Ο Τζο Μπάϊντεν «εξακολουθεί να επιθυμεί την πώληση των F-16 στην Τουρκία και βεβαίως η αντίσταση είναι όλο και πιο σθεναρή και από τα δύο κόμματα, και στη Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά και στη Γερουσία, που εξακολουθούν να εκφράζουν τις ανησυχίες τους αναφορικά με αυτή την πώληση, ακριβώς λόγω της επιθετικότητας της Τουρκίας, λόγω των υπερπτήσεων που πραγματοποιεί κυρίως πάνω από τα ελληνικά νησιά και βεβαίως την κατοχή της Κύπρου».

Με αυτά τα λόγια, η Ρεπουμπλικανή Ελληνοαμερικανίδα βουλευτής, Νικόλ Μαλλιωτάκης, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήδεων της ΕΡΤ για τις τεταμένες σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας και για τον εκνευρισμό της Άγκυρας, επειδή ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επέστρεψε από την Ουάσιγκτον με «άδεια χέρια» ως προς την πώληση μαχητικών αεροσαφών F-16 στη χώρα του.

Όπως τόνισε, μάλιστα, το ζήτημα δεν περιορίζεται μόνο στην Ελλάδα και στην Κύπρο: «Οι δικές μας ανησυχίες εκτείνονται πολύ παραπέρα. Το θέμα είναι ότι η Τουρκία εξακολουθεί να υπονομεύει, αν θέλετε, ακόμη και τις επιχειρήσεις ενάντια στον ISIS στη Συρία.

»Επομένως – και βεβαίως σε σχέση με την Ρωσία – υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι για τους οποίους τα μέλη του Κογκρέσου θα πρέπει να ανθίστανται σε αυτή την πολιτική», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Μαλλιωτάκης.

Τα «ελληνικά» F-35 και τα «τουρκικά» F-16

Σε ερώτηση που δέχτηκε από την ΕΡΤ για το αν η πώληση των F-35 στην Ελλάδα έχει κάποια σχέση με την πώληση των F-16 στην Τουρκία, η Ελληνοαμερικανίδα βουλευτής απάντησε ότι πιστεύει πως «κάτι τέτοιο θεωρεί η διοίκηση Μπάιντεν, δηλαδή θεωρεί ότι παραχωρώντας κάτι τίμημα στην Ελλάδα, ίσως να λειτουργεί ενθαρρυντικά για την παραχώρηση στην Τουρκία».

Υπογράμμισε, όμως, πως το ζήτημα θέλει να επαναφέρει, όπως είπε, «είναι ακριβώς η συμπεριφορά της Τουρκίας ως αντιπάλου στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, κάτι που δεν έχει πράξει η Ελλάδα.

»Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση τα μαχητικά αεροσκάφη που θα έχει στα χέρια της η Τουρκία να στραφούν ενάντια σε έναν άλλον σύμμαχο του ΝΑΤΟ».

Γύρισε πράγματι «με άδεια χέρια» ο Τσαβούσογλου;

Η Νικόλ Μαλλιωτάκης απάντησε και στο ενδεχόμενο να υπάρχουν κάποια αποτελέσματα από την πρόσφατη επίσκεψη Τσαβούσογλου στις ΗΠΑ και την συνάντησή του με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν.

«Τα καλά νέα για τους Έλληνες αλλά και όσους υποστηρίζουν την Ελλάδα, είναι ότι υπάρχει διακομματική αντίσταση στο Κογκρέσο και μάλιστα ο γερουσιαστής Μενέντεζ, ο οποίος είναι πολύ σημαντικός φιλέλληνας, έχει αντισταθεί σθεναρά», τόνισε η Ρεπουμπλικανή βουλευτής.

Και προσέθεσε: «Όπως ξέρετε, είναι και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων (σ.σ. ο Μενέντεζ) και έχει πραγματικά επιδείξει σθεναρή αντίσταση σε όλα αυτά.

»Δουλεύουμε μαζί, έχω μιλήσει μαζί του σχετικά με αυτό το ζήτημα και εξακολουθώ να ενημερώνω και τους δικούς μου συναδέλφους και στα δύο κόμματα σχετικά με το πόσο επικίνδυνο θα ήταν κάτι τέτοιο. Είναι πολύ σημαντικό να πούμε ότι υπάρχει διακομματική υποστήριξη.

»Βέβαια, ταυτόχρονα υπάρχει διακομματική αντιπολίτευση», σημείωσε χαρακτηριστικά η Νικόλ Μαλλιωτάκης, προσθέτοντας πως «οι Ρεπουμπλικάνοι και οι Δημοκρατικοί θα πρέπει οπωσδήποτε να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να αντισταθούν σε αυτό».