Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η δημιουργία των Måneskin: Πώς τέσσερις 20αρηδες Ιταλοί έγιναν το μεγαλύτερο ροκ συγκρότημα της εποχής

Η δημιουργία των Måneskin: Πώς τέσσερις 20αρηδες Ιταλοί έγιναν το μεγαλύτερο ροκ συγκρότημα της εποχής

Και σε μια θριαμβευτική στιγμή τον περασμένο Ιούλιο, έδωσαν συναυλία για περισσότερους από 70.000 ανθρώπους στο Circus Maximus της Ρώμης -το αρχαίο στάδιο αγώνων αρματοδρομίας- λίγα μόλις χιλιόμετρα από το γυμνάσιο όπου τρία μέλη του συγκροτήματος ξεκίνησαν να παίζουν μαζί.

Πέρυσι, το συγκρότημα άνοιξε τη συναυλία για τους Rolling Stones, απέσπασε μια υποψηφιότητα για τον καλύτερο νέο καλλιτέχνη στα βραβεία Grammy, έγραψε και ηχογράφησε τραγούδια με τον Max Martin, τον πιο επιτυχημένο hitmaker των τελευταίων 25 ετών, και έβαλε φωτιά σε μερικές από τις μεγαλύτερες σκηνές του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των φεστιβάλ Coachella, Lollapalooza, Rock in Rio και Global Citizen.

Και σε μια θριαμβευτική στιγμή τον περασμένο Ιούλιο, έδωσαν συναυλία για περισσότερους από 70.000 ανθρώπους στο Circus Maximus της Ρώμης -το αρχαίο στάδιο αγώνων αρματοδρομίας- λίγα μόλις χιλιόμετρα από το γυμνάσιο όπου τρία μέλη του συγκροτήματος ξεκίνησαν να παίζουν μαζί.

Αλλά ίσως το πιο σημαντικό είναι ότι οι Måneskin δεν είναι η παραδοσιακή ροκ μπάντα που καταφέρνει να ξεφύγει σε αυτό το επίπεδο. Το πιο ασυνήθιστο είναι ότι προέρχονται από την Ιταλία, η οποία ελάχιστα φημίζεται ως φυτώριο διεθνών ροκ ταλέντων.

Σταρ στα 20 τους

«Σε κάποιο σημείο η αφήγηση άλλαξε» λέει ο τραγουδιστής Damiano David, 24 ετών, ο οποίος, όπως και τα άλλα μέλη του συγκροτήματος, μίλησε στο Variety στα ιταλικά. «Δεν ήταν ‘Γιατί δεν μπορούμε να γίνουμε κάτι; Έγινε «Γιατί όχι;»» είπε.

Φυσικά, αυτού του είδους η επιτυχία έχει κόστος, ακόμη και για ανθρώπους που βρίσκονται στις αρχές της δεκαετίας των 20. «Με όλη αυτή τη δουλειά, δεν βλέπουμε σχεδόν ποτέ τους φίλους μας. Έτσι, για εμάς, το να είμαστε στη Ρώμη σημαίνει να φορτίζουμε τις μπαταρίες μας» λέει ο 22χρονος κιθαρίστας Thomas Raggi. «Μας δίνει την ευκαιρία να επιστρέψουμε σε μια φυσιολογική ζωή».

Αλλά όχι για πολύ. Στα τέλη του περασμένου μήνα, το συγκρότημα κυκλοφόρησε το «Rush!», το τρίτο στούντιο άλμπουμ τους και το πρώτο από τότε που ξεχώρισαν παγκοσμίως ως νικητές-έκπληξη του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision τον Μάιο του 2021.

Με ρεφρέν-ξυράφια και εντυπωσιακά riffs, το άλμπουμ είναι αυτό που θα τους ωθήσει πραγματικά στην κορυφή. Η σύνθεση των τραγουδιών και η παραγωγή είναι πολύ πιο σφιχτές από εκείνες των προηγούμενων άλμπουμ τους – το τρομερό ιστορικό του Martin περιλαμβάνει επιτυχίες που έχουν ερμηνεύσει όλοι, από την Britney Spears και τους Backstreet Boys μέχρι την Taylor Swift και τον Weeknd – και παρόλο που τα τραγούδια είναι κυρίως fist-pumping rock, το άλμπουμ είναι μουσικά ποικίλο: Τα «If Not for You» και «The Loneliest» είναι ξεκάθαρες, δυναμικές μπαλάντες, και το «Bla Bla Bla» είναι σαν ένα κακόβουλο «Shake It Off», με μια σκόπιμα απλοϊκή μελωδία που ξεκινάει ως κωμικά σκωπτική αλλά καταλήγει οργισμένη.

«Το άλμπουμ είναι γεμάτο με χλωμά ρεφρέν που αντιπαθούν τη χλωρίνη, τα οποία είναι μεγάλα και άμεσα χωρίς να είναι χαζά» γράφουν οι κριτικές.

Photo: Wikimedia Commons

«Είμαστε τυχεροί που είμαστε όμορφοι»

Τα μέλη του συγκροτήματος δε διστάζουν να αναλύσουν γιατί έχουν κάνει μεγάλη επιτυχία. «Αντικειμενικά, τι μας έλειπε;» ρωτάει ο David. «Ξέρουμε πώς να παίζουμε τα όργανά μας. Ξέρουμε πώς να γράφουμε τραγούδια. Είμαστε τυχεροί που είμαστε όμορφοι. Τι μας σταματούσε πριν, εκτός από εκείνη την επαρχιακή σκέψη, ‘Δεν πρόκειται να τα καταφέρουμε εκτός Ιταλίας’»;.

«Πάντα είχα την αίσθηση ότι είχαμε τις δυνατότητες» προσθέτει ο 22χρονος ντράμερ Ethan Torchio. «Ήξερα ότι ήταν μουσικά σωστό για τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο». Ενδεικτικά, η διασκευή της μπάντας το 2017 στην επιτυχία «Beggin’» των Four Seasons έχει συγκεντρώσει πάνω από ένα δισεκατομμύριο streams μόνο στο Spotify.

Οι νέες διασημότητες έχουν μια παρόμοια αδιάφορη στάση απέναντι στη διαμάχη που έχουν προκαλέσει, η οποία κυμαίνεται από την ανοιχτή υποστήριξη στην Ουκρανία (ο David φώναξε «Fuck Putin!» στο Coachella το 2022) μέχρι την πανσεξουαλική τους κομψότητα, η οποία θυμίζει τους πάντες, από τον David Bowie μέχρι τους Mötley Crüe.

Οι Måneskin δηλώνουν ρευστού φύλου – τουλάχιστον δύο μέλη της μπάντας είναι ανοιχτά αμφιφυλόφιλοι ή, όπως το θέτει ο Torchio, «σεξουαλικά ελεύθεροι». Διατηρούν μια αίσθηση του χιούμορ σχετικά με τους εαυτούς τους και την εικόνα τους. Στα Αμερικανικά Μουσικά Βραβεία τον Νοέμβριο, και οι τέσσερις, συμπεριλαμβανομένης της 22χρονης μπασίστριας, Victoria De Angelis, φορούσαν «κωμικά» επίσημα κοστούμια με καλτσοδέτες που φαίνονταν στους μηρούς.

«Εμείς το κάνουμε με τον δικό μας τρόπο»

Αυτή είναι μια πτυχή της ζωής τους που δεν αναλύουν πάρα πολύ. «Ίσως έχει γίνει πιο ασυνήθιστο τα τελευταία 10 χρόνια» λέει ο David, «αλλά υπάρχουν άλλοι που το έχουν κάνει πριν από εμένα και καλύτερα από εμένα: Ο Freddie Mercury, ο Mick Jagger, ο David Bowie. Αλλά εμείς το κάνουμε με τον δικό μας τρόπο».

Οι Måneskin σχηματίστηκαν επίσημα το 2015, όταν ο David, ο Raggi και ο De Angelis ήταν όλοι έφηβοι στη μεσοαστική συνοικία Monteverde Vecchio της Ρώμης. Το όνομα του συγκροτήματος, που προφέρεται «Mον-ε-σκιν», σημαίνει στα δανέζικα «φεγγαρόφωτο». Η μητέρα του De Angelis είναι Δανέζα- το συγκρότημα τη ρώτησε για μερικές ενδιαφέρουσες λέξεις και τους άρεσε αυτή.

Ακόμα και τότε, τα μέλη του συγκροτήματος είχαν επαναστατική συμπεριφορά. «Είχα αδυναμία στη Victoria, αλλά πραγματικά με έριξε στην απόγνωση», λέει μία πρώην καθηγήτρια λογοτεχνίας της De Angelis. Έμοιαζε με κακό παιδί, με τα μαλλιά της πάντα ανακατεμένα. Ήταν πολύ σπάνιο να παραδώσει τα μαθήματά της.

Photo: Instagram

«Ο Damiano ήταν χάλια»

Η De Angelis έχει μια χαρακτηριστικά ασεβή άποψη για το πώς σχηματίστηκε το συγκρότημα. «Ήμουν σε μια πανκ μπάντα με τον Damiano. Ήταν χάλια, οπότε τον διώξαμε: ‘Ciao, bello!’» λέει, και τα υπόλοιπα μέλη της μπάντας τρελαίνονται. «Μετά έφτιαξα ένα διαφορετικό συγκρότημα με τον Thomas, αλλά χρειαζόμασταν έναν τραγουδιστή και έναν ντράμερ. Εν τω μεταξύ, ο Damiano μου είχε γράψει και μου είπε: ‘Μπορούμε σε παρακαλώ να ξαναφτιάξουμε το συγκρότημα;’. Είπα εντάξει, και βρήκαμε τον Ethan στο Facebook».

Με την πλήρη σύνθεση του το 2015, το γκρουπ άρχισε να κυκλοφορεί στους δρόμους της Ρώμης. Ένα από τα πολλά βίντεο που μπορεί κανείς να βρει στο διαδίκτυο δείχνει την 4άδα στο πεζοδρόμιο της Via del Corso να ερμηνεύει το «Chosen», το πρώτο τους single και το τραγούδι που ερμήνευσαν στο «X Factor Italia» το 2017.

Ο τραγουδοποιός Manuel Agnelli, ο κριτής του «X Factor» που κοουτσάρισε το συγκρότημα στο σόου, θυμάται ότι δεν εντυπωσιάστηκε ιδιαίτερα από το τραγούδι – αλλά εντυπωσιάστηκε από την προσωπικότητά τους.

«Το πρώτο πράγμα που παρατήρησα για τους Måneskin ήταν ότι κατάφεραν να αντέξουν σε αδιανόητες καταστάσεις» λέει, αναφέροντας ότι ο David έκανε pole dance στο σόου φορώντας στρινγκ και ψηλά τακούνια. «Τα κατάφερε τέλεια – αν το είχε κάνει οποιοσδήποτε άλλος, θα τον είχαν κοροϊδέψει».

Το γκρουπ ήρθε δεύτερο, αλλά η εμφάνισή του οδήγησε στην υπογραφή δισκογραφικού συμβολαίου με τη Sony Italy.

Photo: Wikimedia Commons

Photo: Wikimedia Commons

Photo: Wikimedia Commons

Από funk pop σε hard rock

Το συγκρότημα ξεκίνησε την πρώτη του περιοδεία το 2018, παίζοντας σκοπίμως 35 ημερομηνίες σε σχετικά μικρούς χώρους χωρητικότητας 300-400 ατόμων. Ο Clemente Zard, διευθύνων σύμβουλος των διοργανωτών Vivo Concerti, λέει: «Θα μπορούσαν ήδη να έχουν παίξει σε μεγαλύτερους χώρους, αλλά αντ’ αυτού ήθελαν να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους – και το αποτέλεσμα είναι ότι σήμερα είναι καταπληκτικοί».

Λίγους μήνες αργότερα, κυκλοφόρησαν το «Torna a Casa», μια μπαλάντα που έγινε το πρώτο τους hit single στην πατρίδα τους. Ενώ το συγκρότημα αρχικά έπαιζε σε ένα funk-pop στυλ, μετατοπίστηκαν στο hard rock για το δεύτερο άλμπουμ τους, «Teatro d’ira: Vol. 1», το οποίο όρισε τους δύο εκείνους μήνες που άλλαξαν το παιχνίδι, το 2021, και έστειλαν το συγκρότημα στην παγκόσμια σκηνή.

«Σκάσε και φέρσου καλά»

Εκείνο τον Μάρτιο, οι Måneskin κέρδισαν το μουσικό φεστιβάλ Sanremo της Ιταλίας, το τηλεοπτικό γεγονός με την υψηλότερη τηλεθέαση στη χώρα, με τον ύμνο των λούτρινων επαναστατών «Zitti e buoni» (ουσιαστικά ένα σαρκαστικό «Σκάσε και φέρσου καλά»).

«Το τραγούδι εξηγούσε με σαφήνεια ποιοι είναι – η αίσθηση της επαναστατικότητας που δίνει ξανά νόημα στο ροκ» λέει ο μουσικοκριτικός της La Repubblica, Gino Castaldo. «Λίγα χρόνια νωρίτερα, η νίκη τους στο Sanremo θα ήταν αδιανόητη».

Λίγο μετά από αυτή τη νίκη, το συγκρότημα κυκλοφόρησε το single «I Wanna Be Your Slave» και το καυτό βίντεο με θέμα S&M, στο οποίο τα μέλη του συγκροτήματος έκαναν ακροβατικά με διχτυωτά και κορσέδες Gucci και χουφτώνονταν προκλητικά μεταξύ τους.

Ο σκηνοθέτης του βίντεο Simone Bozzelli θυμάται: «Κυκλοφορούσαν με τα εσώρουχα, σχεδόν γυμνοί, και διασκέδαζαν παίζοντας, αγγίζοντας ο ένας τον άλλο, κάνοντας ερωτικά πράγματα. Κορόιδευαν ο ένας τον άλλο και γελούσαν όταν έβλεπαν το υλικό». Το τραγούδι έγινε το πρώτο από ιταλικό συγκρότημα που έφτασε στο top 10 του βρετανικού singles chart, ενώ λίγους μήνες αργότερα κυκλοφόρησε ένα remix με τη συμμετοχή του Iggy Pop.

Μπροστά σε 180 εκατομμύρια διεθνείς τηλεθεατές.

Στη συνέχεια, τον Μάιο, ήρθε η ηχηρή νίκη της Måneskin στη Eurovision με το «Zitti», η οποία έφερε το συγκρότημα μπροστά σε 180 εκατομμύρια διεθνείς τηλεθεατές. Αμέσως μετά, το συγκρότημα ένωσε τις δυνάμεις του με την Arista Records, θυγατρική της Sony Music στις ΗΠΑ.

«Τους είδα στη Eurovision και εντυπωσιάστηκα πολύ από την ενέργεια και το χάρισμά τους» λέει ο διευθύνων σύμβουλος της Arista, David Massey.

«Μπήκα σε ένα αεροπλάνο για τη Ρώμη για να τους γνωρίσω καλύτερα, και τότε ήταν που άκουσα το ‘[I Wanna Be Your] Slave’ και το ‘Beggin’. Δεσμεύτηκα μαζί τους επί τόπου, με στόχο να το κάνω γνωστό πραγματικά στις ΗΠΑ και στον κόσμο, αλλά και να συμβάλω και από την πλευρά του A&R».

Για το σκοπό αυτό, μαζί με τον Martin, στο «Rush» συμμετέχουν αποδεδειγμένα hitmakers όπως ο Justin Tranter, ο Rami Yacoub, ο Jason Evigan και η Sarah Hudson, οι οποίοι μεταξύ τους έχουν γράψει τραγούδια για τη Lady Gaga, τη Selena Gomez, τους Maroon 5 και πολλούς άλλους.

«Έχουν ήδη περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια streams παγκοσμίως και το «Rush» είναι πραγματικά το πρώτο τους αγγλόφωνο άλμπουμ» καταλήγει ο Massey. «Ήταν καταπληκτικό να τους βλέπω να μεγαλώνουν».

Βρε καλώς τους haters

Φυσικά, με την επιτυχία έρχονται και οι haters, και το «Bla Bla Bla» του νέου άλμπουμ απευθύνεται σε αυτούς. Ο David λέει για το τραγούδι: «Θα ήθελα να τους πω: ‘Συγγνώμη, έχουμε κάνει ένα τραγούδι με τον Iggy Pop, έχουμε ανοίξει για τους Rolling Stones, ήμασταν οι πρώτοι που κερδίσαμε αυτό και εκείνο. Τι άλλο πρέπει να κάνω για να με σέβονται; Τι άλλο μπορώ να κάνω για να με σέβεται ο Peppino από τη Molfetta;» λέει, αναφερόμενος σε δύο φανταστικά πρόσωπα από μια μικρή πόλη της νότιας Ιταλίας.

Οι haters, ωστόσο, είναι η μειοψηφία. «Δεν νομίζω ότι συνειδητοποιούν πλήρως στην ηλικία τους το απίστευτο ταξίδι που έχουν κάνει» λέει ο Agnelli.

«Μετά από αυτό που συνέβη στους Måneskin, όταν ένας Ιταλός έφηβος αρχίζει να παίζει κιθάρα, μπορεί να σκέφτεται να παίξει σε όλο τον κόσμο».

View this post on Instagram

A post shared by Spotify (@spotify)

*Με στοιχεία από variety.com

Sports in

Από τον Ολυμπιακό στη Χιροσίμα

Τα γιεν της JT Thunders έπεισαν τον Ντανιέλ Καστελάνι να πάρει το αεροπλάνο για την Ιαπωνία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024