Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Τι συζήτησαν Μπλίνκεν και Τσαβούσογλου για F-16, Συρία και ΝΑΤΟ

ΗΠΑ: Τι συζήτησαν Μπλίνκεν και Τσαβούσογλου για F-16, Συρία και ΝΑΤΟ

Η συνάντηση είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Τσαβούσογλου στις ΗΠΑ μετά την ανάληψη των καθηκόντων της κυβέρνησης Μπάιντεν.

«Είμαστε στενοί σύμμαχοι και εταίροι», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, κατά την έναρξη της συνάντησής του με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Και προσέθεσε: «Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε διαφορές, αλλά όταν έχουμε διαφορές, ακριβώς επειδή είμαστε σύμμαχοι και εταίροι, δουλεύουμε πάνω σε αυτές», σύμφωνα με το Al Jazeera.

Πριν από τη συνάντηση, Αμερικανοί και Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τα κύρια θέματα θα είναι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Συρία και η ενεργειακή συνεργασία.

Οι ΗΠΑ έχουν επαινέσει την Τουρκία για ορισμένες από τις ενέργειές της μετά την εισβολή της Ρωσίας, ιδίως για τη διαμεσολάβηση στις συνομιλίες για τον διάδρομο σιτηρών.

«Αγκάθι» τα ρωσικά S-400

Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες για την εμβάθυνση της σχέσης της Άγκυρας με τη Μόσχα.

Οι δεσμοί μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ έχουν τεταθεί, από τότε που η Τουρκία απέκτησε ρωσικά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας S-400 το 2019, γεγονός που οδήγησε στην απομάκρυνση της Άγκυρας από το πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών νέας γενιάς F-35.

Αντιδρά το Κογκρέσο για τα F-16

Η Τουρκία ελπίζει τώρα να αγοράσει αεροσκάφη F-16 από τις ΗΠΑ, μια πώληση στην οποία αντιτίθενται ορισμένα κορυφαία μέλη του Κογκρέσου, παρά την υποστήριξη της κυβέρνησης Μπάιντεν, εξαιτίας της τουρκικής προκλητικότητας απέναντι στην Ελλάδα.

Μιλώντας στην αρχή της συνάντησης, ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στην πιθανή πώληση των μαχητικών, λέγοντας: «Αναμένουμε έγκριση σύμφωνα με το κοινό στρατηγικό μας συμφέρον».

Ο Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι θα συζητήσουν επίσης «πώς μπορούμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας στον αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας», ενώ αναφέρθηκε ευθέως στον ISIS και στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν PKK – δύο ομάδες που η Άγκυρα θεωρεί ως απειλή, πέρα από τα νότια σύνορά της με την Συρία.

Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν όλο και περισσότερο για την πιθανή επιδίωξη της Τουρκίας να πραγματοποιήσει μια νέα στρατιωτική επιχείρηση εναντίον κουρδικών ένοπλων ομάδων στην Συρία, καθώς και για την πρόθεσή της να εξομαλύνει τους δεσμούς της με τη Δαμασκό.

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024