Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κράνος μηχανής: Ο απόλυτος οδηγός αγοράς

Κράνος μηχανής: Ο απόλυτος οδηγός αγοράς

Όταν έρθει η ώρα να αγοράσεις κράνος μηχανής θα πρέπει να δώσεις την απαιτούμενη προσοχή και να διαλέξεις προσεκτικά.

Αποτελεί μακράν τον πιο σημαντικό εξοπλισμό ενός αναβάτη. Είναι το «α και το ω» για την ασφάλειά του. Και δεν νοείται κανένας να οδηγεί μηχανή χωρίς αυτό.

Φυσικά αναφερόμαστε στο κράνος, το οποίο προστατεύει ό,τι πολυτιμότερο έχεις κι αυτό δεν είναι άλλο από το κεφάλι σου, ενώ στην κυριολεξία σώζει παντού και πάντοτε!

Το κράνος μειώνει τις πιθανότητες για σοβαρούς τραυματισμούς στο κεφάλι σε περίπτωση ατυχήματος και χρησιμεύει επίσης για την προστασία από άλλους κινδύνους κατά τη διαδρομή, όπως πέτρες, σκόνη κλπ.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, όταν έρθει η ώρα να αγοράσεις κράνος μηχανής θα πρέπει να δώσεις την απαιτούμενη προσοχή και να διαλέξεις προσεκτικά.

Μιας, λοιπόν, και το κράνος είναι ένα τόσο πολύτιμο εργαλείο, η επιλογή αγοράς του μπορεί να μετατραπεί σε γρίφο για δυνατούς λύτες.

Είτε είσαι καινούργιος στον κόσμο της μοτοσυκλέτας και θέλεις να αγοράσεις το πρώτο σου κράνος, είτε θέλεις να αντικαταστήσεις αυτό που ήδη έχεις, υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα που πρέπει να αναλογιστείς πριν αποφασίσεις.

Τι χρήση θα κάνεις;

Το πιο συνηθισμένο είναι το full face κράνος, το οποίο σου προσφέρει τη μεγαλύτερη προστασία, αφού καλύπτει ολόκληρο το κεφάλι σου, ενώ παράλληλα προστατεύει και μέρος του αυχένα σου, αλλά και το πιγούνι σου με ένα extra κομμάτι από σκληρό υλικό στο μπροστινό του μέρος.

Έχει και ειδική ζελατίνα για να μην αφήνει απροστάτευτα τα μάτια σου. Είναι ιδανικό για κάθε μετακίνηση και με αυτό το κράνος έχεις το κεφάλι σου ήσυχο… κυριολεκτικά!

Αν θέλεις ένα κράνος αποκλειστικά για τις καθημερινές σου μετακινήσεις, ένα ανοιγόμενο ή τύπου jet κράνος μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμος σύμμαχος.

Είναι το κράνος που ξεχωρίζει για την κομψότητά του! Είναι ιδιαίτερα ελαφρύ και βολικό. Προστατεύει το κρανίο, αφήνει όμως ακάλυπτο μεγάλο μέρος του προσώπου, όπως και το πιγούνι.

Αν πάλι θέλεις κάτι ενδιάμεσο, το Modular ή αλλιώς Flip up είναι η καλύτερη επιλογή. Αποτελεί μία μεσαία λύση μεταξύ του full face και του jet (open face). Σε αυτό το κράνος είτε αφαιρείται (modular κράνος), είτε κινείται όλο το μπροστινό τμήμα (flip up κράνος) μαζί με τη ζελατίνα.

Είναι αρκετά βολικό, αφού ανάλογα με τη διαδρομή ή τη ζέστη που κάνει μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ανοιχτό, ενώ όταν χρησιμοποιείται όπως το full face είναι αρκετά ασφαλές.

Τέλος, υπάρχει και το Off road, το οποίο είναι για πιο… extreme καταστάσεις, οδήγηση σε λασπωμένους δρόμους ή χωματόδρομους, γνωστό και ως motocross κράνος και το επιλέγουν κυρίως οι off road αναβάτες.

Προστατεύει το κεφάλι και το πιγούνι, ενώ έχει κι ένα μικρό γείσο για να προστατεύει από τον ήλιο και το χώμα. Έχει πολύ καλό εξαερισμό, γιατί είναι συνήθως ανοιχτό στην περιοχή των ματιών, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί μάσκα.

Πώς θα επιλέξεις το σωστό μέγεθος κράνους;

Τώρα που γνωρίζεις τι τύπος κράνους μηχανής σου ταιριάζει ώρα να βρεις και το σωστό μέγεθος. Όσο καλό και ποιοτικό να είναι το κράνος, αν δεν έχει το σωστό μέγεθος για εσένα τότε δεν παρέχει την ασφάλεια που χρειάζεσαι.

Για να το κάνεις αυτό θα χρειαστείς μια μεζούρα. Τοποθέτησέ τη ώστε να περνάει λίγο πάνω από τα φρύδια, πάνω τα αυτιά και από το μεγαλύτερο σημείο στο πίσω μέρος του κεφαλιού σου.

Σύγκρινε τη μέτρηση με τους πίνακες μεγέθους που έχει κάθε κατασκευαστής προκειμένου να βρεις το σωστό κράνος για εσένα. Δοκίμασε οπωσδήποτε πριν αγοράσεις και έχε κατά νου, ότι ένα καινούργιο κράνος θα είναι αρκετά σφιχτό γύρω από το κεφάλι σου μέχρι να «στρωθεί».

Για να ελέγξεις την εφαρμογή κράτα το κράνος σταθερό με τα χέρια σου και προσπάθησε να κουνήσεις το κεφάλι σου. Δεν θα πρέπει το κεφάλι να κινείται ανεξάρτητα από το κράνος.

Τέλος, να έχεις υπόψη σου ότι τα μαξιλαράκια που υπάρχουν στο εσωτερικό έχουν την τάση να ανοίγουν, οπότε ας είναι και λίγο πιο σφιχτό, παρά χαλαρό.

Διάλεξε το κατάλληλο κράνος για σένα μέσα από την απεριόριστη ποικιλία του SHOPFLIX.gr και επωφελήσου από τις χειμερινές εκπτώσεις. Αγόρασε όποιο κράνος θες όσο και αν αυτό κοστίζει σε έως 60 άτοκες δόσεις. Χάρη στις έγκαιρες παραδόσεις της πλατφόρμας το κράνος θα φτάσει στη πόρτα σου σε όποιο σημείο της Ελλάδας και να βρίσκεσαι για να ξεκινήσεις τις βόλτες σου με ασφάλεια.

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 77-71: Ο Σλούκας «σφράγισε» το πλεονέκτημα έδρας

Με τον Σλούκα να σκοράρει στο φινάλε, ο Παναθηναϊκός επιβλήθηκε του Ολυμπιακού με 77-71 και σφράγισε το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ της Basket League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024