Τετάρτη 22 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πράσινη ενέργεια: Οι επενδύσεις ξεπέρασαν τα 1,1 τρισ. δολάρια, έφτασαν τα ορυκτά καύσιμα

Πράσινη ενέργεια: Οι επενδύσεις ξεπέρασαν τα 1,1 τρισ. δολάρια, έφτασαν τα ορυκτά καύσιμα

Τα στοιχεία αμβλύνουν τις ανησυχίες ότι η ενεργειακή κρίση θα πλήξει την ενεργειακή μετάβαση

Η ενεργειακή κρίση και οι πρωτοβουλίες που ανέλαβαν αρκετές κυβερνήσεις οδήγησαν στα ύψη τις παγκόσμιες επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια, οι οποίες εκτοξεύθηκαν στα 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2022, με τα χρήματα που δαπανήθηκαν για την ενεργειακή μετάβαση να ισοβαθμούν για πρώτη φορά με τις επενδύσεις στην προμήθεια ορυκτών καυσίμων, σύμφωνα με νέα έκθεση της ερευνητικής εταιρείας BloombergNEF.

Η έκθεση τονίζει ότι παρά τα σημεία συμφόρησης της εφοδιαστικής αλυσίδας, τον αυξανόμενο πληθωρισμό και τα επιτόκια, και τους αντίθετους μακροοικονομικούς ανέμους, οι επενδύσεις στην ενεργειακή μετάβαση παγκοσμίως αυξήθηκαν κατά 31% πέρυσι.

Ιστορικό υψηλό

Η ερευνητική εταιρεία BloombergNEF έχει υπολογίσει ότι οι παγκόσμιες επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα έφτασαν τα 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2022. Το ίδιο ποσό δαπανήθηκε για την τεχνολογία μετάβασης της ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (CCS), υδρογόνο και ηλεκτροδότηση των μεταφορών.

«Αυτή είναι η πρώτη φορά που οι παγκόσμιες επενδύσεις για την ενεργειακή μετάβαση είναι στο ίδιο ύψος με τις επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα και έρχεται παρά την αύξηση των επενδύσεων σε ορυκτά καύσιμα που προκλήθηκε από την ενεργειακή κρίση του περασμένου έτους», ανέφερε το BloombergNEF.

Οι συνέπειες της ενεργειακής κρίσης

«Τα ευρήματά μας καταργούν κάθε συζήτηση σχετικά με το πώς η ενεργειακή κρίση θα επηρεάσει την ανάπτυξη της καθαρής ενέργειας», δήλωσε ο Albert Cheung, Επικεφαλής Παγκόσμιας Ανάλυσης στο BloombergNEF.

«Αντί να επιβραδυνθούν, οι επενδύσεις μετάβασης στην ενέργεια έχουν εκτοξευθεί σε νέο ρεκόρ, καθώς χώρες και επιχειρήσεις συνεχίζουν να εκτελούν τα σχέδια μετάβασης».

Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με το BloombergNEF,  παρά το μεγαλύτερο ετήσιο άλμα στις επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια, απαιτούνται πολύ περισσότερες επενδύσεις ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για μηδενικές εκπομπές άνθρακα.

Προκειμένου να συμβεί το «Καθαρό Μηδέν» ο κόσμος θα πρέπει να επενδύει κατά μέσο όρο 4,55 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για το υπόλοιπο αυτής της δεκαετίας.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) δήλωσε ότι καθώς ο κόσμος εισέρχεται σε μια νέα βιομηχανική εποχή, οι συνολικές επενδύσεις σε τεχνολογίες καθαρής ενέργειας και υποδομές πρέπει να ξεπεράσουν τα 4,5 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2030.

Sports in

Σέλτικς- Πέισερς 133-128: Η Βοστώνη άνοιξε το σκορ στην… παράταση

Οι Σέλτικς επικράτησαν των Πέισερς με 133-128 στην παράταση και ενώ για να πάνε εκεί έβαλε το χέρι του ο Τζέιλεν Μπράουν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 22 Μαϊου 2024