
ΗΠΑ: Δεν είναι έτοιμες να στείλουν βαριά άρματα μάχης Abrams στην Ουκρανία
«Δεν νομίζω πως βρισκόμαστε εκεί», απάντησε ανώτερο στέλεχος του Πενταγώνου όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο να στείλουν οι ΗΠΑ βαριά άρματα μάχης Abrams στην Ουκρανία.
Οι ΗΠΑ δεν είναι έτοιμες να προμηθεύσουν την Ουκρανία με τα πιο προηγμένα βαριά άρματα μάχης τους, τα Abrams (φωτογραφία, επάνω, από AP/Shakh Aivazov), δήλωσε χθες Τετάρτη ανώτερο στέλεχος του Πενταγώνου, και δικαιολόγησε την άρνηση αυτή επικαλούμενος ζητήματα συντήρησης και εκπαίδευσης.
Ζητά σύγχρονα άρματα μάχης
Το Κίεβο αξιώνει τις τελευταίες εβδομάδες από δυτικές κυβερνήσεις να στείλουν σύγχρονα άρματα μάχης για να απωθηθεί η ρωσική εισβολή. Ωστόσο, ως τώρα οι σύμμαχοί του έχουν δεσμευτεί να στείλουν κυρίως ελαφριά τεθωρακισμένα οχήματα μάχης ή μεταφοράς προσωπικού.
«Δεν νομίζω πως βρισκόμαστε εκεί», δήλωσε ο τρίτος τη τάξει στο αμερικανικό Πεντάγωνο Κόλιν Καλ, ερωτηθείς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για το ενδεχόμενο να σταλούν άρματα μάχης Abrams στο Κίεβο, μετά την επισημοποίηση το σαββατοκύριακο της απόφασης της Βρετανίας να γίνει η πρώτη χώρα που θα στείλει στην Ουκρανία βαριά άρματα μάχης Challenger 2.
«Το Abrams είναι οπλικό σύστημα ιδιαίτερα περίπλοκο. Είναι ακριβό, απαιτεί δύσκολη εκπαίδευση, έχει κινητήρα τζετ. Πιστεύω πως καταναλώνει 11 λίτρα κηροζίνης το χιλιόμετρο», είπε ο κ. Καλ, υφυπουργός Αμυνας των ΗΠΑ αρμόδιος για τη στρατηγική.
«Δεν θα ωφελούσε κανέναν»
«Δεν είναι και το ευκολότερο σύστημα ως προς τη συντήρηση», πρόσθεσε, χωρίς πάντως ν’ αποκλείσει το ενδεχόμενο η αμερικανική θέση ν’ αλλάξει στο μέλλον.
Επισήμανε επίσης ότι ο αμερικανός υπουργός Αμυνας Λόιντ Οστιν έχει αποφύγει επιμελώς ως αυτό το στάδιο να στείλει στους Ουκρανούς οπλισμό τον οποίο «δεν θα μπορούν να επισκευάσουν, δεν θα μπορούν να συντηρήσουν και δεν θα μπορούν να έχουν μακροπρόθεσμα, διότι αυτό δεν θα ωφελούσε κανέναν».
Κατά δημοσιεύματα σε αμερικανικά και γερμανικά ΜΜΕ, η Γερμανία δεν θα συναινέσει στην παράδοση βαρέων αρμάτων μάχης Leopard 2 στον στρατό της Ουκρανίας όσο οι ΗΠΑ δεν προχωρούν σε ανάλογη κίνηση με τα Abrams τους.
Πηγή: ΑΠΕ
- Διεθνής σάλος για το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ – Τι γράφουν τα ξένα ΜΜΕ για τις παραιτήσεις υπουργών
- Σοβαρό επεισόδιο έξω το σπίτι του Ισίδωρου Ντογιάκου – Κουκουλοφόροι έκαψαν και αναποδογύρισαν αυτοκίνητα
- Πόσο Μάικλ Τζόρνταν είσαι; Ή αλλιώς, ο πλουσιότερος αθλητής όλων των εποχών
- Χρυσή τραγωδία: Ιστορικό ρεκόρ για το «αμετανόητο μελόδραμα» των Κένεντι – «Φαινόμενο»
- Ο «μικρός μάγος» Καρέτσας αποθεώθηκε ξανά από την UEFA (vid)
- Ο Τραμπ θέλει να ξανανοίξει τις φυλακές του Αλκατράζ





