνονται σε απευθείας μετάδοση από την τηλεόραση στο Πανθεσσαλικό του Βόλου. Ο ΠΑΟΚ κερδίζει το Κύπελλο με οφσάιντ-γκολ του Στοχ και η ΑΕΚ έχει καταθέσει ενστάσεις για όσα συνέβησαν στον Βόλο και ειδικότερα για τη διαιτησία και το τέρμα του Σλοβάκου, το οποίο έκρινε την αναμέτρηση.

Σεζόν 2017-18
Η ΑΕΚ ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη για τον «τελικό» ουσιαστικά του πρωταθλήματος με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα. Ένα ματς που όποιος το κέρδιζε θα ήταν αγκαλιά με τον τίτλο. Ένα ματς που έμεινε στην ιστορία για το «ντου» του Ιβάν Σαββίδη με το πιστόλι στη μέση και προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή!

Ο Δικέφαλος του βορρά πέτυχε γκολ στο 90’, το οποίο ύστερα από πολλές περιπέτειες ακυρώθηκε τελικά στα… αποδυτήρια και το αποτέλεσμα ήταν 0-0. Το τι επικράτησε στην Τούμπα δεν περιγράφεται, Ουσιαστικά το παιχνίδι δεν ολοκληρώθηκε και κρίθηκε στις δικαστικές αίθουσες, με την ΑΕΚ να έχει καταθέσει ένσταση για το «ντου» του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ ΠΑΟΚ με το όπλο και όχι μόνο. Εντέλει δικαιώθηκε από τα δικαστήρια και πανηγύρισε το τίτλο μετά από 24 χρόνια.

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024