«Δεν θε είχε γυριστεί ποτέ το ’12 χρόνια σκλάβος’ αν δεν ήταν πρόεδρος ο Μπάρακ Ομπάμα
Αποκαλύψεις από τον Στιβ ΜακΚουίν
Ο Στιβ ΜακΚουίν εξέφρασε την πεποίθηση ότι η βραβευμένη με Όσκαρ ταινία του «12 Years a Slave» (12 Χρόνια Σκλάβος) δεν θα είχε γίνει ποτέ αν ο Μπαράκ Ομπάμα δεν ήταν Πρόεδρος των ΗΠΑ.
Ο Άγγλος σκηνοθέτης, σεναριογράφος, παραγωγός και καλλιτέχνης σκηνοθέτησε την ταινία που κέρδισε Όσκαρ το 2013. Το κινηματογραφικό έργο είναι βασισμένο στην αληθινή αφήγηση του Σόλομον Νόρθαπ, μαύρου που γεννήθηκε ελεύθερος, αλλά συνελήφθη και πουλήθηκε ως σκλάβος στη Λουιζιάνα το 1841 και απελευθερώθηκε 12 χρόνια αργότερα.
Για τις ισχυρές ερμηνείες των πρωταγωνιστών και την απεικόνιση των βάναυσων εμπειριών των σκλαβωμένων ανθρώπων η ταινία και ο ΜακΚουίν έλαβαν εγκωμιαστικά σχόλια.
Η Λουπίτα Νιόνγκο κέρδισε Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία.
Παρά τις επιτυχίες του κινηματογραφικού έργου του «12 Years a Slave», ο Στιβ ΜακΚουίν εξέφρασε την πεποίθηση ότι χωρίς τον Μπαράκ Ομπάμα στην Προεδρία της Αμερικής και τη συγκεκριμένη πολιτιστική και κοινωνική στιγμή που αντιπροσώπευε, η ταινία δεν θα είχε λάβει σημαντική χρηματοδότηση.
Σε ομιλία του στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ, ο Άγγλος σκηνοθέτης θυμήθηκε πώς η ταινία δεν προβλήθηκε στον Λευκό Οίκο επειδή ο Ομπάμα πρόσφατα είχε αναφερθεί σε αστυνομικούς που ενήργησαν «ανόητα» μετά τη σύλληψη του Σκιπ Γκέιτς, μαύρου καθηγητή που θεωρήθηκε ύποπτος για διάρρηξη και εισβολή στο δικό του σπίτι.
«Εκείνη την εποχή, ό,τι έκανε ο Ομπάμα ελεγχόταν εξονυχιστικά» είπε ο ΜακΚουίν στο κοινό «και αυτή ήταν η θεωρία του γιατί το «12 Χρόνια Σκλάβος» δεν προβλήθηκε στον Λευκό Οίκο».
«Αλλά και πάλι το «12 Years a Slave» δεν θα είχε επιτυχία χωρίς τον Ομπάμα στην Προεδρία, αυτό είναι σίγουρο. Με τίποτα. Δεν θα είχα πάρει τα χρήματα» συμπλήρωσε.
«Νομίζω πως το γεγονός ότι οι άνθρωποι ήθελαν να απεικονίσουν τη συγκεκριμένη περίοδο της ιστορίας, όταν ένας μαύρος ήταν Πρόεδρος των ΗΠΑ, έκανε την ταινία εφικτή», σημείωσε.
Ο ΜακΚουίν ήταν στο Φεστιβάλ για να παρουσιάσει το πιο πρόσφατο εικαστικό έργο τέχνης «Sunshine State».
- ΣΥΡΙΖΑ: Ανίκανη και αδιάφορη για λύσεις στον πρωτογενή τομέα η κυβέρνηση
- Η ΚΕΔΕ στο Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας και Πάσης Αφρικής
- Ταυτοποιήθηκαν οι δύο 24χρονοι που παραβίαζαν κόκκινα με μηχανή – Πώς προσπάθησαν να σβήσουν τα ίχνη τους
- Σάλος με AI εικόνες που ανέβασε ο Τραμπ – Δείχνουν τη Γροιλανδία (και όχι μόνο) αμερικανική και θεατές τους Ευρωπαίους
- «A House of Dynamite»: Tι θα έκανε ένας πρόεδρος μπροστά σε μια πυρηνική επίθεση; – Ειδικοί απαντούν
- «Παιχνίδια» παγκόσμιας εξουσίας – Ο αποδυναμωμένος ΟΗΕ, η διεθνής αταξία και μια κομβική διαδοχή






