Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Γεια σας, κυρία Πρόεδρε, δεν είμαι καλά...»

«Γεια σας, κυρία Πρόεδρε, δεν είμαι καλά…»

Η ομάδα του streetwork με το βαν του ΟΚΑNA ετοιμάζει τα κιβώτια με τα απαραίτητα για την πρωινή δράση: υγειονομικό υλικό, κασκόλ, γάντια κι ένα σνακ, με τη μόνη διαφορά ότι στην ομάδα της χθεσινής δράσης θα προστίθετο ένα ακόμα μέλος, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Στον δεύτερο όροφο της Καποδιστρίου 46, στον πρώτο ΧΕΧ που είχε εγκαινιάσει η Κατερίνα Σακελλαροπούλου τον Απρίλιο του 2022, η ομάδα του streetwork ετοιμάζει τα κιβώτια με τα απαραίτητα για την πρωινή δράση: υγειονομικό υλικό, κασκόλ, γάντια κι ένα σνακ.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πρώτη στάση στην πιάτσα Ιάσονος και Κεραμεικού και δεύτερη στάση, Ακαδημίας και Μασσαλίας.

Με τη μόνη διαφορά ότι στην ομάδα της χθεσινής δράσης θα προστίθετο ένα ακόμα μέλος, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η οποία θα έφτανε στην Ιάσονος περπατώντας από την οικία της, που βρίσκεται στην ίδια γειτονιά.

«Γενικότερα, είμαστε σε πολύ καλύτερο δρόμο στο streetwork και αυτό φαίνεται και από τις σύριγγες που μοιράσαμε το 2022, που ξεπέρασαν τις 600.000, όταν το 2021 είχαμε δώσει 426.000 και το 2020 είχαμε δώσει 180.000. Και η ίδια η ομάδα έχει αυξηθεί, είμαστε πλέον 30-40 άτομα. Kαι επεκτεινόμαστε και σε άλλες πόλεις, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, θα πάμε και Κρήτη», αναφέρει στα «ΝΕΑ», λίγο πριν αναχωρήσει το βαν του ΟΚΑNA για τη δράση, ο πρόεδρος του Οργανισμού Αθανάσιος Θεοχάρης, ενώ η προϊσταμένη του ΧΕΧ Λίτσα Λαγάκο σημειώνει πως είναι θέμα ημερών η πολυαναμενόμενη επέκταση του ωραρίου της δομής που θα ανακουφίσει έτι περαιτέρω τις πιάτσες.

Ιάσονος και Κεραμεικού

Ανθρώπινες φιγούρες, ζαρωμένες στον πεζόδρομο της Ιάσονος, αρχίζουν να ξεπροβάλλουν μέσα από κουβέρτες και, βηματίζοντας αθόρυβα πάνω σε χρησιμοποιημένες σύριγγες, πλησιάζουν το βαν του streetwork που έχει παρκάρει μπροστά στα αυτοσχέδια κρεβάτια τους. Η φιγούρα της Προέδρου ανάμεσά τους δεν τους αποθαρρύνει καθόλου. Την αναγνωρίζουν και πλησιάζουν να της μιλήσουν, λες και τη γνώριζαν από παλιά.

«Μας κάνατε μεγάλη τιμή που ήρθατε, ένας απλός άνθρωπος δεν έρχεται εδώ, σας ευχαριστούμε», της λέει ένας χρήστης και ζητά να φωτογραφιστεί μαζί της. Στα αριστερά, σαν σε φάτνη, η Χριστίνα, μια χρήστρια ηρωίνης με κινητικά προβλήματα, καθηλωμένη σε ένα χαρτόκουτο, περιγράφει με παράπονο στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου τα βάσανά της. Ακριβώς δίπλα, από τα δεξιά, ο Κυριάκος, 45 χρονών, τυλιγμένος με μια κουβέρτα, ζητά χαμηλόφωνα να πάρει τον λόγο.

«Μας διώχνει η Αστυνομία, τις προάλλες πήγα με μαχαιριές στα πλευρά στο νοσοκομείο και μου είπαν «με εσένα θα ασχολούμαστε;»», λέει, ενώ ένας άλλος χρήστης, εξ αριστερών της Χριστίνας, ετοιμάζεται να πάρει τη δόση του, ένα μέτρο από τα πόδια της Προέδρου, η οποία, ακλόνητη, συνεχίζει να τους ακούει.

Επόμενος σταθμός, η πιάτσα Ακαδημίας

«Ελα στην Καποδιστρίου να μας βρεις, ξέρεις πού είμαστε», είναι ο τρόπος με τον οποίο τελειώνει κάθε διάλογος, με την ομάδα του streetwork να παρεμβαίνει για να λύσει τα αδιέξοδα στο κεφάλι των χρηστών, τα οποία αφορούν κυρίως προβλήματα υγείας, παράπονα για την Αστυνομία και ζητήματα γραφειοκρατικής φύσης.

Διασχίζοντας, στη συνέχεια, τη Σατωβριάνδου, την πιάτσα του σίσα, της «κόκας των φτωχών», όπως την αποκαλεί η ομάδα του ΟΚΑΝΑ, γυναίκες, κατά κύριο λόγο, καταλαμβάνουν – ξαπλωμένες και καθιστές – τα γεμάτα σκουπίδια πεζοδρόμια. Επόμενος σταθμός, η πιάτσα Ακαδημίας και Μασσαλίας.

«Γεια σας, κυρία Πρόεδρε, δεν είμαι καλά», λέει ο Δημήτρης μόλις αντικρίζει την Κατερίνα Σακελλαροπούλου στον χώρο, εξιστορώντας της το πρόβλημα ανεργίας που μαστίζει την οικογένειά του και τον κίνδυνο να μείνουν χωρίς στέγη καθώς χρωστάνε ήδη τέσσερα ενοίκια. «Πολεμήστε όσο μπορείτε το έγκλημα, έχω 20 του μηνός δικαστήριο για 0,3 γραμμάρια», της λέει ο Πέτρος, 40 ετών, χρήστης ηρωίνης.

«Δεν μας συμπεριφέρονται σαν ανθρώπους, έναν χώρο να καθόμαστε μπορείτε να μας φτιάξετε; Γιατί από παντού μας κυνηγάνε», παραπονιέται ακόμα ένας χρήστης. «Θέλει περισσότερους επιμέρους χώρους, να μη νιώθουν κοινωνικά αποκομμένοι», σχολιάζει η Πρόεδρος πίσω στην Καποδιστρίου, όπου η ομάδα επιστρέφει για την καθιερωμένη αποτίμηση της δράσης.

«Σας υποδέχθηκαν πολύ ζεστά οι χρήστες», αναφέρει η προϊσταμένη του ΧΕΧ. «Οταν τελειώσω τη θητεία μου, θα σας έρθω εθελόντρια», λέει η Πρόεδρος, δίνοντας ραντεβού προσεχώς για ένα βραδινό streetwork. «Είναι άλλη εμπειρία τη νύχτα στην πιάτσα του σίσα», την ενημερώνει η ομάδα υπογραμμίζοντας τους κινδύνους. «Δεν καταλαβαίνω την έννοια του κινδύνου, στο τέλος όλοι άνθρωποι είμαστε, θα είναι άλλο ένα χέρι που θα τους δώσει μια ζεστή σούπα», απαντά η Κατερίνα Σακελλαροπούλου και αποχαιρετά την ομάδα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Συγκλονιστικός Μασούρας: «Για το Ριαθόρ στο 90′, για τη Γιουβέντους, για τη Μέταλιστ, για τη Γουλβς»

Κάτι χρωστούσε στον Ολυμπιακό η τύχη και η μπάλα και του το έδωσε εχθές, σύμφωνα με όσα είπε ο Γιώργος Μασούρας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024