Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Σ' αγαπώ, αγόρι μου»

«Σ’ αγαπώ, αγόρι μου»

Προπάντων, όμως, έγραψε για να του πει πόσο πολύ τον αγάπησε, πόσο πολύ τον λάτρεψε, κι ας του το ’κρυβε

Το γιο του, που είχε φύγει από τη ζωή σε ηλικία 48 μόλις ετών, αποχαιρετούσε τέτοιες μέρες πριν από μισόν αιώνα ο Παύλος Παλαιολόγος.

Τον προέπεμψε και από τη στήλη του, με δύο άρθρα του στις 25 και στις 26 Ιανουαρίου 1973. Το θεώρησε τελικά χρέος του να το πράξει, μολονότι αναγνώριζε στον εαυτό του το δικαίωμα να κλειστεί στις σκέψεις του, να διατηρήσει την προσωπική τραγωδία στην ιδιωτική του χρήση, να μην την κάνει «κείμενο».

Κι έγραψε για να εκφράσει δημοσίως την ευγνωμοσύνη του προς όλους όσοι συμπαραστάθηκαν στον ίδιον και στη σύζυγό του, προς όλους όσοι έκαναν «το θρήνο μας θρήνο τους» και προσφέρθηκαν να μοιραστούν το βάρος ενός σταυρού.

Κι έγραψε για να τιμήσει το νεκρό αγόρι του, το «μόνο του έργο χωρίς ψεγάδι, το μόνο που άξιζε τη μακροβιότητα», αφήνοντας για λίγο κατά μέρος «το εις εαυτόν αναχωρείν», την «ηδονή της οδύνης στη μόνωση».

Κι έγραψε για να μάθουν και οι άλλοι πως ο Δημήτρης του ήταν άσπιλος, πως η «μόνη κακή του πράξη» ήταν το ότι «βιάστηκε να μας προλάβη, κι’ αντί να του ετοιμάσουμε εμείς το κρεβάτι, αυτός τώρα στρώνει την κλίνη μας».

Κι έγραψε για να τον καληνυχτίσει, και να τον καθησυχάσει: «Η γυναίκα σου, που ήταν κόρη μας, έγινε τώρα και γυιός μας. Το παιδί σου έγινε δυο φορές παιδί μας».

Προπάντων, όμως, έγραψε για να του πει πόσο πολύ τον αγάπησε, πόσο πολύ τον λάτρεψε, κι ας του το ’κρυβε:

Πολύ αγαπηθήκαμε, αλλά και πολύ κρύψαμε την αγάπη μας. Σα να ήταν καμμιά επαίσχυντη εκδήλωση. Δεν άκουσε το «σ’ αγαπώ, αγόρι μου»· δεν άκουσα το «σ’ αγαπώ, πατέρα». Και να λατρευόμαστε, και να τρέμουμε ο ένας για τον άλλον. Το ίδιο και με τον δικό μου πατέρα. Κι’ ας με λάτρεψε, κι’ ας τον λάτρεψα. Γιατί, Θεέ μου, αυτό το κούμπωμα, γιατί η κλειστή αγάπη, αναρωτιόταν ο Αθηναγόρας (σ.σ. ο χαρισματικός Οικουμενικός Πατριάρχης, στενός φίλος του Παλαιολόγου), κι’ απλώνοντας τα χέρια σε εναγκαλισμό, καλούσε τους κλειστούς να κυτταχτούν στα μάτια, να λασκάρουν τους κορσέδες τους, να ξεκουμπωθούνε.

*Στη φωτογραφία του παρόντος άρθρου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας (1886-1972).

Sports in

«Βόμβα» Αταμάν για το μέλλον του στον Παναθηναϊκό – Τι είπε ότι θα κάνει αν δεν πάει Final 4 το «τριφύλλι»

Ο Τούρκος προπονητής δήλωσε πως αν δεν πάει ο Παναθηναϊκός στο Φάιναλ-4 θα φύγει από την ομάδα, θέλοντας να δείξει ουσιαστικά την μεγάλη πίστη που έχει στην πρόκριση επί της Μακάμπι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024