Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΣΥΡΙΖΑ: Τέσσερις σκέψεις για το τι θέλει από το ΠΑΣΟΚ

ΣΥΡΙΖΑ: Τέσσερις σκέψεις για το τι θέλει από το ΠΑΣΟΚ

Ο προσεταιρισμός ή οι βολές του ΣΥΡΙΖΑ προς το ΠΑΣΟΚ πιέζουν τις πιο φυγόκεντρες δυνάμεις του Κινήματος και τις εκθέτουν σε μια οξεία και κρίσιμη στιγμή.

Προς τι οι εχθροπραξίες ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, τουλάχιστον από την μεριά της Κουμουνδούρου; Είναι μέρος μιας βαθύτερης στρατηγικής ή άθροισμα συμβάντων που στον δρόμο προς τις κάλπες προκάλεσε και η Χαριλάου Τρικούπη;

Σκέψη πρώτη και αυτονόητη: Η μάχη για τις εθνικές εκλογές προϋποθέτει ισχυροποίηση του κάθε πόλου. Εδώ επικρατεί ο κανόνας: ο πρώτος τα παίρνει όλα. Αυτό το ξέρει ο Αλέξης Τσίπρας και οι σύντροφοί του. Ξέρουν κάτι ακόμη: πως η πιο όμορη δεξαμενή είναι εκείνη του πασοκογενούς κοινού. Πως το εν λόγω ακροατήριο παρά τα όσα μεσολάβησαν την περίοδο 2009- 2019 παραμένει στον πυρήνα του αντιδεξιό. Η στρατηγική της αλίευσης όλα αυτά τα λαμβάνει υπόψιν της.

Σκέψη δεύτερη: Η έννοια της προοδευτικής διακυβέρνησης που προτάσσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προυποθέτει συμμάχους και σημεία συγκλίσεων. It takes two to tango βέβαια. Και κάτι ακόμη: αφού ο Αλέξης Τσίπρας και οι σύντροφοί του θέλουν- και λογικό- το κόμμα τους πρώτο, θέλουν θα λέγαμε και τους εταίρους τους σε έναν μελλοντικό κάδρο αδύνατους σε σχέση με αυτούς. Σαφές.

Πώς διασφαλίζεται αυτό; Με την όσο μεγαλύτερη ηγεμονία στον χώρο από μεριάς ΣΥΡΙΖΑ.

Σκέψη τρίτη: Στην Κουμουνδούρου θεωρούν πως στο πεδίο των υποκλοπών, ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν συνέχισε να έχει την σθεναρή στάση των πρώτων μηνών και δεν ενεγράφη στο ευρύ δημοκρατικό μέτωπο κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Θεωρούν πως είναι μια ευκαιρία για εκείνον –πέραν του προσωπικού ενδιαφέροντος- αλλά και μια αφορμή να αφήσει πίσω τον λεγόμενο διμέτωπο αγώνα κατά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Δεν το έκανε, λένε. Τα άλλα είναι προφάσεις.

Πάντως στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πως πάντα είναι καταλύτης η υπόθεση των παρακολουθήσεων. Και πως κανείς δεν πρέπει να προεξοφλεί στάσεις. Το βλέπουμε ως αλλαγή γραμμής και από τον Αλέξη Τσίπρα στην ομιλία του στην Θεσσαλονίκη.

Σκέψη τέταρτη: Το αντισύριζα μέτωπο- προφανώς λαβωμένο πια λόγω της υπόθεσης που αναφέρουμε- έχει ένα σκέλος του και στην Χαριλάου Τρικούπη. Ο προσεταιρισμός ή οι βολές του ΣΥΡΙΖΑ προς το ΠΑΣΟΚ πιέζουν τις πιο φυγόκεντρες δυνάμεις του Κινήματος και τις εκθέτουν σε μια οξεία και κρίσιμη στιγμή.

Η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Όλγα Γεροβασίλη που είναι σε θέση να ξέρει κάθε φορά τις στροφές της στρατηγικής εκ των πρώτων είπε στο Κόκκινο: «Στο κόμμα που ίδρυσε ο Α.Παπανδρέου και που θεωρητικά μέχρι σήμερα δεν έχει αλλάξει κάτι στην ιδεολογία του, ο μοναδικός αντίπαλος ήταν και είναι η Δεξιά». Κρατήστε το αυτό. Το επόμενο διάστημα εξάλλου από την Κουμουνδούρου θα πέσουν οι τόνοι και θα αναδειχθεί η λογική του λεγόμενου «Μονομέτωπου» κατά της ΝΔ. Μέρος κι αυτό του νέου σχεδίου.

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024