Ξανά στις κάλπες θα προσέλθει η Βουλγαρία, πέμπτη φορά μέσα σε δύο χρόνια, καθώς η προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης απέτυχε για τρίτη φορά.

Εκλογές στις 2 Απριλίου ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, σύμφωνα με το σχετικό διάταγμα που υπέγραψε σήμερα.

Η χώρα θα προσέλθει για πέμπτη φορά στις κάλπες μέσα σε δύο χρόνια, αφού απέτυχαν κατ’ επανάληψη οι προσπάθειες συγκρότησης κυβερνητικού συνασπισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Περού: «Ωρολογιακή βόμβα» με τουλάχιστον 48 νεκρούς από τις ταραχές

Το Κοινοβούλιο διαλύθηκε ταυτόχρονα, με τον Βέζντι Ράσιντοφ, πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης, να δηλώνει ότι η θητεία του τερματίστηκε. Τα καθήκοντα της κυβέρνησης θα ασκεί υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Οι τελευταίες εκλογές διεξήχθησαν τον Οκτώβριο, όταν και εισήλθαν στο Κοινοβούλιο επτά κόμματα. Έκτοτε οι τρεις προσπάθειες που έγιναν για τη συγκρότηση κυβέρνησης απέτυχαν.

Οι προσπάθειες υπό το κεντροδεξιό GERB, το οποίο αναδείχθηκε πρώτο κόμμα, το φιλελεύθερο PP και εντέλει τους Σοσιαλιστές απέτυχαν να εξασφαλίσουν πλειοψηφία.

«Ήταν ένα Κοινοβούλιο περιορισμένων επιλογών», δήλωσε σήμερα ο Αντρέι Γκιούροφ, επικεφαλής του PP, που ηγήθηκε της τελευταίας κυβέρνησης.

Επίσης σήμερα, ο Ράντεφ επιβεβαίωσε πως το υπουργικό συμβούλιο που διορίστηκε στις αρχές Αυγούστου πέρυσι θα παραμείνει στη θέση του σχεδόν χωρίς αλλαγή, η μοναδική αλλαγή υπουργού είναι εκείνη στο υπουργείο Πολιτισμού.

Ο Ράντεφ έχει πει κατ’ επανάληψη πως νέες εκλογές θα έθεταν σε κίνδυνο την προσπάθεια της Βουλγαρίας για ένταξη στον χώρο Σένγκεν που επιτρέπει τα ελεύθερα ταξίδια στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, καθώς και την εφαρμογή ενός προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την οικονομική ανάκαμψη.

Ο στόχος της Βουλγαρίας να ενταχθεί στην Ευρωζώνη το 2024 θεωρείται επίσης, ότι βρίσκεται σε κίνδυνο.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr