Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Αρχίζουν διευρυμένη εκπαίδευση των ουκρανικών δυνάμεων για μάχες μεγάλης κλίμακας

ΗΠΑ: Αρχίζουν διευρυμένη εκπαίδευση των ουκρανικών δυνάμεων για μάχες μεγάλης κλίμακας

«Θέλουμε οι Ουκρανοί να έχουν τη δυνατότητα να υπερασπιστούν με επιτυχία τη χώρα τους», δήλωσε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ.

Ο στρατός των ΗΠΑ έχει ξεκινήσει ένα διευρυμένο, πιο εξελιγμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης των ουκρανικών δυνάμεων, το οποίο επικεντρώνεται σε μάχες μεγάλης κλίμακας και έχει ως στόχο να ενισχύσει την ικανότητα της Ουκρανίας να ανακτήσει εδάφη από τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε την Κυριακή ο ανώτατος στρατηγός του Πενταγώνου.

Ο στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ, αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, δήλωσε κατά τη διάρκεια πτήσης από την Ουάσιγκτον προς την Ευρώπη ότι η εκπαίδευση άρχισε την Κυριακή στο χώρο εκπαίδευσης Grafenwoehr στη Γερμανία και θα συνεχιστεί για πέντε ή έξι εβδομάδες, αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα The Washington Post.

«Πόλεμος με συνδυασμένα όπλα»

Περίπου 500 Ουκρανοί στρατιώτες θα περάσουν από την αρχική φάση της εκπαίδευσης, η οποία επικεντρώνεται σε αυτό που ο στρατός αποκαλεί «πόλεμο με συνδυασμένα όπλα», στον οποίο τα άρματα μάχης, το πυροβολικό, τα οχήματα μάχης και άλλα όπλα τοποθετούνται σε επίπεδα, για να μεγιστοποιήσουν τη βία που προκαλούν.

«Θέλουμε οι Ουκρανοί να έχουν τη δυνατότητα να υπερασπιστούν με επιτυχία τη χώρα τους», δήλωσε ο Μίλεϊ, προσθέτοντας ότι «η Ουκρανία δεν κάνει τίποτα περισσότερο από το να υπερασπίζεται τον εαυτό της και προσπαθεί να απελευθερώσει τα ρωσοκρατούμενα εδάφη της».

Η εκπαίδευση, που αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά στον αμερικανικό σχεδιασμό στα τέλη του περασμένου έτους, ξεκινά καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους «κλειδώνουν» έναν συνεχώς αυξανόμενο κατάλογο όπλων, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε μια αναμενόμενη ουκρανική αντεπίθεση εντός των επόμενων μηνών.

Περισσότερα όπλα στο Κίεβο από τη Δύση

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ενέκρινε τη μεταφορά όπλων αξίας 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις 6 Ιανουαρίου, σηματοδοτώντας τη μεγαλύτερη μεταφορά όπλων στην Ουκρανία από την εισβολή της Ρωσίας πριν από σχεδόν ένα χρόνο, καθώς οι ΗΠΑ επιδιώκουν τη συνεργασία κι άλλων συμμάχων για την παροχή παρόμοιων όπλων. Μεταξύ των όπλων του αμερικανικού πακέτου περιλαμβάνονται 50 οχήματα μάχης πεζικού Bradley και μηχανοκίνητα οβιδοβόλα.

Άλλα κράτη, όπως η Βρετανία, η Πολωνία και η Γαλλία, έχουν υποσχεθεί συμπληρωματικά όπλα, συμπεριλαμβανομένων αρμάτων μάχης, και η Ουκρανία έχει πιέσει τη Γερμανία να κάνει το ίδιο.

Ο Μίλεϊ δήλωσε ότι η πρόκληση θα είναι να καθοριστεί πόσο γρήγορα ο ουκρανικός στρατός θα είναι έτοιμος και εκπαιδευμένος να χρησιμοποιήσει όλο τον νέο στρατιωτικό εξοπλισμό. Η κατάσταση θα διευκολυνθεί, επειδή ορισμένες από τις ουκρανικές δυνάμεις είναι ήδη εξοικειωμένες με άλλα τεθωρακισμένα όπλα, όπως το άρμα T-72.

«Θα χρειαστεί λίγος χρόνος», δήλωσε ο Αμερικανός στατηγός, προσθέτοντας: «Πέντε, έξι, επτά, οκτώ εβδομάδες, ποιος ξέρει. Θα δούμε τι θα συμβεί εδώ. Αλλά όσον αφορά την κρισιμότητα του θέματος, η ανάγκη είναι τώρα».

Ο Μαρκ Μίλεϊ σχεδιάζει να περάσει αυτή την εβδομάδα στην Ευρώπη, να συναντηθεί με Ευρωπαίους ομολόγους του, να δει την εκπαίδευση, να παρατηρήσει τους κόμβους εφοδιασμού, μέσω των οποίων διακινούνται τα όπλα, και να συμμετάσχει σε μια σύσκεψη, στην οποία θα λάβουν μέρος σύμμαχοι του ΝΑΤΟ και Ουκρανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι.

Την Παρασκευή, ο ίδιος και ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, θα συμμετάσχουν σε μια συγκέντρωση της Ομάδας Επαφής για την Ουκρανία, στην οποία συναντώνται οι χώρες που υποστηρίζουν την κυβέρνηση στο Κίεβο, αξιολογούν τι χρειάζεται η Ουκρανία και αναλαμβάνουν δεσμεύσεις για το τι μπορούν να προσφέρουν.

«’Εγκλημα πολέμου οι επιθέσεις σε πολιτικές υποδομές»

Ο Μίλεϊ δήλωσε ότι η πρώτη προτεραιότητα της Ουκρανίας είναι να βρει περισσότερη αεράμυνα, μια συνεχιζόμενη πρόκληση που αναδείχθηκε μετά τη ρωσική πυραυλική επίθεση σε ένα συγκρότημα διαμερισμάτων στην πόλη Ντνίπρο το περασμένο Σάββατο, από την οποία σκοτώθηκαν δεκάδες άνθρωποι.

«Τους χτυπούν κάθε λίγες εβδομάδες με πραγματικά μεγάλες επιθέσεις – και πρόκειται για επιθέσεις σε μη στρατιωτικές υποδομές», δήλωσε ο στρατηγός.

«Οι Ρώσοι επιτίθενται συνειδητά – αποτελεί πολιτική τους – σε αμάχους και πολιτικές υποδομές. Αυτό από μόνο του αποτελεί έγκλημα πολέμου», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024