Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επικίνδυνη και τεχνητή κομματική πόλωση ενόψει εκλογών

Επικίνδυνη και τεχνητή κομματική πόλωση ενόψει εκλογών

( «Η νεκρή Μαρία» και οι υποκλοπές)

Στις 18 Μαρτίου του 1968 στην Αμερική ο μετέπειτα δολοφονηθείς Ρόμπερτ Κένεντι είχε εκφωνήσει μια εκπληκτική ομιλία στο πανεπιστήμιο του Κάνσας, όπου μεταξύ των άλλων υποστήριζε , ότι «το πνευματικό επίπεδο του δημόσιου διαλόγου» προσδιορίζει και το πολιτισμικό επίπεδο μιας χώρας!

Γιατί κάνω αυτή την αναφορά; Γιατί οδηγούμαστε αναμφίβολα σε εθνικές εκλογές μέσα σε ένα πλαίσιο μιας επικίνδυνης κομματικής πόλωσης !

Και μέσα στο πλαίσιο τούτο απουσιάζουν τα σοβαρά πολιτικά επιχειρήματα και οργιάζουν οι προσωπικές αντιδικίες μεταξύ των αντιπάλων (οι οποίες θυμίζουν ανθρώπους χωρίς μόρφωση και χωρίς πνευματικότητα).

Και θα αναφέρω δύο «παραδείγματα» αυτής της σκόπιμα εκκολαπτόμενης κομματικής πόλωσης ενόψει των επερχόμενων εκλογών , αρχίζοντας από το χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης .

1.«Η νεκρή Μαρία».

Ως γνωστό τον προηγούμενο Αύγουστο είχε βγει από το γερμανικό περιοδικό Spiegel η ιστορία του θανάτου της 5χρονης Μαρίας που είχε δήθεν θανατωθεί στον Έβρο  από δάγκωμα σκορπιού  (και χωρίς να της έχει προσφερθεί καμία βοήθεια από το ανάλγητο ελληνικό κράτος).

Μάλιστα, το Spiegel είχε υποστηρίξει ,  ότι η Ελλάδα σε συνεργασία με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες συμπεριφέρεται απάνθρωπα στους πρόσφυγες  (« Der Spiegel spricht von einem gesamteuropaieschen Verbrechen»).

Ατυχώς η αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ είχε αλόγιστα, ανεξέλεγκτα και αβασάνιστα «υιοθετήσει» αυτή την ιστορία.

Την απάτη αυτής της παράδοξης υπόθεσης ( με τον δήθεν θάνατο της μικρής Μαρίας) αποκάλυψε πριν από λίγες μέρες η Ελβετική εφημερίδα Neue Zuercher Zeitung. Το γερμανικό περιοδικό Spiegel  έμμεσα  ζήτησε συγνώμη για το δημοσίευμα τούτο , όχι όμως και η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση της Ελλάδας!

Όμως  με εικονικούς θανάτους μικρών κοριτσιών  μπορεί να γίνει μόνο μια επικίνδυνη  αντιπολίτευση που εκθέτει διεθνώς τη χώρα!

2. Οι παράνομες παρακολουθήσεις τηλεφώνων από τις Μυστικές Υπηρεσίες.

Ωστόσο  επικίνδυνη πολιτική έχει υιοθετήσει στο ζήτημα των τηλεφωνικών υποκλοπών και ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης, ο οποίος έχει υποβαθμίσει το πρόβλημα τούτο, ήδη από τον προηγούμενο Αύγουστο, όταν εξ αρχής είχε αποκαλυφθεί η παράνομη παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη!

Και λέω παράνομη , γιατί κανείς δεν έχει μάθει έκτοτε με πλήρη και εμπεριστατωμένη αιτιολόγηση  ποιοι ήταν οι λόγοι εθνικής ασφάλειας που επέβαλαν την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών ενός πολιτικού αρχηγού, όπως απαιτεί το άρθρο 139 του ΚΠΔ.

Και η παραπάνω υπόθεση βγήκε και πάλι στην επιφάνεια, όταν ο Πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) ζήτησε να ενημερώσει τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων για το εάν παρακολουθούνταν τα τηλέφωνα κάποιων δημοσίων προσώπων (στρατιωτικών κλπ) πέραν του κ. Ανδρουλάκη .

Και απορώ ,γιατί η κυβέρνηση κατηγορεί τον Πρόεδρο της ΑΔΑΕ για «κομματικά παιχνίδια», όταν το άρθρο 8 παρ.6 του νόμου 5002/2022 που ψήφισε πρόσφατα η ίδια του παραχωρεί μια τέτοια εξουσία (για ενημέρωση).

Μήπως φοβάται ότι θα αποκαλυφθούν και άλλες -πολλές- παράνομες παρακολουθήσεις ;

Και θα πρόσθετα και το εξής:

Όταν καταλύεται το απόρρητο των τηλεφωνικών επικοινωνιών ή άλλα παρόμοια συνταγματικά δικαιώματα , τότε υπονομεύεται  η  ίδια η δημοκρατία!

Και θα πρότεινα στον Πρωθυπουργό να διαβάσει το πρόσφατο βιβλίο με τον τίτλο « Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι άραγε μόνο για τους αφελείς ;» των Γάλλων συγγραφών  Lacroix και Pranchére.

Το συμπέρασμα; Η επικίνδυνη κομματική πόλωση σίγουρα δεν θα βοηθήσει τους πολίτες για να διαμορφώσουν νηφάλια άποψη, ενόψει των επερχόμενων εκλογών!

Και με τέτοιου είδους πρακτικές ο τόπος μας δεν μπορεί να πάει μπροστά , ούτε πολιτισμικά, ούτε πολιτικά!

Γρηγόρης Καλφέλης

Καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ

kalfelis@law.auth.gr

Sports in

Ο Ολυμπιακός στο σπίτι του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου (pics, vids)

Ο Ολυμπιακός επισκέφτηκε το… σπίτι της UEFA στη Νιόν της Ελβετίας, λίγες μέρες πριν τον σπουδαίο ημιτελικό με τη Μίλαν για το Youth League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024