Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Έρευνα: Έφηβοι και χιμπατζήδες μοιράζονται παρόμοιες... ανησυχίες και προβλήματα

Έρευνα: Έφηβοι και χιμπατζήδες μοιράζονται παρόμοιες… ανησυχίες και προβλήματα

Η εφηβεία προκαλεί εντάσεις τόσο στους ανθρώπους όσο και στους χιμπατζήδες, απλά οι τελευταίοι έχουν μεγαλύτερη υπομονή!

Οι έφηβοι χιμπατζήδες μπορεί να μην είναι τελικά τόσο διαφορετικοί από τα έφηβα μέλη μιας οικογένειας.

Απλά τα νέα παιδιά είναι περισσότερο παρορμητικά από τους χιμπατζήδες στη δύσκολη ηλικία, συμπεραίνει έρευνα που παρουσίασε το CNN. Ερευνητές που εργάστηκαν με 40 χιμπατζήδες που γεννήθηκαν στη φύση, ενώ βρίσκονταν σε ένα καταφύγιο στο Κονγκό, εξέτασαν τις αντιδράσεις τους σε παιχνίδια προσανατολισμού και παρορμητικότητας.

Τα συμπεράσματα

«Οι έφηβοι άνθρωποι παλεύουν με την αλλαγή του σώματος και του εγκεφάλου και τείνουν να είναι πιο παρορμητικοί, να αναζητούν τον κίνδυνο και να είναι λιγότερο ικανοί να ρυθμίζουν τα συναισθήματα από ό,τι οι ενήλικες».

Αυτό εξηγεί στο αμερικανικό δίκτυο η Αλεξάνδρα Ροζάτι, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύτηκε στις 23 Ιανουαρίου στο «Journal of Experimental Psychology: General» από την Αμερικανική Ψυχολογική Ένωση και αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχολογίας και ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

Η σύγκριση

Η μελέτη τοποθέτησε την εφηβεία των χιμπατζήδων σε μια περίοδο από την ηλικία των 8 έως 15 ετών με μέση ζωή τα 50 έτη. Όπως ακριβώς και οι νεαροί άνθρωποι, οι έφηβοι χιμπατζήδες βιώνουν ραγδαίες ορμονικές αλλαγές, νέους κοινωνικούς δεσμούς, αυξημένη επιθετικότητα και ανταγωνισμό για θέση στον κοινωνικό τους περίγυρο.

Οι έφηβοι χιμπατζήδες παραβλέπονται συνήθως στις μελέτες σε σύγκριση με τα βρέφη και τους ενήλικες του είδους, σημειώνει ο Άαρον Σάντελ, επίκουρος καθηγητής ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν, ο οποίος δεν συμμετείχε στη συγκεκριμένη μελέτη.

Οι επιστήμονες μπορεί να αποφεύγουν να μελετούν τους έφηβους χιμπατζήδες επειδή οι δικές τους ανθρώπινες εμπειρίες με την εφηβεία είναι περίπλοκες, προσθέτει.

Τα τεστ

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι χιμπατζήδες υποβλήθηκαν σε δύο τεστ με ανταμοιβές τροφής. Τα ζώα είχαν την τάση να αντιπαθούν τα αγγούρια, ενώ τους αρέσουν κάπως τα φιστίκια και οι μπανάνες.

Το πρώτο τεστ περιελάμβανε και λίγο από τζόγο. Τόσο οι ενήλικες όσο και οι έφηβοι χιμπατζήδες κλήθηκαν να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο δοχεία: το ένα είχε πάντα φιστίκια και το άλλο είτε το επίφοβο αγγούρι, είτε την πολύτιμη μπανάνα.

Όπως απέδειξε η έρευνα, οι έφηβοι χιμπατζήδες ήταν πιο πιθανό να ρισκάρουν και να πάρουν το δοχείο με το αγγούρι ή τη μπανάνα από ό,τι οι ενήλικες. Και οι δύο ομάδες πάντως παρουσίασαν παρόμοιες αρνητικές αντιδράσεις, γκρίνια, κλαψούρισμα, κραυγές και χτυπήματα στο τραπέζι, όταν κατέληξαν με ένα αγγούρι.

Ανυπόμονα παιδιά

Στο δεύτερο τεστ που έμοιαζε με αυτό των εφήβων οι χιμπατζήδες είχαν την επιλογή να πάρουν άμεσα μια φέτα μπανάνας ή να περιμένουν για ένα λεπτό και μετά να πάρουν τρεις φέτες.

Τόσο οι ενήλικες όσο και οι έφηβοι περίμεναν για τις τρεις φέτες με παρόμοιο ρυθμό. Οι έφηβοι ωστόσο ήταν πιο πιθανό να δείχνουν έντονο εκνευρισμό κατά τη διάρκεια της αναμονής, σύμφωνα με τη μελέτη.

Sports in

Εξελίξεις με Ιωαννίδη – Τι γίνεται με Σεβίλλη και Γουέστ Χαμ

Νέο δημοσίευμα για τον Φώτη Ιωαννίδη, το οποίο αναφέρεται στη Σεβίλλη, τη Γουέστ Χαμ και τον μεγάλο ανταγωνισμό για τον επιθετικό του Παναθηναϊκού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024