Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ενδείξεις ότι η Ρωσία ετοιμάζεται για νέα επίθεση

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ενδείξεις ότι η Ρωσία ετοιμάζεται για νέα επίθεση

Εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες ετοιμάζονται να ριχτούν στη μάχη, ενώ το Κρεμλίνο συνάπτει νέες συμφωνίες για προμήθειες εξοπλισμού

Για νέο κύκλο ρωσικών επιθέσεων στην Ουκρανία κάνει λόγο άρθρο των Times της Νέας Υόρκης που παραθέτει δηλώσεις εμπλεκομένων και ειδικών, αλλά και στοιχεία από το πεδίο των μαχών και προετοιμασίες εκ μέρους των δυο στρατοπέδων που δείχνουν ότι σύντομα θα μπούμε σε νέα φάση του αιματηρού πολέμου.

Όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, οι δυνάμεις της Μόσχας εντείνουν τα χτυπήματα στα ανατολικά της χώρας, με τον ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, να μιλά για τις εναρκτήριες κινήσεις μιας νέας ρωσικής επίθεσης.

Ετοιμασίες για σκληρότερες μάχες

Εδώ και αρκετές ημέρες, δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου περιγράφουν τις κινήσεις προπαρασκευής για σκληρότερες χερσαίες μάχες και από τα δυο στρατόπεδα. Στόχος της Μόσχας είναι η κατάκτηση ολόκληρης της περιοχής του Ντονμπάς, ενώ το Κίεβο έχει δηλώσει ρητά πως επιδιώκει την πλήρη απομάκρυνση των ρωσικών δυνάμεων από τη χώρα.

Τώρα, με τη Ρωσία να πραγματοποιεί επιθέσεις πυροβολικού με τη μεγαλύτερη ένταση που έχει καταγραφεί από τον Σεπτέμβριο και έπειτα και να ρίχνει στη μάχη δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στο μέτωπο του Ντονμπάς, ο Ζελένσκι υποστηρίζει ότι η Ρωσία επιδιώκει να ανακτήσει πρωτοβουλία.

«Η Ρωσία θέλει πραγματικά να πάρει τη ρεβάνς», δήλωσε αυτή την εβδομάδα ο ουκρανός πρόεδρος. «Νομίζω πως [η επόμενη φάση] έχει ξεκινήσει».

Στόχοι, στρατιώτες και… παραγγελίες

Η Ουκρανία και η Ρωσία βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση εδώ και σχεδόν ένα χρόνο. Από το φθινόπωρο, όταν η Ουκρανία πέτυχε την ανακατάληψη σημαντικών περιοχών μέσα από αντεπιθέσεις στα βορειοανατολικά και τα νότια, οι μάχες στα ανατολικά «κόλλησαν» στα λασπωμένα και παγωμένα χαρακώματα, με τους δυο στρατούς να υποφέρουν από μεγάλες απώλειες, χωρίς να πετυχαίνουν ουσιαστικές νίκες, τονίζουν οι Times.

Από τον περασμένο μήνα, όμως, όταν το Κρεμλίνο ανέθεσε την ηγεσία της πολεμικής επιχείρησης στον στρατηγό Βαλέρι Γκερασίμοφ, η Ρωσία προσθέτει διαρκώς δυνάμεις στο Ντονμπάς, σύμφωνα με ουκρανούς αξιωματούχους. Οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι η Ρωσία έχει αναπτύξει πλέον περισσότερους από 320.000 στρατιώτες στο εσωτερικό της χώρας, δηλαδή σχεδόν τους διπλάσιους από εκείνους με τους οποίους ξεκίνησε την εισβολή. Επιπλέον, δυτικοί αξιωματούχοι και στρατιωτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Μόσχα έχει άλλους 150.000 – 250.000 στρατιώτες σε εφεδρεία, τους οποίους είτε εκπαιδεύει, είτε αναπτύσσει εντός των συνόρων της, ώστε να είναι έτοιμοι να ριχτούν στη μάχη όταν χρειαστεί.

«Βλέπουμε ότι προετοιμάζονται για περισσότερες μάχες, ότι κινητοποιούν περισσότερους στρατιώτες, πάνω από 200.000 και ίσως ακόμη περισσότερους από αυτό», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ σε δημοσιογράφους, στη διάρκεια επίσκεψής του στη Νότια Κορέα τη Δευτέρα. «Κάνουν διαρκώς νέες προμήθειες όπλων, πυρομαχικών, ενισχύουν τις άμυνές τους, αλλά και συνάπτουν συμφωνίες για εξοπλισμούς από άλλα αυταρχικά κράτη όπως το Ιράν και η Βόρεια Κορέα».

Κλιμάκωση

Η κλιμάκωση των ρωσικών βομβαρδισμών ήρθε αμέσως μετά από τη συσσώρευση δυνάμεων. Ο Κόνραντ Μουζίκα, στρατιωτικός αναλυτής για τη Rochan Consulting που παρακολουθεί τη ρωσική επιστράτευση, δήλωσε στους Times ότι οι καταγεγραμμένες ρωσικές επιθέσεις πυροβολικού αυξήθηκαν από 60 την ημέρα πριν από τέσσερις εβδομάδες σε περισσότερες από 90 την ημέρα την περασμένη εβδομάδα. Μέσα σε μια μόλις μέρα χτυπήθηκαν 111 διαφορετικές θέσεις Ουκρανών.

Επιπλέον, επεσήμανε ότι «οι Ρώσοι αποσύρουν μεγάλες ποσότητες εξοπλισμού από αποθηκευτικούς χώρους». Παρόλα αυτά, συμφώνησε με άλλους αναλυτές που υποστηρίζουν ότι η Ρωσία θα δυσκολευτεί να εξοπλίσει το μεγάλο αριθμό νέων στρατιωτών που ρίχνει στη μάχη με επαρκή τανκς, τεθωρακισμένα οχήματα και άλλο αποτελεσματικό εξοπλισμό.

Ο τρόπος με τον οποίο το Κρεμλίνο θα καταλήξει να χρησιμοποιεί τους δεκάδες χιλιάδες νέους μαχητές ανήκει προς το παρόν επίσης στη σφαίρα της εικασίας.

Το επόμενο βήμα της Μόσχας

Η Μόσχα ενδέχεται να ετοιμάζεται να δημιουργήσει νέο μέτωπο, πιέζοντας κατά μήκος των ρωσικών συνόρων με στόχο την ανακατάληψη περιοχών στη Σούμι ή το Χάρκοβο στη βορειοανατολική Ουκρανία – τοποθεσίες από τις οποίες εκδιώχθηκε μήνες πριν – σύμφωνα με ουκρανούς αξιωματούχους και στρατιωτικούς αναλυτές. Επιπλέον, ίσως κλιμακώσει τις μάχες στα ανατολικά, για να παρασύρει ουκρανικές δυνάμεις στην περιοχή και να περιορίσει την ικανότητα του Κιέβου να εξαπολύσει νέες επιθέσεις. Ακόμη, θα μπορούσε να σχεδιάζει να ξεκινήσει από τις κατεχόμενες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας με στόχο την προέλαση βαθύτερα στο Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ, τμήματα των οποίων συναποτελούν το λεγόμενο Ντονμπάς.

Το μόνο σημείο στο οποίο οι ειδικοί συμφωνούν, σύμφωνα με τους Times, είναι ότι η Ρωσία δεν είναι ικανοποιημένη με τα εδάφη που έχει αποσπάσει και διατηρεί ως τελικό στόχο την πλήρη υποταγή της Ουκρανίας. Η κλιμάκωση των επιθέσεων, πάντως, δεν έχει ξεφύγει από το μοτίβο που ακολουθεί η Ρωσία εδώ και σχεδόν ένα χρόνο: πραγματοποιείται μέσα από ατέλειωτα χτυπήματα που έχουν στόχο να εξαντλήσουν τον ουκρανικό στρατό.

Ο Ολέξι Ντανίλοφ, επικεφαλής του Ουκρανικού Συμβουλίου Ασφάλειας και Άμυνας δήλωσε την Τρίτη στο Sky News ότι δεν αποκλείει «κανένα σενάριο για τις επόμενες δυο ή τρεις εβδομάδες».

«Οι μεγαλύτερες μάχες δεν έχουν έρθει ακόμη», είπε.

Sports in

Σε ποια διοργάνωση θα παίξει ο Ολυμπιακός αν κάνει το double;

Τι θα συμβεί σε αυτό το πρωτοφανές σενάριο; Που θ’ αγωνιστεί ο Ολυμπιακός; Στο Champions League ή στο Europa League;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024