Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
H γηραιότερη γυναίκα του κόσμου έχει το κλειδί της μακροζωίας: «Μείνετε μακριά από τοξικούς ανθρώπους»

H γηραιότερη γυναίκα του κόσμου έχει το κλειδί της μακροζωίας: «Μείνετε μακριά από τοξικούς ανθρώπους»

Η María Branyas Morera γεννήθηκε στην Καλιφόρνια, επέστρεψε στην Ισπανία όταν ήταν οκτώ ετών. Έζησε δύο παγκόσμιους πολέμους, τον ισπανικό εμφύλιο, την πανδημία γρίπης του 1918 και την Κόβιντ.

Η 115χρονη Morera έγινε ο γηραιότερος, γνωστός εν ζωή άνθρωπος μετά το θάνατο της 118χρονης Lucille Randon, όπως επιβεβαίωσε την περασμένη εβδομάδα ο ιστότοπος των παγκόσμιων ρεκόρ Γκίνες. Η Randon πέθανε στο γηροκομείο της στη γαλλική πόλη Τουλόν στις 17 Ιανουαρίου.

Η María Branyas Morera γεννήθηκε στην Καλιφόρνια, επέστρεψε στην Ισπανία όταν ήταν οκτώ ετών. Έζησε δύο παγκόσμιους πολέμους, τον ισπανικό εμφύλιο, την πανδημία γρίπης του 1918 και την Κόβιντ.

Η Μοrera απασχόλησε τα παγκόσμια πρωτοσέλιδα αφού επέζησε από μια έξαρση της πανδημίας, τον Μάιο του 2020, όταν η πανδημία έκανε την Ισπανία μια από τις πιο σκληρά πληγείσες χώρες πριν από τη διαθεσιμότητα των εμβολίων. Πιστεύεται ότι ήταν η γηραιότερη γυναίκα που ξεπέρασε την πανδημία πριν η Randon ξεπεράσει τη μόλυνση του ιού και η ίδια.

«Η τάξη, η ηρεμία, η καλή σχέση με την οικογένεια και τους φίλους, η επαφή με τη φύση, η συναισθηματική σταθερότητα, η θετικότητα και η απομάκρυνση από τοξικούς ανθρώπους» είναι αυτά που η Morera ισχυρίζεται ότι την οδήγησαν στη μακροζωία της, σύμφωνα με τον ιστότοπο Γκίνες.

«Νομίζω ότι η μακροζωία έχει να κάνει επίσης απλά, με το να είσαι τυχερός» προσθέτει η Morera, «τύχη και καλή γενετική».

Δείτε το βίντεο

Γεννημένη αρχές του 20ου αιώνα

Η Morera γεννήθηκε στο Σαν Φρανσίσκο στις 4 Μαρτίου του 1907, ένα χρόνο αφότου οι γονείς της μετακόμισαν από την Ισπανία στις ΗΠΑ. Η οικογένειά της επέστρεψε στην Ισπανία οκτώ χρόνια αργότερα και την έφερε μαζί της, εγκαθιστάμενη στην Καταλονία.

Έκτοτε, η Morera έχει περάσει καθοριστικές στιγμές σε μικρές και μεγάλες κλίμακες.

Ο πατέρας της πέθανε από πνευμονική φυματίωση κατά τη διάρκεια του ταξιδιού από τις ΗΠΑ στην Ισπανία. Η διαδρομή έκανε έναν τεράστιο κύκλο, επειδή ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος έκανε το πέρασμα από τις σκανδιναβικές θάλασσες επικίνδυνο, οπότε το πλοίο έπρεπε να περάσει από την Κούβα και τις Αζόρες, θυμήθηκε κάποτε η Morera.

Το 1918, η πανδημία της ισπανικής γρίπης άρχισε να σαρώνει τον κόσμο. Στη συνέχεια, όταν η Morera ήταν 29 ετών, ξέσπασε ο ισπανικός εμφύλιος πόλεμος, αφήνοντάς της αυτό που έχει συνοψίσει στο παρελθόν ως «πολύ κακές αναμνήσεις». Αμέσως μετά ακολούθησε ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος.

Η δική της οικογένεια

Η Morera δημιούργησε οικογένεια με τον σύζυγό της, έναν Καταλανό γιατρό ονόματι Joan Moret, η οποία της χάρισε τρία παιδιά, 11 εγγόνια και 13 δισέγγονα.

Την ημέρα του γάμου του ζευγαριού, μετά από ώρες αναμονής, έμαθαν ότι ο ιερέας τους είχε πεθάνει απροσδόκητα. Δεν υπήρχε τηλέφωνο στην εκκλησία για να καλέσουν άλλον ιερέα, οπότε η οικογένεια αναγκάστηκε να μπει σε ένα αυτοκίνητο και να αναζητήσει άλλον.

Η Morera έχει αγκαλιάσει την πρόοδο της τεχνολογίας, ιδιαίτερα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις ψηφιακές επικοινωνίες. Η Morera χρησιμοποιεί μια συσκευή φωνητικής μετάδοσης κειμένου και το Twitter για να παραμένει σε επαφή με τους αγαπημένους της.

«Η ζωή δεν είναι αιώνια για κανέναν» έγραψε στο Twitter την πρωτοχρονιά. «Στην ηλικία μου, ένας νέος χρόνος είναι ένα δώρο, μια ταπεινή γιορτή, ένα όμορφο ταξίδι, μια στιγμή ευτυχίας. Ας απολαύσουμε τη ζωή μαζί».

Ο οίκος ευγηρίας της Branyas, Residència Santa María del Tura, εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας ότι θα αναγνωρίσει ότι η Morera έγινε ο γηραιότερος εν ζωή άνθρωπος στον κόσμο σε μια ιδιωτική εκδήλωση.

«Είναι καλά στην υγεία της και συνεχίζει να εκπλήσσεται και να είναι ευγνώμων για την προσοχή που έχει προκαλέσει στον κόσμο» ανέφερε το ίδρυμα.

*Με στοιχεία από theguardian.com

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024